nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:13/28)

Nalewka waniliowa. 145

słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę. W 0,5 l białego wina rozpuść miód, połącz go z przefiltrowanym płynem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące. W tym czasie nalewka się będzie klarować, nie wstrząsaj słojem. Gdy nalewka się ładnie wyklaruje , zlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne
konfiturowa galaretka z wiśni 125

  konfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego

Miód i pieprz
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 145

                 kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie

Miód i pieprz
Sok z aronii 143

Teraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących(...)naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres.   3 kg aronii 2 l wody 3 cytryny 250-300 g miodu naturalnego Aronię należy dobrze wypłukać,osuszyć na sicie,włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na 4-5 dni. Mrożenie aronii sprawia,że pozbywamy się goryczki zawartej w owocach

Kolorowa kuchnia Elki
KOKTAJL LIMONKOWO - JARZĘBINOWY 105

alkoholu.Zapraszam. 1duża pomarańcza 2 szkl.mleka sojowego 1 limonka i starta z niej skórka 2 łyżki owoców  jarzębiny z nalewki lub innych owoców z odrobiną alkoholu 1 małe jabłko szczypta utłuczonego kolorowego pieprzu szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu ******************************************* Z pomarańczy  limonki wycisnąć sok.Z limonki zetrzeć też skórkę.Jabłko umyć i obrać , pokroić w kostkę.Wszystkie owoce ( z jarzębiną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nalewka miodowo-imbirowa 172

Prawdziwie jesienna, rozgrzewająca nalewka na poprawę humoru. Jest prosta, jak drut, a jak żadna inna delikatnie i sympatycznie szczypie w język. Miód i kilka innych dodatków sprawiają, ze to idealny trunek na odgonienie wszelkiego rodzaju choróbsk imających się nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego

Kuchenna Kontrrewolucya
KOKTAJL JOGURTOWY Z MARAKUJĄ, GRUSZKĄ I MANGOSTANEM – EGZOTYCZNY! 152

działaniu antynowotworowym, bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny. Z owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy pokrojoną drobno gruszkę

Ostra na Słodko
Sałatka z pomarańczami w miodowo-cytrusowym sosem 195

Taką sałatkę podaję do kaczki. Jest pyszna i prosta do zrobienia.     Składniki: sałata lodowa 1 pomarańcza  granat  Sos: sok z pomarańczy 1

Salonik smaków
Konfiturowa galaretka z wiśni 92

                                 Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły

Miód i pieprz
Pachnące,zapomniane pigwy 180

się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują(...)soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę, a z witamin C, PP, prowitaminę A i witaminy z grupy B.Pigwa jest trudna w obróbce. Trzeba mieć trochę siły, żeby ją przeciąć i bardzo natrudzić, aby wyciąć

Kulinarny karnet Christophera
pigwowa konfitura 138

          konfitura z pigwowca Pamiętam jak czas jakiś temu pisałem o tym iż używanie owoców pigwowca w celach innych, niż do

Miód i pieprz
Ogórki z miodem do słoików na zimę 316

Że musztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy

Marder&Marder Manufacture
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 141

składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym miodem, dokładnie wymieszaj. Jeśli miód jest zbyt gęsty możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, uważaj tylko, aby go nie ogrzać powyżej 45 C ! Gotową nalewkę rozlej do butelek zakorkuj. Na każdą butelkę naklej etykietę z nazwą nalewki i datą jej sporządzenia

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z jarzębiny 168

parkach, lasach i ogródkach można jeść postanowiłam, że kiedyś zrobię z niej jakąś fajną konfiturę, dżem, może nalewkę (?) Postanowiłam na początek przygotować coś prostego:) Dżem z jarzębiny, który składa się (aż;) z trzech składników  - wystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie

Zasmakuj Kuchni
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 138

                                             ciasto jogurtowe Lekkie

Miód i pieprz