łyżeczka miodu Wykonanie Sos Składniki mieszamy w słoiczku na gładki i jednolity płyn Sałata Oliwki, cebulę, pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Składniki sałaty mieszamy. Podajemy polane sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-kaparami/ BosowKuchni Artykuł Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwkładamy musztardę, miód i ocet. Zakręcamy i wstrząsamy. Dodajemy sól, pieprz i oliwę. Zakręcamy i wstrząsamy. Sałata Składniki sałatki myjemy, odsączamy wrzucamy do miski, jeśli trzeba kroimy. Podajemy z sosem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-rukoli-malin/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z rukoli, malin i brzoskwini z sosem miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzeróżne nalewki :) Dziś nadszedł czas na jabłka, które zapasteryzowane, świetnie nadają się na szarlotkę, czy jabłkowe bułeczki z ciasta francuskiego. Wszystko pyszne, świeże i to w środku zimy! Jabłkowe przetwory Przedstawię Wam proporcje, z których ja otrzymuję 3 litry musu z kawałkami owoców. Składniki: 5 kg jabłek 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu w zależności
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!miód rozpuść w przegotowanej i wystudzonej ( do około 40 C ) wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki
Przepisy i porady kulinarnemiód i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutruskawek 8 oliwek 1 pomidor malinowy pół czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego ( u mnie ciemny z modeny) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Wykonanie Cukinię traktujemy tym co mamy - u mnie temperówka Kładziemy na spód talerza. Pomidora i truskawki myjemy i kroimy w ósemki Fetę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Wykładamy pokrojone(...)cukinię Sos Składniki sosu mieszamy. Polewamy sałatkę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/salatka-cukinii-truskawkami/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z cukinii z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 szklanka mielonego cynamonu 2 szklanki miodu pszczelego 3 szklanki spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ynamon wsyp do słoja, wlej miód i spirytus. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie rozlej trunek do butelek. Butelki zakorkuj(...)Zastosowanie : N alewka ta pomaga nam przy bólach stawów, nadciśnieniu, wysokim cholesterolu, a także podczas przeziębień. Pijemy 1 łyżkę nalewki rano, 1 łyżkę wieczorem. Gdy czujemy się szczególnie źle, pijemy dodatkowo jeszcze 1 łyżkę w południe. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości
Przepisy i porady kulinarnePrzyszła wiosna, a ja nabrałam wielkiej ochoty na koktajle owocowe. Co prawda korzystałam z mrożonych owoców, ale myślę, że i one zachowały dużo witamin. Składniki: 300
Czerwień i błękitbardzo aromatyczne, kruche i mają na powierzchni delikatne pęknięcia. Chcę mu postawić je razem z mleczkiem, może się skusi :-)? Chyba, że on preferuje mocniejsze trunki, to może dostać kieliszek nalewki żurawinowej na rozgrzanie ;-). Myślę, że na takie łakocie, to Mikołaj na pewno będzie miał ochotę. Przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasteczka" Elinor Klivans. Polecam serdecznie. AROMATYCZNE CIASTKA KORZENNE. Składniki(...)masła o temperaturze pokojowej 220 g cukru (można dać mniej, bo ciastka są słodkie) szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych 1 duże jajko 3 łyżki miodu cukier brązowy do obtoczenia Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę z sodą, solą i przyprawą do ciasteczek korzennych. W dużej misce miksować masło z cukrem na umiarkowanych obrotach przez chwilę, aż składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo orzeźwiająca lemoniada o smaku pomarańczy i cytryn, z dodatkiem jabłek, kiwi i aromatycznej mięty. Latem taka lemoniada jest idealna na
To co kochamopularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej . Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Syrop z pędów sosny może być używany jako(...)przy kuracjach antybiotykowych. Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym
SzczyptaSmaQAkurat w sam raz na nadchodzące upały. Zimny, orzeźwiający koktajl na bazie soku pomarańczowego i truskawek o delikatnej nucie mięty. Zamiast
To co kochamDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej
Salonik smaków