mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1129/1524)

rosół z kury rosołowej z kurkumą... 166

litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy wsypać ziele i liście laurowe i gotować(...)minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowe zrazy z łopatki 112

grzybów farsz : 1 szklanka , pokrojonych , usmażonych na maśle grzybów leśnych ( pisze tak dziwacznie , bo ja swoje zblanszowałam na maśle i zamroziłam , takie pół gotowce ) 2 szalotki 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku masło do smażenia dodatkowo : świeży tymianek do dekoracji i dla zapachu Na patelni , na maśle podsmażamy , posiekane szalotki , jak zmiękną dodajemy do nich(...)smaku , a następnie układamy solidną porcję farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawijamy jak tradycyjne zrazy . Ja nigdy nie spinam wykałaczkami , gdyż jak się przysmaży w pierwszej kolejności na łączeniu , a mięso na zrazy było uczciwe rozklepane , to się nie rozpadną ,nie ma siły Ale jeśli ktoś nie ma wprawy, lepiej dla bezpieczeństwa , obwiązać nitka lub spiąć wykałaczką Na patelni wytapiamy posiekaną

Ogrodnik w podróży
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 215

dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese(...)średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, z selera usuwamy

Kulinarna Pokusa
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 261

Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła... A zanim pojawi się przepis, zobaczcie najstarszy zachowany przepis(...)WIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą

Moja Książka Kucharska
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 182

schab bez kości – ok. 1 kg * Majonez Kielecki – 4 łyżki * biała cebula – 3 szt * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * papryczka chili * pieprz czarny świeżo mielony * papryka ostra wędzona * sól COLESŁAW: * biała kapusta – 1 mała główka * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * Majonez Kielecki – 6-7 łyżek * mleko(...)najmniej 2 godziny. SCHAB: Schab czyścimy. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu

Ostra na Słodko
Pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym 137

która mam nadzieję miło i smakowicie Was zaskoczy Składniki na 3 osoby : 1 kg żeberek ekstra mięsnych 1 piwo karmelowe , ciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki(...)nacieramy dokładnie żeberka . Wkładamy do pojemnika i zostawiamy na noc w lodówce . Na drugi dzień , wkładamy do woreczka do pieczenia ( razem z marynatą , nawet z tą która ściekła z mięsa ) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około 1,5 – 2 godziny . Czas pieczenia zależy trochę od grubości , mięsistości żeberek . Po tym czasie , ostrożnie otwieramy worek , zlewamy

Ogrodnik w podróży
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 133

Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od słowa "rozsolić", gdyż w dawnych czasach mięso było suszone lub konserwowane solą. Rosół polski po raz pierwszy pojawia się w literaturze kulinarnej w 1682 roku w książce "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody(...)warsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  - składniki 1 cały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROLADKI DROBIOWE Z CUKINIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 324

łyżki Sos 20 dag pieczarek 2 łyżki suszonej cebulki 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA:  Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również(...)roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy.  Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka. Całość przykrywam i duszę ok 35 min.  Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami.  Jeśli lubimy bardziej gęste sosy

Gotowanie Patki
Chilli z wołowiną 107

Chilli z wołowiną Pikantne i aromatyczne, jednogarnkowe danie meksykańskie z mieloną wołowiną i warzywami, w sosie pomidorowym. Potrawę możemy podać z ryżem, makaronem albo ze świeżym pieczywem. Szybki i przepyszny obiad. Polecam!     SKŁADNIKI : 500 g mielonej wołowiny 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej(...)łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru       *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Następnie dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Papryki dodajemy do mięsa i wszystko przez chwilę podsmażamy *** *** Dodajemy wszystkie

Blog z Apetytem
Gulasz z białej kiełbasy 101

Gulasz z białej kiełbasy – pyszny pomysł na obiad lub danie na Wielkanoc. Idealna potrawa dla osób, które uwielbiają białą kiełbasę. Kawałki mięsa w pysznym sosie

Kulinarne Przeboje
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 233

środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny(...)odrobiną rukoli, serkiem twarogowym doprawionym chrzanem i cienko skrojonymi korniszonami.   ZIMNY SOS CHRZANOWY Sos chrzanowy powstaje przez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie do smaku solą (delikatnie) oraz świeżo mielonym pieprzem. Do wołowej pieczeni pasuje idealnie – sprawdzi się też do kanapek z pieczenią na drugi dzień. SKŁADNIKI 1kg wołowiny – u mnie rostbef, ale może być też polędwica lub antrykot

Karo in the Kitchen
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 189

danie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam(...)islandzku Składniki:  pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby) sól, pieprz cukier do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Hummus 153

pieczywo tostowe. Przygotowany tylko z warzyw jest więc doskonałą potrawą dla wegetarianów. Jeśli zatem w najbliższym czasie szykuje się Wam jakaś impreza i spodziewacie się osób, które nie jedzą mięsa, koniecznie zróbcie hummus. Sami też po niego sięgniecie bo jest pyszny. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania hummusu. 40 dkg ciecierzycy z puszki 1 duży ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki tahini 4 łyżki soku z cytryny 150 ml soku z ciecierzycy 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować hummus . Z ciecierzycy odlać sok, zostawić

mecooks
POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH 157

doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie(...)zalewy) 1 łyżka oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych:  Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
SZPINAK PO TAJSKU 178

mrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki 2 szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak(...)przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego. Szpinak możemy podać z rybą lub mięsem jako dodatek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania