mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1130/1557)

Ciecierzyca na ostro 168

kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.  Zapraszam na  pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ(...)przystawka lub dodatek do dania głównego.  Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś:  Panna Malwinna ,  Maggie ,  Dobromiła ,  Siaśka ,  Bartoldzik ,  Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego  0,5 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone nadziewane 377

Składniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa mleko do namoczenia bułki 1 opakowanie mozzarelli bułka tarta 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulkę, chwilkę podsmażymy, studzimy. Bułkę(...)kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy do momentu aż bułka będzie miękka, następnie dobrze odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy łącząc składniki aż się dokładnie. Ser wyciągamy z woreczka kroimy w grubszą kostkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni

kgwjanczewo
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 162

płuczemy w zimnej wodzie, większe kawałki kroimy na pół i wycinamy z niej ewentualne włókna. Przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli. Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich(...)pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych

Kuchenna Kontrrewolucya
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 273

połowa większej) 1 nieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania(...)przygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy ja i osuszamy, po czym kroimy w małą kostkę i zasypujemy przyprawą curry oraz połową łyżeczki soli wymieszaną z 4 łyżkami oleju rzepakowego. Mięso dokładnie marynujemy w przygotowanej przyprawie i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, przyprawioną pierś wkładamy na rozgrzaną patelnię i na bardzo małym ogniu podsmażamy. Powinna być ona ledwo ścięta

Kuchenna Kontrrewolucya
Grillowane warzywa z karkówką 189

Obiad w całości na grillu został  przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania.  Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki(...)czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej  rzepakowy  czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz

Moniki Smakołyki
Pita i pyszny "fast food"! 350

dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 limonki, kilka łyżek oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy(...)średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy

Plate of Joy
Sałatka ze szpinaku i awokado z mandarynką 216

smakowe... mmmmm pycha! Koniecznie spróbujcie!   Składniki: 1/2 paczki młodego szpinaku dojrzałe awokado 2 mandarynki 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika sok z cytryny łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na płaskim talerzu lub półmisku ułożyć umyte i osuszone liście szpinaku. Awokado przekroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić w plastry. Cząstki mandarynki przekroić na połówki(...)awokado wyłożyć na szpinak. Posypać słonecznikiem, solą i obficie pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i polać strużką miodu. Można jeść jako osobne danie, albo jako dodatek do chudego mięsa

Kulinarne Inspiracje
Samotnego faceta męki - chili con carne 179

papryczki chili drobno posiekane 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (najlepsze byłyby Pudliszki) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka brązowego cukru  1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii 2 liście laurowe sól, pieprz i sos sojowy do smaku oliwa lub olej do smażenia Przygotowanie(...)olej lub oliwę i zeszklić cebulę.  Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone.  Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 165

Ogórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę(...)pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba.                          Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Karkówka z jabłkami pieczona w ziołach 161

osób w zależności od ich apetytu ;-) Składniki: 1 kg karkówki 1 smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem 2 łyżki majeranku kilka listków drobno pokrojonej bazylii odrobina pieprzu mielonego do smaku 1 płaska łyżka soli 3 – 4 liście laurowe 2 jabłka obrane i pokrojone na cząstki 4 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki estragonu. Dodatkowo: Rękaw do pieczenia. Sposób wykonania(...)Dzień przed upieczeniem karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster lekko doprawiamy pieprzem i solą a następnie smarujemy po obu stronach smalczykiem Smakowita Pajda. Plastry mięsa układamy obok siebie w rękawie do pieczenia. Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik

Na słodko lub wytrawnie
Tahini 160

cytryny - szczypta kuminu - różowa sól himalajska   Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę(...)cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy. Sos tahini, chlebek pita i falafel , to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów. Prawdziwe ziarno sezamu

mojewypiekiinietylko
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 208

podniebienia :))     Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików) 1 duża cebule  sól,  pieprz czarny mielony 1 łyżka kwaśniej śmietany  jedna płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie olej lub oliwa Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem(...)stron. Solimy, pieprzymy, podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Orientalne gołąbki z bakłażana z rodzynkami 167

Eggplant stuffed with meat and raisins   Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek

Kulinarny karnet Christophera
GOTOWANY SCHAB 206

Kochani ten schab jest naprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z

Anioły w kuchni
Golonka w piwie 168

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt

Proste Potrawy