mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1143/1557)

Szaszłyki z wołowiny 147

kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 247

około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki(...)Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 245

czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masęi dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić. Wszystko podsmażać przez(...)nabrało koloru. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy do zapiekania. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony królik 220

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu(...)dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 215

pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy(...)obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 332

skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem(...)kapustę pekińską w kostkę, ogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 154

pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać(...)kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku

ClauditteMissCooking
KASZOTTO MARCHEWKOWE 224

jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 181

mój błąd. Stanąłem i przez to wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany(...)Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek. Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na górze układamy pomidory

BaRepas
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 173

Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze(...)kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry

Smakowity Blog Kulinarny
kapuśniak z kaszą i kurkumą.... 185

włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować(...)rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 159

mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 250

dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek(...)czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym

Miksturownik
Kurczak duszony z makaronem orzo, pyszny jednogarnkowiec 136

szklanki mrożonego groszku 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka korzeniowa 1 kawałek selera, gruby na 1 cm plaster 2 płaskie łyżeczki, mielonej kurkumy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 l bulionu drobiowego lub cielęcego, może być z kostki jeśli nie masz innego 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego(...)czosnkiem do smaku. Odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie w garnku w którym będziesz przygotowywać potrawę, najlepiej takim z nieprzywierającą powłoką, obsmaż mięso na maśle, dokładnie aż będzie złociste. Wyjmij, odstaw na bok, na tłuszcz który pozostał w garnku wsyp pokrojone drobniutko marchewkę , cebulę, selera i pietruszkę , smaż aż się zrumienią. Ponownie przełóż kurczaka

Ogrodnik w podróży
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym 131

pęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego majeranku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku Ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości . Zostawiamy do ostygnięcia , a następnie obieramy , delikatnie ściągając skórkę , która sama schodzi z młodych ziemniaków . Każdego ziemniaczka przekrawamy na pół(...)cukrem ( lub miodem ) i wlewamy do ziemniaków . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na noc ale wystarczą dwie godziny . Serwujemy schłodzone z dowolnymi dodatkami , świetne do mięs z grilla lub pieczonego kurczaka . Z rybą także robią świetny obiad Smacznego ! Artykuł Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży