nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:16/28)

Pierniczki 164

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę

Salonik smaków
Nalewka wiśniowo-aroniowa. 117

wymieszaj. Odstaw na 8-10 dni, aż wytworzy się syrop, cukier i miód całkiem się rozpuści. Następnie przecedź owoce, dokładnie wyciśnij z nich sok. Połącz oba płyny ze sobą , wymieszaj, wlej do słoja, zamknij i odstaw do sklarowania w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj i połącz z wcześniej zlanym płynem. Trunek rozlej

Przepisy i porady kulinarne
Kulki chałwowo-orzechowe z daktylami i masłem orzechowym 186

patelni. Mielimy w młynku lub blenderze na gładką masę. Dodajemy masło, olej i miód. Dorzucamy posiekane daktyle i orzechy, Mieszamy. Formujemy kulki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/kulki-chalwowo-orzechowe-z-daktylami/ MieszamWGarnku Artykuł Kulki chałwowo-orzechowe z daktylami i masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka orzechowa ( z miodem i przyprawami ). 114

codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zagotuj wodę, rozpuść w niej miód, odszumować. Do gorącego syropu, powoli, cienkim strumieniem wlewaj przecedzony nalew z orzechów, a następnie koniak, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Zabutelkowaną nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Kurkówka. Nalewka grzybowa na kurkach 352

miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki pozwolą, nazbieram kurek na Podlasiu i nastawię więcej tego specjału. Kurki mają grzybowo morelowy zapach i lekko ostry, charakterystyczny smak. Smak podkręciłam jeszcze dodając nieco ostrej papryczki i miodu dla równowagi, ale zapach jest zdecydowanie kurkowy, cudowny po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Rozgrzewająca zimowa herbata 165

Do Polski wrócił mróz… w końcu jest przecież zima. W takim razie rozgrzewająca zimowa herbata będzie idealna na chłodne wieczory. Oprócz efektu ogrzewania poprawi naszą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka z czarnej herbaty. 107

rondelku zagotuj szklankę wody z drobno posiekaną laską wanilii i miodem. Wrzącym płynem zalej herbatę. Gdy całkiem ostygnie przecedź przez gazę lub gęste sitko. Następnie wlej spirytus, tokaj i winiak, wymieszaj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   N alewka z czarnej herbaty dobra jest jako

Przepisy i porady kulinarne
Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem 129

kaszę w mleku z dodatkiem cynamonu i soli. Po ugotowaniu dodajemy miód i opłukane wcześniej jagody. Dodajemy banan i jabłko. Blendujemy na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pudding-jaglany-jagodami/ BosowKuchni   Artykuł Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka truskawkowa z miodem. 493

odstaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby miód się rozpuścił. Po tym czasie przecedź truskawki przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany sok połącz z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 115

Przestudź, wyjmij goździki, wodę wlej do dużego, czystego słoja. Dodaj płynny miód, wymieszaj z wodą . Następnie wlej spirytus ponownie wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki

Przepisy i porady kulinarne
Miodówka 113

czasie ostudzić i przecedzić Do miodu wlać kawę, spirytus i rum Przelać do butelek lub słoja i szczelnie zamknąć - odstawić na 6 tygodni Potem zlać znad osadu , osad przefiltrować (można przez papierowy filtr do kawy ) i reszte płynu połączyć z poprzednio zlana nalewką Rozlać do butelek i odstawić jeszcze na tydzień Potem można spokojnie delektować się smakiem, zgodnie z ostrzeżeniem

Proste Potrawy
Cytrynowa woda z chia, mietą i miodem 159

W tym napoju romansują ze sobą superskładniki, czterech superbohaterów: nasiona chia – superżywność, cytryna – silne odkwaszenie, mięta – aromat i orzeźwienie, miód

To co kocham
Makowe z kremem "biała dama" 183

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy

Salonik smaków
Kwiaty forsycji - przepisy na zdrowie 128

pijemy w ciągu całego dnia porcjami       Nalewka z forsycji Włóż do litrowego słoika 100g kwiatów, zalej je ilością 0,5l wódki. Odstawiamy na 2 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsamy naczyniem, odcedzamy. Leczniczo pijemy 2-3 razy dziennie po 10ml. Syrop z forsycji z miodem i cytryną  Kwiaty wsypać do litrowego słoika, skropić alkoholem

Kurnikowo
Konfitura z fig (dżem figowy) 276

jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, warto ją zapasteryzować. Zobacz także: Miód majowy czyli syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) Dziś o darach natury. Każdy z nas zna popularny chwast - mni... Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini Od dłuższego czasu miałam ochotę na hummus - smarowidło z ku... Syrop z pigwy + nalewka Syrop z pigwy to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko codzi

Poezja smaku
Herbatka zimowa z chili i imbirem 162

wiele sposobów. Jedni lubią zwyczajnie i bardzo klasycznie, czyli herbata, miód i cytryna. Inni wolą coś bardziej extra, z dodatkiem pomarańczy czy konfitur, z pachnącym cynamonem, kardamonem lub goździkami, z nieco piekącym imbirem... A jeszcze innym służy herbatka z tak zwanym "prądem", czyli z dodatkiem rumu lub owocowych nalewek. Ile ludzi, tyle upodobań. Ja sama często kombinuję i szykuję coraz

kolorowotorcikowo
Kasza jaglana na słodko 122

jabłko i żurawinę. dalej dusimy. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy. Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku   Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku