nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:15/28)

Nalewka na rozmarynie 129

płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Zdrowotna nalewka z owoców dzikiej róży. 105

słoja, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie przefiltruj kilka razy, aby płyn był klarowny. Miód rozpuść w przegotowanej ostudzonej do około 45 - 50 C wodzie. Gdy wystygnie całkiem wlej wódkę i wymieszaj z wcześniej przefiltrowanym sokiem z owoców i spirytusem. Rozlej nalewkę do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 miesiące

Przepisy i porady kulinarne
Bitki z jelenia z owocami 117

będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia. Podawać mięso z sosem. Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki. *najlepsze byłyby owoce z nalewki, ja dodałam tarninę. Jeżeli nie mamy nalewki należy owoce zalać wódką na minimum 12 godzin

królestwo garów
Nalewka cytrynowo imbirowa 128

domową metodą, bez chemicznych dodatków. Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :) Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak. 1 l wódki 40%, 2 cytryny, 100 g świeżego imbiru, 2 goździki, 3 łyżki miodu wielokwiatowego, 2 łyżki cukru Do słoja wlać wódkę. Cytryny umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki. Imbir pokroić

królestwo garów
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 183

międzyczasie ogarniać kolejne punkty. Gdy masa będzie jednolita dodajemy miękkie masło, rum (zamiennie nalewkę orzechową lub owocową – fajnie podkręci smak, można też pominąć alkohol), szczyptę soli oraz przypraw korzennych. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut – finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany

Nerds Kitchen
Zdrowotna nalewka z płatków róży z miodem. 130

czasie przefiltruj roztwór przez gazę i dobrze odciśnij miazgę. Do płynu dodaj miód i gotuj na małym ogniu do uzyskania syropu, jednocześnie odszumowując. Po wystudzeniu wlej spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj, odstaw w chłodne miejsce na miesiąc, aby nalewka dojrzała.  Zastosowanie :  N alewkę pijemy 1-2 łyżki dziennie przed snem. Nalewka ta ma działanie

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka w sosie sojowym 159

Soczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15

Salonik smaków
Nalewka uspokajająca z melisy. 264

drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko i wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne
Szybki piernik 155

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 137

imprezy. Lubię nacieszyć wzrok różnymi gadżetami, porcelaną, rzemieślniczymi wyrobami, a kubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego

Pasja Smaku
Nalewka z orzecha włoskiego 929

Ostatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha. Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę. Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub

Tylko pysznie
Domowy syrop z miodu i chrzanu na przeziębienie 135

Jeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam

Marder&Marder Manufacture
Bakaliowe trufelki 164

Nie Rafaello, nie Ferrro Rocher, ale pyszne bakaliowe trufelki . Niewielkie kulki z mnóstwem bakalii to szybki i smaczny deser na podwieczorek. Są świetne, polecam. Składniki

Salonik smaków
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 183

dania pomagają nam "przetrwać" zimowy klimat - szczególnie tym, którzy ganiają po mieście tu i tam. Dziś przekąska - śniadanie - kolacja - szybkie racuchy z suszoną żurawiną dodatkowo wzbogacone smakiem mleczka kokosowego, miodu gryczanego i oscypka. I to wszystko w wersji na ciepło. Uwielbiam ciepłe przekąski w ciągu dnia i śniadania! Oscypka znajdziecie (nie tylko w górach), także w dobrych sklepach, także(...)robiąc z nich dodatki do deserów, serów, dżemy, konfitury, soki, nalewki. Całosezonowo mamy ją w wersji suszonej sprzedawanej w torebkach lub na wagę oraz w słoikach jako konfitury do mięs i deserów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie

Zasmakuj Kuchni