nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:10/28)

Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami 128

każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień! A jak przygotować taki sos? Składniki 4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy) 10 jeżyn 4 gałązki lawendy miód do osłody (opcjonalnie) Wykonanie Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek

Raj dla Podniebienia
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 112

związku z tym wpadłam na pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :)Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw, na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki  Puszka ręcznie dekorowana

Delicious Titbits
Nalewka z pigwy 134

temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot. Nalewka jest, więc  teraz zastanawiam się, co z nich z robić? A może wy macie  ciekawy przepisy ? Chętnie skorzystam. SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1 szklanka cukru  1/2 l wódki 4 łyżki płynnego miodu  skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok  50 ml rumu(...)cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 143

niebiańską różę. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce). Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).  Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają(...)przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia.Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego),600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu),1,5 l spirytusu,1,5 l wody,1 laska wanilii.Przygotowanie:Owoce umyć i osuszyć

SzczyptaSmaQ
Nalewka malinowa (malinówka) 407

tego wpisu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo(...)nalew do innego słoika. Maliny dobrze odciskamy na durszlaku żeby oddały jak najwięcej soku. Dodajemy miód oraz sok z limonki. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Następnie całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego! PS. Nalewka wyszła doskonała. Na słodkość idealna (czyli nie słodka, tylko tyle, ile potrzeba), z wyczuwalnym smakiem

Marder&Marder Manufacture
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 160

się ciepłe, miłe światełko. Wspaniale o tej porze roku smakują też przeróżne herbaty rozgrzewające, inne niż te pijane w lecie. Nie wspomnę już o pysznych nalewkach, grzanych winach z orzechami laskowymi i migdałami oraz miodach. Nigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście  na ulicy Stolarskiej w Krakowie. Na Rynku Głównym

Moja Mama Gotuje
Lipówka podlaska. Nalewka na kwiatach lipy 152

zrobiłam i z dala od miejskiego zgiełku nazbierałam złotych, lipowych kwiatów. Część ususzyłam na zimową, rozgrzewającą herbatkę, którą zawsze bardzo lubiłam a część trafiło do nalewki . Już wczesną wiosną zaczęłam ją przygotowywać rozpuszczając lipowy miód w alkoholu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
keks z bakaliami i wiśniami z nalewki 155

                       keks z bakaliami i owocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi

Miód i pieprz
Nalewka imbirowa 91

łyżki miodu. Sposób wykonania: Umyty imbir obrać i pokroić w plasterki, cytryny obrać, pokroić w ósemki. Zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć w słoju na miesiąc. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, aby nalewka dojrzała na co najmniej trzy miesiące źródło

Smaki Natalii
Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką 216

wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych 1/4 szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo mielony pieprz i sól 1 łyżka suszonego tymianku 15 sztuk suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka miodu akacjowego jabłuszka kaparowe i listki bazylii do dekoracji 1 szt duża cebula biała 150 g masła(...)blendera. Na tej samej patelni dorzucamy 20g masła i smażymy na rumiano cebulkę pokrojoną w kostkę. Możemy podlać odrobinę nalewką malinową. Usmażoną cebulkę dodajemy do wątróbki. Ostudzoną wątróbkę miksujemy w blenderze na gładką masę doprawiając do smaku solą, pieprzem, miodem, suszonym tymiankiem. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki, dorzucamy do gotowej masy. Przekładamy do kokilek lub małych słoiczków, albo

Sajkofanka smaku
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa 6642

kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć.    Składniki: garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 5 suszonych fig 5 suszonych śliwek 4 całe goździki 1 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 8 suszonych moreli 4 duże plastry pomarańczy ze skórką 2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich 500 ml wódki(...)sparzyć, pokroić w 0,5 cm plastry i pokroić na cztery. Wszystkie składniki włożyć do słoika. Wlać wódkę i mieszać do rozpuszczenia się miodu. Słoik zakręcić, odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Przed samymi świętami nalewkę zlać do ozdobnej karafki lub  butelki. W wersji mocniejszej wlać jeszcze około 100-150 ml spirytusu. Przepis  Madame Edith

Ala piecze i gotuje
W domu: cytrynówka taty 196

Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień SKŁADNIKI: 1 kg cytryn 700 g cukru białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też(...)składniki szybciej się rozpuściły. Spirytus odcedzamy od skórek cytrynowych i dodajemy do niego wyciśnięty sok. Następnie dolewamy go do wody z cukrem i miodem. Wszystko porządnie mieszamy do całkowitego połączenia składników i przelewamy do buteleczek. Nalewka jest gotowa do spożycia po kolejnych 24 godzinach Na zdrowie! P. S. Na powierzchni nalewki może pojawić się biała pianka, którą przed spożyciem trzeba

Kuchnia w biegu
Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 134

Zarówno nalewka, jak i syrop z orzechów włoskich są nie tylko pyszne, ale i działają prozdrowotnie. Nalewka ma silne działanie przeciwmigrenowe, syrop zaś z zielonych orzechów włoskich jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na zamieszkujące czasem nasze organizmy robaki. Warto wiedzieć, że zielone orzechy włoskie (podobnie zresztą jak czereśnie) zawierają naprawdę spore ilości jodu dlatego są tak cenne w regulacji(...)bazie zielonych orzechów włoskich wspierają odporność, dają pozytywne efekty w leczeniu otyłości, łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych. Syrop na bazie miodu jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i osłabionych. Nalewkę należy stosować w niewielkich ilościach, od 1 do 4 łyżek dziennie, rozcieńczoną w wodzie w przypadkach niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto, przy zatruciach, cukrzycy, chorobie wrzodowej

Kate's Kitchen
Nalewka truskawkowa na miodzie 114

Postanowiliśmy połączyć dwie bardzo zdrowe rzeczy: miód i truskawki. Postanowiliśmy dodać do tego jeszcze jedną rzecz. Już może nie tak zdrową, ale za to nieźle się

Marder&Marder Manufacture
Nalewka imbirowa 170

Nalewka imbirowa   Składniki: 10 dkg świeżego korzenia imbiru 2 duże cytryny 10 dkg cukru  3 łyżki miodu  3/4 l wódki 45% Wykonanie: Imbir należy umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić ze skórką w ósemki. Imbir i cytryny umieszczamy w dużym słoju. Dosypujemy cukier i dodajemy miód. Składniki zalewamy wódką, słój szczelnie

Aromatyczne Podróże