mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1135/1557)

TURECKA SALATKA KISIR 163

świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję. Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, od świeżająca  i pyszna . Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej(...)cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach

Moja Książka Kucharska
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 157

nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem(...)wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób

Z Kuchni Do Kuchni
Perliczka w warzywach i śmietanie 228

masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu(...)100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku

Kulinarna Pokusa
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 120

łyżki mielonego kuminu / kminu rzymskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g pomidorów, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czubata łyżeczka cukru, Oliwa z oliwek, Sól morska i świeżo mielony pieprz, Opcjonalnie: posiekane liście natki pietruszki, Opcjonalnie: posiekane liście kolendry. Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę ok. 2,5 cm, Papryka – w paski o szerokości ok. 1 cm, Cebula – w kostkę(...)kucharskiej, czyli Sirocco . Dzięki samodzielnemu wypróbowaniu powyższego przepisu możecie sprawdzić przed zakupem, czy dania zaprezentowane w książce trafią w Wasz gust. Po drugie: jest wegetariański. W końcu coś bez mięsa! Wielu czytelników z pewnością się z tego ucieszy (pozdrawiam Magdę!). Po trzecie: jest dość zwykłym daniem doprawionym w nietypowy sposób. Kolendra i kumin robią robotę! Przepis pochodzi z książki Sabriny

Proste-przepisy.pl
Kurczak w ananasie z nachosami i kukurydzą w stylu meksykańskim 96

intensywnych smaków bez wyrzutów sumienia – danie jest pełne białka (kurczak) oraz warzyw i owoców Nasze danie zaczynamy od usmażenia soczystych kawałków kurczaka z aromatycznymi przyprawami, takimi jak mielony kumin i papryka. Dodajemy do tego kolorowe papryki oraz pyszną kukurydzę, która nadaje potrawie chrupkości i wyjątkowego smaku. Całość serwujemy w wydrążonych połówkach ananasa, które nadają naszemu daniu nie tylko niesamowitego(...)drobno cebulę i czosnek, i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmiękną. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę o średniej wielkości. Dodaj kurczaka do garnka i smaż, aż mięso będzie dobrze podsmażone z każdej strony. Dodaj pokrojoną w średniej wielkości kostkę czerwoną i zieloną paprykę, kukurydzę oraz przyprawy: kumin, paprykę, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem i gotuj przez

Eat me! Fit me!
Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami 133

polecam!  Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa opakowanie boczku w plastrach 1 szalotka bananowa 130g pieczarek 4 suszone śliwki duża szczypta ziół prowansalskich 2 łyżki mielonej bułki sól, pieprz Polędwiczka faszerowana przepis: Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone(...)polędwiczkę, na środku polędwiczki ułożyć farsz. Polędwiczkę złożyć, tak aby jej krawędzie się złączyły, następnie owinąć plastrami boczku. Polędwiczkę przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, lub do czasu aż mięso nie będzie surowe.  Polędwiczkę wieprzową nadziewaną pieczarkami podawać na ciepło lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Surówka z kalarepy i marchewki 80

znowu kalarepa, tym razem 100% zdrowotności. Bez smażenia, mięsa i innych takich. Do swojej wersji możecie oczywiści dorzucić odrobinę majonezu, zamiast jogurtu możecie dodać śmietanę. Róbta co chceta. U mnie jak zwykle króluje jogurt naturalny. Składniki: 1 kalarepa 1 duża marchewka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz   Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki, schłodzona smakuje lepiej. Artykuł Surówka z kalarepy i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
KURCZAK PIECZONY W PIEKARNIKU MARYNOWANY W CZOSNKU I CEBULI 108

Przepyszny kurczak pieczony w piekarniku. Ale najpierw przez całą noc marynował się w przyprawach oraz dużej ilości czosnku i cebuli. Chrupiąca skórka z zewnątrz oraz soczyste mięso w środku. Doskonała propozycja na obiad lub kolację. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczą ziemniaki również zapiekane w piekarniku i ulubiona surówka albo zwyczajnie kromka chleba. Co powiecie na takie połączenie smaków? A może(...)kurczak * 4-5 ząbków czosnku * 2 cebule * 1 łyżeczka soli cebulowej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski wlać olej, wsypać wszystkie przyprawy, dodać czosnek, wymieszać

Zrób to smacznie
Puree z brokuła – super zdrowe! 147

Puree z brokuła uwielbiam! To moja propozycja na prosty, zdrowy i smaczny posiłek. Możemy je zjeść po prostu, możemy jako dodatek do sztuki mięsa, ryby czy kotleta warzywnego. Możemy je tez potraktować jako jarzynkę do obiadu. Świetnie sprawdza się jako dip do chipsów, pasta do kanapek, sos do makaronu. Naprawdę ma wiele super zastosowań! Możemy przygotować je z brokuła świeżego(...)formie często jedzą nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem. PRZEPIS PUREE Z BROKUŁA Składniki: 1 brokuł świeży lub 400g mrożonego 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno Jak zrobić puree z brokuła: Zaczynamy od umycia świeżego brokuła i podzielenia go na różyczki – łodygę kroimy na mniejsze kawałki

Dorota Smakuje
Rosół z perliczki 132

warzyw i dodanie suszonych grzybów i suszonych pomidorów. Te niewielkie zmiany sprawiły, że rosół z perliczki nabrał głębokiego smaku i złocistego koloru. Dodatkiem do niego były małe pierożki nadziewane mięsem z perliczki, co sprawiło, że zupa nabrała niecodziennego wymiaru. Udostępnij Składniki na rosół z perliczki 1 perliczka 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 suszone grzyby 2 suszone(...)pokrojone warzywa, smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Perliczkę poporcjować, umyć, włożyć do dużego garnka. Wlać tyle wody, żeby przykryła mięso, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, mięso opłukać, a garnek umyć z szumowin. Mięso włożyć z powrotem do garnka, wlać zimną wodę, wsypać podsmażone warzywa oraz suszone grzyby i pomidory. Dodać ziele angielskie, jałowiec

niecodziennikpary
Fit zapiekanka z mielonego indyka i bakłażana 119

kolejny podejmuję próbę zrzuceniu kilku(nastu/dziesięciu) kilogramów. Z tej okazji postanowiłam nieco przerobić tradycyjną grecką musakę, aby odjąć jej znaczną ilość kalorii. Efekt mimo wszystko wyszedł pyszny! :) Składniki: 500g mielonego indyka 1 passata pomidorowa 2 średnie bakłażany 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 opakowania mozzarelli w zalewie 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól(...)Cebulę siekamy w kostkę. 3.   Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy 4.   Szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 5.   Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nie będzie surowe. 6.   Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 5 minut. 7.   Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy passatą

Prosto z Kotła
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 164

kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym(...)nutka bazylii Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania :  60 minut - czas chłodzenia Składniki Masa porzeczkowa: 300 g czerwonej porzeczki + 1 /2 szklanki 300 g serka mielonego z wiaderka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Masa bazyliowa 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 g serka mielonego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 135

liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 2 pętka kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność(...)Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu 1,5 litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia

R'n'G Kitchen
Surówka z kalarepy i marchewki 120

znowu kalarepa, tym razem 100% zdrowotności. Bez smażenia, mięsa i innych takich. Do swojej wersji możecie oczywiści dorzucić odrobinę majonezu, zamiast jogurtu możecie dodać śmietanę. Róbta co chceta :). U mnie jak zwykle króluje jogurt naturalny. Składniki: 1 kalarepa 1 duża marchewka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki, schłodzona smakuje lepiej

Kardamonovy