słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować, nie wstrząsaj słojem. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje , zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj
Przepisy i porady kulinarnekonfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego
Miód i pieprzkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie
Miód i pieprzTeraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących(...)naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. 3 kg aronii 2 l wody 3 cytryny 250-300 g miodu naturalnego Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się goryczki zawartej w owocach
Kolorowa kuchnia Elkialkoholu.Zapraszam. 1duża pomarańcza 2 szkl.mleka sojowego 1 limonka i starta z niej skórka 2 łyżki owoców jarzębiny z nalewki lub innych owoców z odrobiną alkoholu 1 małe jabłko szczypta utłuczonego kolorowego pieprzu szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu ******************************************* Z pomarańczy limonki wycisnąć sok.Z limonki zetrzeć też skórkę.Jabłko umyć i obrać , pokroić w kostkę.Wszystkie owoce ( z jarzębiną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrawdziwie jesienna, rozgrzewająca nalewka na poprawę humoru. Jest prosta, jak drut, a jak żadna inna delikatnie i sympatycznie szczypie w język. Miód i kilka innych dodatków sprawiają, ze to idealny trunek na odgonienie wszelkiego rodzaju choróbsk imających się nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego
Kuchenna Kontrrewolucyadziałaniu antynowotworowym, bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny. Z owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy pokrojoną drobno gruszkę
Ostra na SłodkoTaką sałatkę podaję do kaczki. Jest pyszna i prosta do zrobienia. Składniki: sałata lodowa 1 pomarańcza granat Sos: sok z pomarańczy 1
Salonik smakówKonfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły
Miód i pieprzsię zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują(...)soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, a z witamin C, PP, prowitaminę A i witaminy z grupy B.Pigwa jest trudna w obróbce. Trzeba mieć trochę siły, żeby ją przeciąć i bardzo natrudzić, aby wyciąć
Kulinarny karnet Christopherakonfitura z pigwowca Pamiętam jak czas jakiś temu pisałem o tym iż używanie owoców pigwowca w celach innych, niż do
Miód i pieprzŻe musztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy
Marder&Marder Manufactureskładniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia
Przepisy i porady kulinarneparkach, lasach i ogródkach można jeść postanowiłam, że kiedyś zrobię z niej jakąś fajną konfiturę, dżem, może nalewkę (?) Postanowiłam na początek przygotować coś prostego:) Dżem z jarzębiny, który składa się (aż;) z trzech składników - wystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie
Zasmakuj Kuchni