miód rozpuść w przegotowanej i wystudzonej ( do około 40 C ) wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki
Przepisy i porady kulinarnemiód i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutruskawek 8 oliwek 1 pomidor malinowy pół czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego ( u mnie ciemny z modeny) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Wykonanie Cukinię traktujemy tym co mamy - u mnie temperówka Kładziemy na spód talerza. Pomidora i truskawki myjemy i kroimy w ósemki Fetę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Wykładamy pokrojone(...)cukinię Sos Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-cukinii-truskawkami/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 szklanka mielonego cynamonu 2 szklanki miodu pszczelego 3 szklanki spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ynamon wsyp do słoja, wlej miód i spirytus. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie rozlej trunek do butelek. Butelki zakorkuj(...)Zastosowanie : N alewka ta pomaga nam przy bólach stawów, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, a także podczas przeziębień. Pijemy 1 łyżkę nalewki rano, 1 łyżkę wieczorem. Gdy czujemy się szczególnie źle, pijemy dodatkowo jeszcze 1 łyżkę w południe. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości
Przepisy i porady kulinarnePrzyszła wiosna, a ja nabrałam wielkiej ochoty na koktajle owocowe. Co prawda korzystałam z mrożonych owoców, ale myślę, że i one zachowały dużo witamin. Składniki: 300
Czerwień i błękitbardzo aromatyczne, kruche i mają na powierzchni delikatne pęknięcia. Chcę mu postawić je razem z mleczkiem, może się skusi :-)? Chyba, że on preferuje mocniejsze trunki, to może dostać kieliszek nalewki żurawinowej na rozgrzanie ;-). Myślę, że na takie łakocie, to Mikołaj na pewno będzie miał ochotę. Przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasteczka" Elinor Klivans. Polecam serdecznie. AROMATYCZNE CIASTKA KORZENNE. Składniki(...)masła o temperaturze pokojowej 220 g cukru (można dać mniej, bo ciastka są słodkie) szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych 1 duże jajko 3 łyżki miodu cukier brązowy do obtoczenia Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę z sodą, solą i przyprawą do ciasteczek korzennych. W dużej misce miksować masło z cukrem na umiarkowanych obrotach przez chwilę, aż składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo orzeźwiająca lemoniada o smaku pomarańczy i cytryn, z dodatkiem jabłek, kiwi i aromatycznej mięty. Latem taka lemoniada jest idealna na
To co kochamopularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej . Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Syrop z pędów sosny może być używany jako(...)przy kuracjach antybiotykowych. Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym
SzczyptaSmaQAkurat w sam raz na nadchodzące upały. Zimny, orzeźwiający koktajl na bazie soku pomarańczowego i truskawek o delikatnej nucie mięty. Zamiast
To co kochamDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej
Salonik smakówcytryny 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru Sposób wykonania : P iwo wlej do rondla, dodaj miód, imbir i lekko podgrzewaj na ogniu do momentu, aż miód się rozpuści. Temperatura podgrzewanego płynu nie powinna przekroczyć 40 C ! Następnie zdejmij naczynie z ognia, wlej sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Płyn przefiltruj przez gazę , wlej do słoja(...)odstaw na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie klarowny płyn zlej znad osadu, rozlej do butelek. Butelki zakorkuj i odstaw na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. N alewka ta ma złocisty kolor, smak piwny i lekko miodowy, o rozgrzewających właściwościach. Jest doskonała na jesienno - zimowe wieczory i podczas przeziębień
Przepisy i porady kulinarneBez kompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu... Składniki: 200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki
Czerwień i błękitcellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik ). Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis(...)przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu. Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego
Garniec Magalie