nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:13/28)

KOKTAJL JOGURTOWY Z MARAKUJĄ, GRUSZKĄ I MANGOSTANEM – EGZOTYCZNY! 183

działaniu antynowotworowym, bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny. Z owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy pokrojoną drobno gruszkę

Ostra na Słodko
Sałatka z pomarańczami w miodowo-cytrusowym sosem 225

Taką sałatkę podaję do kaczki. Jest pyszna i prosta do zrobienia.     Składniki: sałata lodowa 1 pomarańcza  granat  Sos: sok z pomarańczy 1

Salonik smaków
Konfiturowa galaretka z wiśni 118

                                 Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły

Miód i pieprz
Pachnące,zapomniane pigwy 210

się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują(...)soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, a z witamin C, PP, prowitaminę A i witaminy z grupy B.Pigwa jest trudna w obróbce. Trzeba mieć trochę siły, żeby ją przeciąć i bardzo natrudzić, aby wyciąć

Kulinarny karnet Christophera
pigwowa konfitura 171

          konfitura z pigwowca Pamiętam jak czas jakiś temu pisałem o tym iż używanie owoców pigwowca w celach innych, niż do

Miód i pieprz
Ogórki z miodem do słoików na zimę 342

Że musztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 169

składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia

Przepisy i porady kulinarne
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 169

                                             ciasto jogurtowe Lekkie

Miód i pieprz
Nalewka z aronii 174

Robię co roku nalewkę z aronii, bo jest bardzo dobra na na serce, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga na nadciśnienie, pobudza krążenie krwi i jest do tego bardzo smaczna.Nalewka z aronii SKŁADNIKI:woda -5 szklliście wiśni -140 sztaronia -1,30kgkwasek cytrynowy -2 opakcukier -2 szklmiód pszczeli -1 słoiczek mały0,5 litra spirytusPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni(...)aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać. Przelać przez lejek

Kuchnia Danusi
Jesienna nalewka z głogu z laską wanilii 187

400g owoców głogu (bez gałązek) 100g owoców dzikiej róży 500ml spirytusu 50% 250g cukru (lub 300g miodu) 100ml wody 1/3 laski wanilii Owoce głogu i róży pozbawiamy gałązek i dobrze przepłukujemy na durszlaku. Różę dodatkowo można nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, by nalewka łatwiej przechodziła jej aromatem. Laskę wanilii przekrawamy na połowę i przy pomocy noża wyjmujemy ze środka ziarenka

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka anyżowa ( działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel ). 220

Dodaj połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, sok wyciśnięty z cytryny ( usuń pestki jeśli są w soku ) i miód. Zalej wódką , słój zamknij i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 7 miesięcy, aby nalewka dojrzała

Przepisy i porady kulinarne
Kasza jaglana na słodko, z owocami 199

owoce - jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki itp. Owoce miękkie, dodajemy na koniec. Podajemy posypane cynamonem i czekoladą, opcjonalnie dosładzamy miodem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-na-slodko-z-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko, z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pigwówka, nalewka z pigwy 350

wyśmienicie, poniżej kieliszek z roczną nalewką. Ma piękny kolor, wiec warto poczekać! A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy.Składniki: 1 kg pigwy 1 litr wódki skórka i sok z całej pomarańczy 5-6 łyżeczek miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 3  szklanki cukru 1. Na 1 kg obranej pigwy  1 litr wódki

Apetyczna babeczka
Makowiec z jabłkami i wiśniami 261

żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła(...)maku, który wsypałam do zagotowanego mleka z wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć

https:KKuchniaMniam