sobą , lekko podgrzej na ogniu. Dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Cienkim strumieniem wlewaj spirytus, cały czas mieszając. Słój zamknij i odstaw na 6 miesięcy do sklarowania. Po tym czasie zlej płyn znad osady, osad przefiltruj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ta doskonale
Przepisy i porady kulinarnealkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty, jestem bardzo dumna! Składniki: 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego Wiśnie zalewamy alkoholem i wodą. Odstawiamy
Mango PapajaSkładniki: 1 szklanka mrożonych lub świeżych borówek 2 szklanki truskawek mrożonych lub świeżych borówek 6-7 śliwek, wypestkowanych 1 szklanka zielonej herbaty 3 łyżki nasion
Czerwień i błękitdzień wstrząsnąć słojem. Gdy cukier i miód całkiem się rozpuści, dokładnie odcedź owoce, połącz oba płyny, odstaw w zamkniętym słoju jeszcze na miesiąc. Następnie zlej płyn znad osadu, a osad przefiltruj przez gazę lub filtr. Połącz płyny, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Zabutelkowaną nalewkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce
Przepisy i porady kulinarneubiegłym roku podarowałam moim najbliższym domowe nalewki, po kilka rodzajów pierniczków oraz świąteczną herbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich przyjaciół. Myślę, że każdy by się ucieszył z takiego prezentu wykonanego własnoręcznie. Składniki (na 10 porcji płatków do zapakowania): 600 gram płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju kokosowego
Mango Papajalimonką Grzaniec wiśniowy Herbata aroniowa z miodem i wanilią Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka
Aga w kuchnipuszystą masę. 4. Dodajemy miód wymieszany z masłem. miksujemy. 5. Dodajemy suche składniki. 6. Pieczemy ok 50 minut w 180°C Piernik po wystudzeniu przekroić i przełożyć dżemem i polać polewą. Ozdobić orzechami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/razowy-piernik-zytni/ BosowKuchni Artykuł Razowy piernik żytni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupołowy cytryny miód, mięta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Arbuza i ser kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Polewamy całość sosem. Schładzamy min 1 h. Sos Mieszamy wybrane składniki 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/odswiezajaca-salatka-arbuza/ BosowKuchni Artykuł Odświeżająca sałatka z arbuza pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzawsze najbardziej interesują stoiska ze "starociami". Także tym razem wygrzebałam na nich kilka perełek... Dwójniak z powyższego zdjęcia został zakupiony i spożyty przez nas jeszcze tego samego dnia. Pyszny miód pitny z cudowną etykietą. Kilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam go na EFS w Lublinie i nawet myślałam, czy nie kupić kilku butelek na swoje wesele. Nie po drodze było(...)obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą ilość turystów, więc pomiędzy stoiskami było dość ciasno. W pewnym momencie postanowiliśmy zasiąść w cieniu
Pasja Smakupestki, wymieszać go z miodem, cukrem i wódką. Wlać do słoja, a słój szczelnie zamknąć. Odstawić na dwa tygodnie w zacienionym miejscu. Po tym czasie trunek przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić jeszcze na tydzień lub dwa w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnenalewki. Pyszny, aromatyczny deser na bazie serka ricotta również zawiera czarną porzeczkę, stąd ten fioletowy kolor. Ja użyłam delikatnej ricotty ale można użyć każdego innego białego, kremowego serka. Serek porzeczkowy jest lekko kwaskowy i aksamitny. Polecam! Składniki na 2 porcje: • 1 serek ricotta 200 g • 1/2 szklanki czarnej porzeczki • 2 łyżeczki miodu Wykonanie: • Porzeczkę czarną umyć
To co kochamSiedzimy tak sobie z A nią i nagle ona wypala: "Pablo, a weź no jakiś chleb upiecz. Ale taki jakiś inny". Kurna no, inny
Marder&Marder Manufactureniego syrop oraz nalewkę. Kiedy go zobaczyłam ten przepis postanowiłam go wypróbować. Poncz ma wyraźny smak owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „ Nasze jedzenie – naturalnie !”. SKŁADNIKI: 500g owoców czarnego bzu 1,5l wody skórka z pomarańczy 4 suszone śliwki laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 3 torebki herbaty earl grey miód gryczany do smaku
Pyry na Gazmango) 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki sól, pieprz, zioła do sałatek Sposób przygotowania Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Sos Składniki sosu połączyć i wymieszać. Polać warzywa sosem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-awokado-pomidorow-i-ogorka-z-sosem-miodowym/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucukier oraz miód. Wymieszaj poprzez kilkakrotne wstrząsanie słojem, słój zamknij i odstaw na 2-3 godziny, aby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się już trochę rozpuści zalej składniki wódką , zamieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste
Przepisy i porady kulinarne