rabarbaru , potem postanowiłam wyczarować w ramach leku na przeziębienie malinówkę . Z ciekawości powstał też likier brzoskwiniowy , a dla zasady creme de cassis . Nie obyło się również bez nalewki wiśniowej na miodzie akacjowym , której smak urzekł mnie najbardziej. Dziś prezentuję Wam smaczną, słoneczną i cudownie aromatyczną nalewkę agrestową . W kolejce czeka również wpis na nalewkę z czereśni oraz nalewkę wiśniową(...)miodzie z Amaretto . Poza tym pięknie zdobią mi półki dwa słoje z nalewkami, pierwszy słój pełen jest żurawinówki, drugi natomiast nalewki z pigwą . Myślę, że będzie to uwieńczenie tegorocznej produkcji domowego alkoholu, chociaż mam ochotę jeszcze na coś pomarańczowo- korzennego. Składniki (około 550 ml nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram agrestu 250 ml spirytusu 300 ml wódki 1 szklanka
Mango Papajakolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka miesięcy. II. Nalewka truskawkowa korzenna 2 kg truskawek pół łyżeczki gałki muszkatołowej 5 cm korzeń cynamonu 4 goździki 2 ziarenka pieprzu 1 litr wódki 30 dag cukru 2 łyżki miodu Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja. Owoce zalewamy(...)korzeń cynamonu, goździki, ziarna pieprzu i odstawiamy jeszcze na 5 dni w nasłonecznione miejsce. Następnie przecedzamy. Owoce wyrzucamy, a do słoja dodajemy cukier i miód. Mieszamy wszystko i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Wtedy nalewkę przelewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy na kolejne miesiące. Oczekiwanie na efekt jest tego warte. W końcu wg niektórych "Chwile są jak truskawki, każda
Taste Of My Dayoddechowego, zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, bezsenności, a także na uspokojenie. Stosuje się 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki wymieszanej z wodą lub mlekiem i miodem. Tak sporządzoną nalewkę możemy także łączyć z miodem w proporcji 1:1 i podawać 4 razy dziennie po 1 łyżce
Przepisy i porady kulinarneAroniówka czyli nalewka z aronii ma właściwości lecznicze. Jest naturalnym lekarstwem na wiele schorzeń np. na nadciśnienie, na za wysoki cholesterol, na słabe naczynia krwionośne gdyż
Moje Małe CzarowanieDziś proponuję kolejną nalewkę z truskawek. Bardzo zaintrygował mnie przepis i postanowiłam go wykorzystać. Zimą będziemy się delektować na rozgrzewkę. A teraz nie o zimie ale
Moje Małe Czarowaniezaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty. Składniki : 2 gałki muszkatołowe 3 łyżki płynnego jasnego miodu (akacjowego lub lipowego) łyżka jasnych rodzynek pół litra spirytusu 2 szklanki wody Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce. Miód rozprowadzić w wodzie, zagotować, zszumować
Weekendy w domu i ogrodzietemat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy
sierotka maRysia w kuchniRozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Składniki: skórka z 5 pomarańczy wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1,2l wódki 60g cukru 60ml miodu Wykonanie: 1. Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie obieraczką do warzyw obrać z nich cieniutko skórkę. 2. W miseczce wymieszać(...)momentu aż cukier się rozpuści. 3. Do dużego słoika wrzucić skórkę z pomarańczy, dodać cukier rozpuszczony w miodzie i soku z pomarańczy, wlać wódkę, zamknąć słoik i odstawić na 14 dni. 4. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, które wstawić w chłodne miejsce
Szalona Kuchnia Ewelinyznam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie. Składniki : 30 dag korzenia imbiru 3 cytryny 3 łyżki miodu 0,5 l wódki 50 ml spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce
Mechanik w kuchnimiodu i innych pszczelich specyfików nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody(...)spirytus, wymieszaj ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać" MG po degustacji miodów pitnych ... widać że smakowały
Gotuj Sam!Nalewka została wykonana z płatków róży, jeśli mamy ususzone płatki to może sobie taką nalewkę z płatków róży przygotować, ale już niedługo będzie można zrywać dojrzałe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwydania Magazynu Aromat. Przepis ten zaczerpnęłam od Loszka z bloga Pracownia Nalewek i przyznam, że jest idealny. Wychodzi niesamowicie aromatyczny. Najprzyjemniejszy jest smak jaki pozostawia na języku... taki miodowo, korzenny. Na ciepło rozgrzeje nawet w największy zimowy mróz. Polecam Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego(...)suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir starłam na tarce) zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut aby wszystkie przyprawy oddały swój aromat i smak. Następnie odstawić i odczekać chwilę po czym do powstałego syropu dodać spirytus. Rondel szybko przykryć aby aromaty i procenty nam nie uciekły Tak powstałą nalewkę przelać do słoja. Ostawić
sierotka maRysia w kuchniDziś proponuję lekko rozgrzewający napój alkoholowy dla wielbicieli trunków. Nalewkę robi się wyjątkowo szybko i nie trzeba długo czekać na efekty dojrzewania. Do ciasta smakuje wybornie
Moje Małe CzarowanieDostałam we wrześniu sporą ilość pigwowca japońskiego i stąd ta pyszna nalewka powstała. Przepis będzie jak znalazł na przyszły sezon gdy pigwowiec znowu obrodzi. Nalewka ma
Moje Małe Czarowaniewłoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy(...)miesięczne toskańskie Pecorino oraz francuski Roquefort. Najciekawsze były połączenia sera z dodatkami, oprócz tradycyjnego z winem (tu toskańskim), łączyliśmy np. ser owczy blue z cydrem Ignaców a Roquefort z Miodem Pitnym Koronnym z Pasieki Jaros i chlebem z rodzynkami i migdałami od Consonni. Kontrast pleśniowego ostrego sera ze słodkim alkoholem jest bardzo udany:) Oto w sumie najbardziej chodzi w Laboratoriach
Chilli Czosnek i Oliwa