nalewki owoców bzu, mirabelek (lub innych śliwek), powoduje że gorycz znika a my możemy delektować się smakiem nalewki. 1 kg czarnego bzu 1 kg mirabelek 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 kg cukru 0,5 kg miodu Sposób przygotowania Drylujemy owoce mirabelki, mieszamy je z owocem czarnego bzu i wkładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem(...)słoja dokładamy również miód, cukier, oraz alkohol, całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na słoneczne miejsce i czekamy, potrząsając nim na początku co dwa a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Owoce śliwek użyte do tej nalewki wydrylowałem, ponieważ po trzech tygodniach, zlewam nalewkę do butli a z owoców robię pyszną zaprawę
Miód i pieprzjest dobrze. Taki filtr mocujemy na słoiku przy pomocy gumki i dla lepszego filtrowania wykładamy jeszcze jednym listkiem papierowego ręcznika (mogą być i dwa listki). Filtrowanie słodkich nalewek, zawierających dużo cukru lub miodu, to koszmar, może trwać i dobę nawet (albo i dłużej). Ale taki już urok nalewek, uczą cierpliwości. A im lepiej przefiltrowana tym ładniej później się prezentuje. Mówi
Marder&Marder Manufacturearomat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru • 2 łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół(...)słojem. • Po trzech dniach zlać nalew przez sitko wyłożone gazą. Przelać do czystego słoja, dodać cukier i miód. Dokładnie wymieszać, zamknąć i odstawić do sklarowania na kolejny tydzień. • Po tygodniu przefiltrować nalewkę przez bibułę, rozlać do butelek i schować w ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy
To co kochamprzymrozkami to należy wstawić je na dwa dni do zamrażalki. Włożyć do słoja dodać goździki i zalać spirytusem, odstawić na 1 miesiąc. Następnie zlać, przefiltrować, połączyć z miodem wymieszanym z ciepłą wodą. Nalewkę przelać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące
harrisakuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód
Ciastka - domowe słodkościIdealne na babskie spotkania ale nie tylko. Pyszne, niezbyt słodkie, do wykonania potrzeba chwili a potem spływa po przełyku idealny trunek niezbyt mocny. Zrobić proponuje i
Moje Małe Czarowaniewarzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek bezalkoholowy. Charakteryzują się one głęboki aromatem i smakiem kminku. Tylko tam dostaniemy takie sery
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku startuje 12 sierpnia. To już dziesiąta edycja największej poznańskiej imprezy kulinarnej. Będzie się dużo działo! Artykuł 12-15 SIERPNIA – X OGÓLNOPOSKI FESTIWAL
COOKMAGAZINEgreckie kebabiki na patyku QUICHE LORRAINE inaczej Carpaccio z buraków Paszteciki z ciasta francuskiego Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem Skrzydełka w miodzie Chipsy z batatów Nalewka z malin - malinówka
Atlas Smakówwina 3-4 plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry. Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu
Domowa cukiernia EwyNalewka z dzikiej róży z dodatkiem wanilii i miodu jest bardzo smaczna i zdrowa, zachwyca wszystkich swoim smakiem i kolorem. Składniki: 1 kilogram dzikiej róży 300 gram cukru 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki 2 laski wanilii 200 gram miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce(...)zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, pozostawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, codziennie potrząsamy słoikiem. Kiedy powstanie syrop wlewamy alkohol, dodajemy rozpuszczony miód, ostrym nożem przecinamy laski wanilii, dodajemy do nalewki. Odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę zlewamy, filtrujemy przez filtry do kawy, przelewamy do butelek, odstawiamy na trzy miesiące
Bajeczna Kuchniaczasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa
Przepisy i porady kulinarneobdarujecie :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 300 g imbiru 6 cytryn 300 g cukru 6 łyżek miodu 2 litry wódki 40% My wódkę zrobiliśmy z rozcieńczonego spirytusu, ale oczywiście może być też już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy i kroimy na dość(...)cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko żeby odsiać cytrynę i imbir. One nie będą nam już
Marder&Marder Manufacturewięc kilka najbliższych, słonecznych dni, by uprzedzić ptaszyska, zebrać owoce i nastawić z nich nalewkę, która oprócz wybornego smaku, będąc skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników, pomoże nam przetrwać zimowe mrozy. składniki 1 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży 0,5 l spirytusu 200 ml miodu ( najlepiej lipowego) 0,5 l wódki 200 g cukru sposób wykonania Z umytych owoców(...)róży, usuwamy czarne końcówki kwiatostanów, oraz szypułki ( nie usuwamy nasion). Owoce wsypujemy do słoja, ze szczelnym zamknięciem, dodajemy miód i całość zalewamy spirytusem. Słój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu, na cztery tygodnie, c o dwa, trzy dni wstrząsając słojem. Po czterech tygodniach, przez płótno, zlewamy spirytus z owoców, do szczelnego gąsiora, lub butli
Miód i pieprzleczyć jesienne infekcje. Czy też na odwrót, napełnić głogową nalewką, nasze kieliszki i spożywać ten trunek niczym leczniczą driakiew ( chciałbym by wszystkie lekarstwa były tak pyszne). Wszystko oczywiście, wyłącznie podyktowane troską, o zachowanie sił i zdrowia. składniki 1 kg oczyszczonych owoców głogu 1 l spirytusu 100 ml miodu zaprawa 350 ml wody 2 kawałki kory cynamonu(...)Oczyszczone owoce głogu ( jeżeli zabraliśmy głóg przed przymrozkami, to owoce należy wcześniej włożyć, na dzień do zamrażarki) wsypujemy do słoja, ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dodajemy miód i całość zalewamy spirytusem. Słój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu, na cztery tygodnie, c o dwa, trzy dni wstrząsając słojem. Po czterech tygodniach, zagotowujemy odmierzoną ilość wody, dodajemy
Miód i pieprz