Pyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g
Monia miesza i gotujeBardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda(...)zachwyceni.Zapraszam do wyprobowania mojego przepisu. Skladniki na 4 porcje: 3 cukinie 4-5 galazek zielonej pietruszki 40 g suszonych pomidorow (z zalewy ze sloiczka) 200 g mieszanego miesa mielonego 2 lyzki posiekanych migdalow 1 lyzeczka suszonego majeranku ( dodalam jeszcze swiezy) sol,pieprz 100 ml bulionu warzywnego 100 ml smietanki kremowki 50 g startego sera wloskiego np.Grana Padano Wykonanie: Obciac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pięknie i pysznie. Jeśli nie uda Wam się dostać takich małych bakłażanów, zróbcie ten przepis z większych - też wyjdzie:) Składniki: 10 małych bakłażanów (lub 4-5 większych) 400 g mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu) 0,5 szklanki ryżu 3 łyżki ajwaru (może być gotowy, ale polecam również mój przepis: kliknij tu ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki(...)uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko. Dodać ajwar i wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i wymieszać z ryżem
Kulinarne Inspiracjebigosie, wi ęc i ja musiałam go mieć :) . Taka zachcianka :) Wie m tyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest(...)ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule . W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. N a olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę
Na moim talerzuwokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos(...)kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule. W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. Na olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę smażę
NA MOIM TALERZUSmalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób
Walijskie PichcenieWykonanie powinno być Wasze -autorskie Składniki : 5 młodych ziemniaków , niezbyt dużych 1 mała cukinia , wielkości ogórka szklarniowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki myjemy , nie obieramy jeśli używamy młodych . Kroimy w cienkie plastry(...)małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Doprawiamy do smaku solą , jeśli jeszcze jest potrzeba i pieprzem . Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie lub przystawkę do mięs Smacznego ! Artykuł Ziemniaki na styl skandynawski , gotowane w sosie z cukinią pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyprzesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem
Buniabaje w kuchniSkładniki na mix do natarcia kurczaka: 4 łyżki soli 3 łyżki brązowego cukru 3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu 3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku 1 1/2 łyżeczki papryki 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku starta skórka z jednej pomarańczy Składniki na kurczaka: 1 x ok.2 kg kurczak 1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki 1 cebula pokrojona(...)kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił. Podziel kurczaka na porcje i podawaj! Smacznego! English version Orange roasted chicken (4 servings) Ingredients
karmelowysię też kot Garfield, wielki miłośnik dania Na moim blogu znajdziecie kilka pomysłów na przygotowanie tej zapiekanki: lazania z wędzoną kiełbasą , lazania z leczo , lazania ze szpinakiem , lazania z mięsem, lazania z grzybami . Dzisiaj prosty i szybki do przygotowania przepis na lasagne – szybki bo bez beszamelu za to z dwoma serami, gotowym makaronem i sosem. Smacznego! PRZEPIS LAZANIA(...)pieczarek 1 cebula 5 łyżek oliwy 1 słoik (ok 600g) sosu pomidorowego z pieczarkami lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki oregano sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 250g mozzarelli 200g sera żółtego typu gouda Jak zrobić lazania z pieczarkami i pomidorami: Najpierw oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną
Dorota Smakujełyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 % Na sos: 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy zioła prowansalskie według uznania bazylia suszona według uznania. Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placków: 1. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie(...)nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 2. Mięso: Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w paski, nacieramy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i olejem, odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju
Izabelawkuchnipomóc nam żyć zdrowiej. Możecie się więc domyślić, że owym kolorem jest ZIELONY! Pomyślałem, że to idealny temat na blog zachęcający do zwiększenia jedzenia zieleniny w kontrze do spożycia mięsa. Może się więc okazać, że samo przygotowywanie zielonych dań, nie mówiąc o ich spożyciu, daje pozytywne rezultaty. A wracając do badań brytyjskich naukowców… Porównali oni ilość terenów zielonych(...)ogrodu lub działki oraz częstotliwość korzystania z publicznych terenów zielonych. Wyniki badań wskazują, że powyższe cechy naszego otoczenia mają pozytywny wpływ na nas. Ludzie, którzy tak opisali swoją przestrzeń, mieli mniejsze zapotrzebowanie na niezdrowe przekąski i używki, takie jak papierosy czy alkohol. W przypadku widoku z okna ważne było, by zieleń pokrywała ponad 25% widoku. Badacze zauważyli pozytywny wpływ zieleni
Fleksitarianizm.plpieczarkowy na mleczku kokosowym. Uwielbiam tą kokosową nutę. Taki sos wspaniale smakuje z kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem. Idealnie nadaje się również do klusek śląskich, kopytek, a nawet mięs. To prosta, smaczna i szybka propozycja na obiad. My go uwielbiamy. Zresztą, przyznam Wam szczerze, że osobiście lubię każdą wersję sosu pieczarkowego. Polecam Wam również kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym(...)chrupiące pieczarki w panierce . Pyszna przekąska dla każdego. Spróbujcie. Składniki: około 300 g pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 4 łyżki masła 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki czarny mielony pieprz sól do smaku około 3/4 szklanki mleczka kokosowego 82% Przygotowanie: Na maśle szklimy pokrojoną cebulę, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy
Słodkie okruszkiLatem dania z warzyw nie mają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy. W poszukiwaniu właśnie takiegoż dania, trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku. Wyszła pyszna i już wiem, że będę do tego przepisu wracać. Idealnie letnie danie. Pyszne. Tak dobre, że aż żal, że wyszło(...)mało;) ok. 800 g fasolki szparagowej żółtej 250 g pomidorków koktajlowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 5-6 średniej wielkości ziemniaków pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki słodka mielona papryka sól, pieprz, cukier Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy
Smaki Na Talerzumuszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy: 10 sztuk czerwonych(...)czosnku 5 kopiastych łyżek dobrej jakości koncentratu pomidorowego (używam Złotego Bażanta) około 300 g suszonych pomidorów (bez ziół i innych kaparów) odcedzone z zalewy 2 łyżki kuminu 1 łyżeczkę mielonej kozieradki 1 łyżkę ostrej wędzonej papryki sól, pieprz i cukier do smaku. Przygotowanie: Słodkie papryki pieczemy w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Pieczemy na czarno. Przekładamy do miski, przykrywamy
ladykitchen