nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:6/28)

Nalewka jagodowa 307

jest dobrze. Taki filtr mocujemy na słoiku przy pomocy gumki i dla lepszego filtrowania wykładamy jeszcze jednym listkiem papierowego ręcznika (mogą być i dwa listki). Filtrowanie słodkich nalewek, zawierających dużo cukru lub miodu, to koszmar, może trwać i dobę nawet (albo i dłużej). Ale taki już urok nalewek, uczą cierpliwości. A im lepiej przefiltrowana tym ładniej później się prezentuje. Mówi

Marder&Marder Manufacture
Nalewka truskawkowa korzenna 167

aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru • 2 łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół(...)słojem. • Po trzech dniach zlać nalew przez sitko wyłożone gazą. Przelać do czystego słoja, dodać cukier i miód. Dokładnie wymieszać, zamknąć i odstawić do sklarowania na kolejny tydzień. • Po tygodniu przefiltrować nalewkę przez bibułę, rozlać do butelek i schować w ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy

To co kocham
LEKSYKON MIODÓW 139

kuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód

Ciastka - domowe słodkości
Domowe Malibu - Likier kokosowy 239

Idealne na babskie spotkania ale nie tylko. Pyszne, niezbyt słodkie, do wykonania potrzeba chwili a potem spływa po przełyku idealny trunek niezbyt mocny. Zrobić proponuje i

Moje Małe Czarowanie
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 187

warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas chlebowy cieszy się dużą popularnością na Litwie i tu w Polsce. Jest to trunek bezalkoholowy. Charakteryzują się one głęboki aromatem i smakiem kminku. Tylko tam dostaniemy takie sery

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
12-15 SIERPNIA – X OGÓLNOPOSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU – POZNAŃ 167

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku startuje 12 sierpnia. To już dziesiąta edycja największej poznańskiej imprezy kulinarnej. Będzie się dużo działo! Artykuł 12-15 SIERPNIA – X OGÓLNOPOSKI FESTIWAL

COOKMAGAZINE
Przepisy na Sylwestra 349

greckie kebabiki na patyku QUICHE LORRAINE inaczej Carpaccio z buraków Paszteciki z ciasta francuskiego Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem Skrzydełka w miodzie   Chipsy z batatów   Nalewka z malin - malinówka

Atlas Smaków
Nalewka z dzikiej róży 186

Nalewka z dzikiej róży z dodatkiem wanilii i miodu jest bardzo smaczna i zdrowa, zachwyca wszystkich swoim smakiem i kolorem. Składniki: 1 kilogram dzikiej róży 300 gram cukru 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki 2 laski wanilii 200 gram miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Owoce dzikiej róży przebieramy, owoce muszą być zdrowe, wkładamy na 48 godzin do zamrażalnika. Owoce(...)zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, pozostawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, codziennie potrząsamy słoikiem. Kiedy powstanie syrop wlewamy alkohol, dodajemy rozpuszczony miód, ostrym nożem przecinamy laski wanilii, dodajemy do nalewki. Odstawiamy na dwa-trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę zlewamy, filtrujemy przez filtry do kawy, przelewamy do butelek, odstawiamy na trzy miesiące

Bajeczna Kuchnia
Nalewka z owoców derenia. 142

czasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Imbirówka - nalewka imbirowa 169

obdarujecie :)         Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 300 g imbiru 6 cytryn 300 g cukru 6 łyżek miodu 2 litry wódki 40% My wódkę zrobiliśmy z rozcieńczonego spirytusu, ale oczywiście może być też już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy i kroimy na dość(...)cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko żeby odsiać cytrynę i imbir. One nie będą nam już

Marder&Marder Manufacture
nalewka z dzikiej róży 177

więc kilka najbliższych, słonecznych dni, by uprzedzić ptaszyska, zebrać owoce i nastawić z nich nalewkę, która oprócz wybornego smaku, będąc skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników, pomoże nam przetrwać zimowe mrozy.   składniki 1 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży 0,5 l spirytusu 200 ml miodu ( najlepiej lipowego) 0,5 l wódki 200 g cukru sposób wykonania Z umytych owoców(...)róży, usuwamy czarne końcówki  kwiatostanów, oraz szypułki ( nie usuwamy nasion).  Owoce  wsypujemy do słoja, ze szczelnym zamknięciem,  dodajemy miód i całość zalewamy spirytusem. Słój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu, na cztery tygodnie, c o dwa, trzy dni wstrząsając słojem. Po czterech tygodniach,   przez płótno, zlewamy  spirytus z owoców, do szczelnego gąsiora, lub butli

Miód i pieprz
nalewka z głogu 178

leczyć jesienne infekcje. Czy też na odwrót, napełnić głogową nalewką, nasze kieliszki i spożywać ten trunek niczym leczniczą driakiew ( chciałbym by wszystkie lekarstwa były tak pyszne). Wszystko  oczywiście, wyłącznie podyktowane troską, o zachowanie sił i zdrowia.   składniki 1 kg oczyszczonych owoców głogu 1 l spirytusu 100 ml miodu zaprawa 350 ml wody 2 kawałki kory cynamonu(...)Oczyszczone owoce głogu ( jeżeli zabraliśmy głóg przed przymrozkami, to owoce należy  wcześniej  włożyć, na dzień do zamrażarki)   wsypujemy do słoja, ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dodajemy miód i całość zalewamy spirytusem. Słój stawiamy na parapecie w słonecznym miejscu, na cztery tygodnie, c o dwa, trzy dni wstrząsając słojem. Po czterech tygodniach, zagotowujemy  odmierzoną ilość wody, dodajemy

Miód i pieprz
Zdrowotna nalewka z dzikiej róży z miodem. 167

salita2010 - Fotolia.com Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 0,5 l miodu naturalnego 0,75 l spirytusu 95 %  0,5 l czystej wódki 40 % ( np. żubrówka ) 2 szklanki wody 1 łyżeczka suszonej mięty 5 goździków Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży powinny być przemarznięte ( miękkie ), należy je opłukać, osuszyć, po nakłuwać igłą lub wykałaczką. Wsypać do słoja, dodać goździki, miętę(...)Następnie zlać nalewkę , z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Wodę zagotować, trochę przestudzić, wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Dodać wódkę i połączyć z nalewką z róży, wymieszać. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy

Przepisy i porady kulinarne
nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn 273

cukru 100 ml miodu Sposób przygotowania Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem.  Trzymamy w szczelnym pojemniku, przez najmniej trzy, a najdłużej, cztery tygodnie. O ile w przy wyrobie innych nalewek, można czas trzymania nastawu, traktować dość orientacyjnie(...)wygotowanych liści i cukru, oraz dodajemy miód, wymieszany z wódką ( dobrze jest zrobić to kilka godzin wcześniej).  Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą dodać więcej spirytusu ( zmieniając część wódki, na spirytus)  Całość mieszamy, rozlewamy do butelek, a następnie zamykamy szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce, na co najmniej trzy miesiące.  Przy wyrobie nalewek musimy pamiętać starą prawdę, im dłużej

Miód i pieprz
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 302

można w sprytny sposób połączyć te owoce i zrobić coś fajnego z tego. Kwaskowe porzeczki, słodko-kwaśne wiśnie i nieco korzennych przypraw. A do tego miód. Myślimy, że takie połączenie zadowoli wszystkich fanów domowych nalewek. Powinno zadowolić, bo naprawdę fajna rzecz z tego wyszła. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście(...)wiedzieć o nalewkach. 400 g wydrylowanych wiśni 650 g czerwonej porzeczki 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g miodu 5 goździków 1 laska cynamonu Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol

Marder&Marder Manufacture