mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1136/1524)

Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 121

Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu do środka ukazała się naszym oczom piękna parująca ryba, z lekko pergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów.    Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się(...)prawie bezobsługowy (jeśli mamy już sprawione ryby).  Pozwolę sobie jednak przedstawić... ...Kilka uwag na temat pieczenia w soli: - koniecznie znajdźcie gruboziarnistą sól, albo chociaż najbardziej gruboziarnistą ze wszystkich mielonych wariantów dostępnych w sklepie. Unikniecie dzięki temu niemiłej niespodzianki, gdy pozostała sypka sól oblepi środka waszej pysznej ryby. -jeśli zamierzacie piec rybę, a jesteście wrażliwi na zapachy otwórzcie okna

Zapiski Młodej Żony
Chili con carne 147

śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami.   Składniki: 1 łyżka oliwy 1 biała cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 500g mielonej wołowiny 1 puszka 400g obranych pomidorów 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 biała papryka, pokrojona w kostkę 2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno 1 puszka 400g(...)sól, pieprz   Przygotowanie: Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną

Smakowity Blog Kulinarny
Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem 193

czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek

Tajskie smaki
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 242

bardzo niewiele czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać(...)osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia

Kolizje Smaków
Schab pieczony w siatce 189

musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka soli * 5 ząbków czosnku * dodatkowo ulubione przyprawy Przygotowanie : Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab

Magiczne Życie Marty
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 127

zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Do tego(...)każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki i obłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Nieoczywiste produkty które można mrozić 106

pojemniczkach do muffinek Drożdże świeże – zobacz poradnik Jak mrozić drożdże J ogurty owocowe którym coraz bliżej do dnia ostatecznego a wiemy, że nie damy rady lub nie będziemy mieli ochoty już ich zjeść – lubicie lody jogurtowe? R esztki sosu do makaronu – większe ilości w pojemnikach plastikowych w które wkładamy foliową torebkę (kiedy zawartość zamarznie, wyjmujemy torebkę i umieszczamy(...)tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy

Dorota Smakuje
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 180

KOTLECIKI  SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu. Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto(...)Ślicznie pozdrawiam! Kasia SKŁADNIKI : ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite 1 łyżka mąki pszennej 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie) 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany) szczypta gałki

Moja Książka Kucharska
Gulasz wołowy z pieczarkami 150

prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gulasz zazwyczaj podaję z kaszą gryczaną, kaszą ziemniaczaną, albo z kuskusem. Z tym przepisem wiąże się dosyć dziwna historia. Pewnego(...)następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Smażymy małymi porcjami, aby każdy kawałeczek wołowiny ładnie się zrumienił. Usmażoną wołowinę przekładamy do większego garnka, w którym będziemy gotowali gulasz. Mięso zalewamy wodą, tak aby poziom wody był o ok. 5 cm wyżej niż wołowina (ja wlałem ok. 2 litry). Gotujemy na średnim ogniu.  Cebulę i marchewkę czyścimy, i kroimy

Kuchnia Łukasza
Makowiec zawijany 89

masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa 500 g suchego maku całego lub mielonego, 120 g cukru 2 łyżki masła 4 łyżki miodu 70 g skórki pomarańczowej,  70 g drobnych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów(...)mlekiem, płyn powinien sięgać około 2 centymetrów powyżej poziomu maku. Zagotuj, zmniejsz płomień do minimum i gotuj około 10 minut mieszając od czasu do czasu.  Uwaga : Jeśli kupiłaś mielony mak, to wystarczy, że zalejesz go wrzącą wodą i pozostawisz na około 30-40 minut, a następnie odsączysz z nadmiaru płynu, tak jak opisałam poniżej. 2. Przelej zawartość garnka

Cztery Fajery
Pstrąg z fenkułem 135

potrafili z ryb przygotować prawdziwe wyrafinowane uczty - większa ilość dni postnych nie stanowiła więc dla nich większego problemu 😉 Komuna zmieniła wiele i obecnie przeciętny mieszkaniec naszego kraju je niewiele mięsa ryb - a szkoda, w końcu o jego właściwościach zdrowotnych można by napisać książkę. Na szczęście od jakiegoś czasu coraz więcej się o tym mówi i Polacy zaczynają powoli(...)odmiany, pokażę Wam przepis na smażonego pstrąga w całości.  Pstrąg z fenkułem - przepis na 2 porcje Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 2 pstrągi, fenkuł, cebulę, ok. 100g mielonych migdałów i orzechów, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Pstrąga oczyść, usuń głowę i płetwy, dopraw solą i pieprzem (pstrąga można smażyć z głową

Z notatnika dietetyka
Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami 85

Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry, a następnie usmaż na złoty kolor. Przed smażeniem możesz oprószyć zamarynowane mięso mąką.  Można przygotować również wersję light - grillowaną pierś z ziołami lub na grubo - w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy(...)ziołową :) Sos czosnkowy z oregano Wersja bardzo! czosnkowa Składniki: 200g jogurtu naturalnego 3 duże łyżki majonezu 6 ząbków czosnku łyżka soku z cytryny suszone oregano sól do smaku świeżo mielony pieprz Sos czosnkowo-ziołowy - sposób przygotowania: Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Połącz majonez z trzema łyżkami jogurtu, aby rozetrzeć grudki. Następnie dodaj resztę jogurtu, dopraw według

Gary Bez dna
Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami 148

wywar z grzybów do bulionu, grzyby zaś posiekać. Gotować bulion jeszcze przez 10 minut. Wlać łyżkę oleju.  Uszka: mąka orkiszowa 1 szklanka + do podsypywania 2 łyżeczki proszku z mielonych grzybów suszonych ( można zmielić ogonki w młynku) sól 1/2 szklanki dość gorącej wody Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę(...)gotowane grzyby cebula biała sól i pieprz do smaku Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.  Rozwałkować ciasto, pokroić na  małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały

AZgotuj!
Schab po węgiersku – wędlina na kanapki 219

Schab po węgiersku – wędlina na kanapki     Składniki: ok 2 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 4 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu 1 łyżka oleju       *** Schab myjemy, osuszamy(...)dodajemy cukier i 3 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie *** *** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę

Blog z Apetytem
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 234

podwójny filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 pęczek szczypiorku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Marchewki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy(...)osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania