Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum
My Chcemy Jeśćkrążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas(...)rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa
Maślane ciasteczkoPowrót do przeszłości... Ostatni raz mięso z owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili(...)łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z pestek. Drobno siekamy Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sok z puszki po ananasach, dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy :) A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby(...)sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150 ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić
Codzienna kuchnia niecodziennaPonoć najlepszą młodą kapustę robi ciocia Lutka z Kutna.Tak twierdzą rodzice mojego męża i on sam. Wróć! Twierdził do wczoraj.Choć kiedy usłyszał, że do kapusty
bistro mamalinkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 1200 g schabu w kawałku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chili 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku SOS: Chrzan z Imbirem ETERNO powstały podczas pieczenia sos Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym(...)folię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy dni. Można piec na drygi dzień, ja nie miałam kiedy i dlatego dopiero piekłam trzeciego dnia :) Jak piekłam? Mięso wyciągnęłam z folii spożywczej i przełożyłam na folię aluminiową i ciasno nią owinęłam mięso. Włożyłam do teflonowej formy, podlałam wodą. Podlałam tylko tyle, aby woda pokrywała dno formy. Wstawiłam
Blondynka Gotujeziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu łyżka mielonego kminu (można pominąć) czubata łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do smaku mąka pszenna Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem
Bon Appetit MałgorzatyChyba najbardziej popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka
Maminek kulinarnysuszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej(...)cebula 1,5 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1,5 łyżeczki suszonego) 2 łyżki calvadosa (ewentualnie wódki, spirytusu lub rumu) 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła dodatkowo: nitka lub sznurek Wykonanie: Morele i suszone grzyby zalać wrzątkiem (w osobnych miseczkach), odstawić na min. 15 minut. Cebulę drobno poszatkować
Pociąg Do Kuchnipewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa(...)średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule (250g) 3 średnie kolorowe papryki (600g) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżeczki soli do potrawy + 2 łyżeczki do obróbki bakłażana Instrukcje Przygotowanie potrawy zaczynamy z pewnym wyprzedzeniem od bakłażana. Kroimy go w poprzek w plastry o grubości
Kulinarna Pokusachociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja rodzinka(...)mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) . Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie w roztrzepanych jajkach i rozkruszonych płatkach kukurydzianych . Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby stężały . Smażymy na złoty kolor
Ogrodnik w podróżyJonatana ) 2 cebule 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki miodu 1 szklanka półsłodkiego, czerwonego wina ( ja użyłam domowego z dzikiej róży i czarnego bzu ) 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego ( dostępny na All.. lub w sklepach z orientalną żywnością, można też pominąć, choć daje super owocowy posmak ) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru(...)rozcinamy od strony pleców , pod skórę wciskamy kawałki masła , solimy do smaku . Na koniec całego , od zewnątrz i od wewnątrz nacieramy pastą z moździerza . Dokładnie pokrywając nią każdy kawałek mięsa . Na blaszce do pieczenia rozrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pozbawione gniazd nasiennych , jabłka ( nie obieramy bo zrobi się dżem ) Teraz z listy „dodatkowo” mieszamy w miseczce olej
Ogrodnik w podróżyząbki czosnku 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy) 25 ml oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Dodatki: 100 g pomidorków koktajlowych 15 g orzechów pecan 100 g mixu sałat z rukolą, roszponką, jarmużem 15 ml oleju MCT lub oliwy z oliwek 5 ml (1 łyżeczka) soku(...)naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szparagi przygotować odcinając lub odłamując zdrewniałe końcówki. Więcej na temat wybierania i przygotowania szparagów znajduje się w dedykowanym artykule. Mięso z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem a w środku dodatkowo wyłożyć czosnek, liście szpinaku oraz pokrojone kawałki sera mozzarella. Całość nadzienia doprawić solą i pieprzem. Następnie kieszonkę zamknąć
Ola la LCHFŻurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurek na wędzonce , w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam
MeCooksNajprostsze na świecie masło czosnkowo-ziołowe! Hit na grilla, do grzanek, pieczonych ryb czy mięsa. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je wykorzystać do podania GRILLOWANEGO ŁOSOSIA , czy PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW . Prosta rzecz, a sprawia, że każda potrawa zyska na smaku i aromacie. Wystarczy raz zrobić większą porcję(...)później korzystać, kiedy mamy na to ochotę. Składniki 50 g masła 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 3-4 listki świeżej bazylii gałązka rozmarynu sól i świeżo mielony pieprz o smaku Czas przygotowania 10 minut Liczba porcji ok. 12 porcji po 5 g Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 37 Białko: 0,05 g Tłuszcz
Analiza Smaku