nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:21/28)

Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ). 141

czystej wódki 40 % 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania :   O woce przebierz, opłucz, osusz na sitku z nadmiaru wody, wsyp do słoja. Jeżyny zalej wódką , dodaj miód, słój zamknij szczelnie wieczkiem, wstrząśnij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Słój możesz postawić np. na  okiennym parapecie od wschodu lub zachodu, słój raczej nie powinien stać(...)owoców. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw jeszcze na 2 tygodnie, w tym czasie naleweczka dojrzeje. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Nalewkę możesz przelać do ozdobnej butelki lub karafki, będzie się pięknie prezentować.   R ada : Najlepsze na nalewkę będą owoce  zbierane z krzewów, które rosną

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka świąteczna ( działa rozgrzewająco, ma piękny bursztynowy kolor ). 134

usuń pestki, wrzuć do dużego słoja. Dodaj cukier, wymieszaj, po nakłuwaj drewnianą łyżką , aby pomarańcze szybciej puściły sok. Słój zakręć i odstaw na około 12 godzin. Następnie dodaj miód, goździki, cynamon, kardamon, kawę oraz przekrojoną wzdłuż na połowę laskę wanilii. Całość zalej spirytusem, wymieszaj drewnianą łyżką , wszystkie składniki powinny być zakryte płynem, w razie potrzeby dolej spirytusu. Słój szczelnie zamknij(...)Następnie przecedź całość przez gęste sitko, wyciskając dokładnie sok z owoców drewnianą pałką. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Nalewkę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewka ta ma piękny bursztynowy kolor, jest lekko gęsta, słodka, ładnie pachnie. Można ją pić w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty, wtedy najlepiej rozgrzewa.   N alewka

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowa pszczelarza ( z miodem i śliwkami kalifornijskimi ) 112

Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody. Połowę wiśni wydryluj, drugą połowę zostaw z pestkami. Jedne i drugie wiśnie wrzuć do słoja, zalej miodem, lekko wymieszaj drewnianą łyżką. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia dodaj do wiśni goździki oraz umyte i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki kalifornijskie. Zalej wszystko spirytusem wymieszanym(...)słoja przez gęste sitko, odciśnij sok z owoców. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.   N alewka ta ma ładny

Przepisy i porady kulinarne
Likier jałowcowy ( skuteczny na niestrawność ). 112

osusz, wrzuć do słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalew przefiltruj przez gazę. Wodę zagotuj z miodem, zdejmij z ognia, odszumować. Do gorącej wody wlewaj stopniowo nalew, cały czas mieszaj. Otrzymany płyn wlej do czystego słoja. Słój zamknij i odstaw na 3-5 dni. Następnie likier przefiltruj(...)Zastosowanie :  L ikier jałowcowy warto wypić po przejedzeniu, tłustych posiłkach, przy niestrawnościach. Stosuje się go też podczas przeziębień.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać

Przepisy i porady kulinarne
Ciastka owsiane 102

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2,5 szkl płatków owsianych 1 duży, dojrzały banan 1 jajko 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka masła 2 kopiaste łyżki masłą orzechowego (opcjonalnie) 2 łyżki miodu (ja daję gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie(...)pieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane/ BosowKuchni   Artykuł Ciastka owsiane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Przepisy na domowe przetwory 235

cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem(...)zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli  Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa  Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 320

 PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 278

pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika lub 6 łyżek domowej przyprawy Sposób przygotowania W garnku zagotowujemy miód, z masłem i cukrem. Mieszając gotujemy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę. Dodajemy pozostałe składniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto. Ciasto chowamy do szklanej miski, przykrywamy folią(...)Ostygnięte pierniczki możemy lukrować lub polać polewą czekoladową. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pierniczki-dojrzewajace-piernik-staropolski/ MieszamWGarnku Artykuł Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Konfitura z pigwy 127

roślina ozdobna. Owoce pigwy dojrzewają późną jesienią. Kształtem przypominają gruszki, są żółte, bardzo twarde i cierpkie w smaku. Nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale są idealne na przetwory, nalewki, wina, soki. Pigwa powinna znaleźć się w Naszym menu w okresie jesiennych i zimowych przeziębień, jest źródłem witaminy C, która wspiera Naszą odporność. Ponadto zawiera kwasy organiczne, garbniki, pektyny(...)się przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie. Owoce pigwy pobudzają również przemianę materii i wzmacniają wątrobę, wzmagają apetyt ( źródło ). Świeży sok z pigwy zmieszany w równych proporcjach z miodem, zażywany regularnie, pobudza apetyt. U mnie już drugi sezon z rzędu pojawia się konfitura z pigwy. Stosuję ją najczęściej do posłodzenia herbaty, taka konfitura zastępuje też cytrynę - rozjaśnia

Smak mojej kuchni
Alkoetykieta – cz. I 101

czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki, winiaki. Temperatura serwowania: Gin – temperatura pokojowa Koniak i winiak -w temperaturze pokojowej Likiery – w temperaturze pokojowej Miody pitne – w temperaturze pokojowej Wino białe wytrawne – schłodzone Wino białe słodkie – w temperaturze pokojowej Wino czerwone – w temperaturze pokojowej Whisky – w temperaturze pokojowej Wódka czysta – musi być bardzo mocno schłodzona(...)dotykając kieliszka butelką. Jeśli chcecie, aby Wasze przyjęcia były eleganckie i z klasą, trzymajcie się tych dwóch zasad kurczowo Na zakończenie tego wpisu I część „Słowniczka z procentami” : Absynt – nalewka ziołowa, produkowana z piołunu i anyżu Advocat – likier na bazie jaj Beaujolais (wym. bożole) – czerwona wina francuskie z regionu Beaujolais Beaujolais nouveau (wym. bożole nuwo) – sprzedawane w listopadzie bardzo młode

Kate's Kitchen
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 200

czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także:  zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia(...)łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól Przygotowanie: 1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. 2) Do wywaru

kolorowotorcikowo
Czekoladowe pierniczki 117

Sezon na wspólne piernikowanie trwa już u mnie w pełni. Wspólnie z przyjaciółmi pewnego wieczoru, przy domowej nalewce przerobiłybyśmy kilogramy ciasta na setki pierniczków czekoladowych, które trafią w ręce naszych najbliższych. Dzielę się nimi na potęgę by umilić ten przedświąteczny czas moim bliskim i wnieść świąteczną atmosferę tam gdzie jej jeszcze nie ma. Bo Święta to nie tylko(...)kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladę, masło, miód należy podgrzać do rozpuszczenia masła. Studzę masę do temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej

Mango Papaja
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 147

kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów(...)wielce sędziwy, zatem i mnóstwo tajemnic posiada. Jedną z nich jest ten oto przepis na ... P ranie blondyn : "Owinięte, tak jak koronki na wałek, nacierają się mieszaniną złożoną z miodu, mydła i spirytusu i wyciskając polewać letnią wodą. Następnie odwinąć je z wałka, przesuszyć trzepiąc, rozesłać na miękkim i zamiast prasowania pociągnąć kilka razy wilczym kłem, co im nada glans

KUCHARNIA
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 353

pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu szczypta chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pomidory lima na plastry, w zależności(...)Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 142

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących

Marder&Marder Manufacture