schab bez kości – ok. 1 kg * Majonez Kielecki – 4 łyżki * biała cebula – 3 szt * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * papryczka chili * pieprz czarny świeżo mielony * papryka ostra wędzona * sól COLESŁAW: * biała kapusta – 1 mała główka * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * Majonez Kielecki – 6-7 łyżek * mleko(...)najmniej 2 godziny. SCHAB: Schab czyścimy. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu
Ostra na Słodkoktóra mam nadzieję miło i smakowicie Was zaskoczy Składniki na 3 osoby : 1 kg żeberek ekstra mięsnych 1 piwo karmelowe , ciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki(...)nacieramy dokładnie żeberka . Wkładamy do pojemnika i zostawiamy na noc w lodówce . Na drugi dzień , wkładamy do woreczka do pieczenia ( razem z marynatą , nawet z tą która ściekła z mięsa ) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około 1,5 – 2 godziny . Czas pieczenia zależy trochę od grubości , mięsistości żeberek . Po tym czasie , ostrożnie otwieramy worek , zlewamy
Ogrodnik w podróżyVilla Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody(...)warsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki Sos 20 dag pieczarek 2 łyżki suszonej cebulki 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również(...)roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy. Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka. Całość przykrywam i duszę ok 35 min. Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami. Jeśli lubimy bardziej gęste sosy
Gotowanie PatkiPlacuszki ziemniaczane z młodą kapustą Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki. Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopytka, ale są dużo lepsze. 12 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: · ½ kg ziemniaków młodych · ½ główki kapusty(...)Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. 3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę. 4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą
Kulinarna ChwilaChilli z wołowiną Pikantne i aromatyczne, jednogarnkowe danie meksykańskie z mieloną wołowiną i warzywami, w sosie pomidorowym. Potrawę możemy podać z ryżem, makaronem albo ze świeżym pieczywem. Szybki i przepyszny obiad. Polecam! SKŁADNIKI : 500 g mielonej wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej(...)łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Następnie dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Papryki dodajemy do mięsa i wszystko przez chwilę podsmażamy *** *** Dodajemy wszystkie
Blog z ApetytemGulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie
Kulinarne Przebojeśrodek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny(...)odrobiną rukoli, serkiem twarogowym doprawionym chrzanem i cienko skrojonymi korniszonami. ZIMNY SOS CHRZANOWY Sos chrzanowy powstaje przez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie do smaku solą (delikatnie) oraz świeżo mielonym pieprzem. Do wołowej pieczeni pasuje idealnie – sprawdzi się też do kanapek z pieczenią na drugi dzień. SKŁADNIKI 1kg wołowiny – u mnie rostbef, ale może być też polędwica lub antrykot
Karo in the Kitchendanie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam(...)islandzku Składniki: pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby) sól, pieprz cukier do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniepieczywo tostowe. Przygotowany tylko z warzyw jest więc doskonałą potrawą dla wegetarianów. Jeśli zatem w najbliższym czasie szykuje się Wam jakaś impreza i spodziewacie się osób, które nie jedzą mięsa, koniecznie zróbcie hummus. Sami też po niego sięgniecie bo jest pyszny. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania hummusu. 40 dkg ciecierzycy z puszki 1 duży ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki tahini 4 łyżki soku z cytryny 150 ml soku z ciecierzycy 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować hummus . Z ciecierzycy odlać sok, zostawić
mecooksdoskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie(...)zalewy) 1 łyżka oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych: Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem
Kuchnia MagdaLenyCałość jest wspaniała. Ja podałam je z ziemniakami i mizerią. Pychotka :) Składniki: udka z kurczaka 6 szt. woda 1 szkl. cebula 2 szt. Marynata: olej 3 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki sól 1 łyżeczka pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. Zasypać papryką(...)Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min. 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu
Kuchnia Paulettespietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić na dwie części,włożyć do zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać(...)drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka. Kaszę przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Zupę posypać posiekaną natką
Kolorowa kuchnia Elkiskórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU -sól -pieprz czarny mielony -pieprz ziołowy -8 liści laurowych -1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie(...)wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu.Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.sól różowa himalajska do smaku pół szklanki mąki otrębowej 1 kostka rosołowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i dokładnie osuszam , następnie pierś z kurczaka mielę w maszynce , jak mamy zmielone mięsko to dodaję nasze składniki , otręby , jajka całe , kurkumę , pieprz ziołowy , natkę pietruszki posiekaną , oraz cebulę pokrojoną w kostkę , jak mamy już wszystkie składniki dodane(...)połączyły . Jak mamy mięsko dobrze wymieszane , formujemy kuleczki i obtaczamy w mące otrębowej i wykładamy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy , i tak formujemy kuleczki to wykorzystania całego mięsa i przesmażamy wszystkie kuleczki na złoty kolor . Kiedy mamy już przesmażone wszystkie kuleczki , przekładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody , dodajemy kostkę rosołową i dodajemy 4 łyżki
Mój Smak