kolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka miesięcy. II. Nalewka truskawkowa korzenna 2 kg truskawek pół łyżeczki gałki muszkatołowej 5 cm korzeń cynamonu 4 goździki 2 ziarenka pieprzu 1 litr wódki 30 dag cukru 2 łyżki miodu Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja. Owoce zalewamy(...)korzeń cynamonu, goździki, ziarna pieprzu i odstawiamy jeszcze na 5 dni w nasłonecznione miejsce. Następnie przecedzamy. Owoce wyrzucamy, a do słoja dodajemy cukier i miód. Mieszamy wszystko i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Wtedy nalewkę przelewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy na kolejne miesiące. Oczekiwanie na efekt jest tego warte. W końcu wg niektórych "Chwile są jak truskawki, każda
Taste Of My Dayoddechowego, zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, bezsenności, a także na uspokojenie. Stosuje się 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki wymieszanej z wodą lub mlekiem i miodem. Tak sporządzoną nalewkę możemy także łączyć z miodem w proporcji 1:1 i podawać 4 razy dziennie po 1 łyżce
Przepisy i porady kulinarneAroniówka czyli nalewka z aronii ma właściwości lecznicze. Jest naturalnym lekarstwem na wiele schorzeń np. na nadciśnienie, na za wysoki cholesterol, na słabe naczynia krwionośne gdyż
Moje Małe CzarowanieDziś proponuję kolejną nalewkę z truskawek. Bardzo zaintrygował mnie przepis i postanowiłam go wykorzystać. Zimą będziemy się delektować na rozgrzewkę. A teraz nie o zimie ale
Moje Małe Czarowaniezaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty. Składniki : 2 gałki muszkatołowe 3 łyżki płynnego jasnego miodu (akacjowego lub lipowego) łyżka jasnych rodzynek pół litra spirytusu 2 szklanki wody Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce. Miód rozprowadzić w wodzie, zagotować, zszumować
Weekendy w domu i ogrodzietemat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy
sierotka maRysia w kuchniRozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: skórka z 5 pomarańczy wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1,2l wódki 60g cukru 60ml miodu Wykonanie: 1. Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie obieraczką do warzyw obrać z nich cieniutko skórkę. 2. W miseczce wymieszać(...)momentu aż cukier się rozpuści. 3. Do dużego słoika wrzucić skórkę z pomarańczy, dodać cukier rozpuszczony w miodzie i soku z pomarańczy, wlać wódkę, zamknąć słoik i odstawić na 14 dni. 4. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, które wstawić w chłodne miejsce
Szalona Kuchnia Ewelinyznam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie. Składniki : 30 dag korzenia imbiru 3 cytryny 3 łyżki miodu 0,5 l wódki 50 ml spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce
Mechanik w kuchnimiodu i innych pszczelich specyfików nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody(...)spirytus, wymieszaj ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać" MG po degustacji miodów pitnych ... widać że smakowały
Gotuj Sam!Nalewka została wykonana z płatków róży, jeśli mamy ususzone płatki to może sobie taką nalewkę z płatków róży przygotować, ale już niedługo będzie można zrywać dojrzałe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwydania Magazynu Aromat. Przepis ten zaczerpnęłam od Loszka z bloga Pracownia Nalewek i przyznam, że jest idealny. Wychodzi niesamowicie aromatyczny. Najprzyjemniejszy jest smak jaki pozostawia na języku... taki miodowo, korzenny. Na ciepło rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego(...)suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir starłam na tarce) zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut aby wszystkie przyprawy oddały swój aromat i smak. Następnie odstawić i odczekać chwilę po czym do powstałego syropu dodać spirytus. Rondel szybko przykryć aby aromaty i procenty nam nie uciekły Tak powstałą nalewkę przelać do słoja. Ostawić
sierotka maRysia w kuchniDziś proponuję lekko rozgrzewający napój alkoholowy dla wielbicieli trunków. Nalewkę robi się wyjątkowo szybko i nie trzeba długo czekać na efekty dojrzewania. Do ciasta smakuje wybornie
Moje Małe CzarowanieDostałam we wrześniu sporą ilość pigwowca japońskiego i stąd ta pyszna nalewka powstała. Przepis będzie jak znalazł na przyszły sezon gdy pigwowiec znowu obrodzi. Nalewka ma
Moje Małe Czarowaniewłoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy(...)miesięczne toskańskie Pecorino oraz francuski Roquefort. Najciekawsze były połączenia sera z dodatkami, oprócz tradycyjnego z winem (tu toskańskim), łączyliśmy np. ser owczy blue z cydrem Ignaców a Roquefort z Miodem Pitnym Koronnym z Pasieki Jaros i chlebem z rodzynkami i migdałami od Consonni. Kontrast pleśniowego ostrego sera ze słodkim alkoholem jest bardzo udany:) Oto w sumie najbardziej chodzi w Laboratoriach
Chilli Czosnek i Oliwakorzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny 0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 0,5 l alkoholu 70 % 1/2 szklanki miodu Sposób wykonania : W szystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich ) wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw(...)ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną. Do nalewki dodaj miód, wymieszaj, aby się rozpuścił. Płyn rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ) , szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z trunkiem odstaw jeszcze na miesiąc
Przepisy i porady kulinarne