mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1127/1557)

Gołąbki z przepysznym farszem 137

kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap 200 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej wołowiny 250 g ryżu 100 g kapusty kiszonej 180 g koncentratu pomidorowego 1 pęczek koperku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych(...)pozostałych przepisów ;) Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy. Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy

R'n'G Kitchen
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie 167

jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki(...)marynowane wiśnie na zimę. SKŁADNIKI: na 6-7 ćwierćlitrowych słoiczków 1,5 kg wydrylowanych wiśni, ponakłuwanych wykałaczką 0,5kg brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli do przetworów 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu 300ml octu jabłkowego 100ml wody Przepis na marynowane wiśnie na zimę. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki - dokładnie umyć i wyparzyć, uszkodzone

Moja Książka Kucharska
Schab pieczony 216

Składniki : schab b/k - 1,5 kg majeranek - 1 łyżeczka papryka  słodka  mielona  - 2 łyżeczki Marynata : woda - 1,5 l sól - 1 łyżeczka jałowiec - 4 ziarenka cukier 1/2 łyżeczki sól peklowa - 60 g czosnek - 4 ziarenka liść laurowy - 2 sztuki ziele angielskie - 5 ziaren Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do garnka. Marynata: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy(...)prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć. Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę

Kuchnia Danusi
Chutney z mirabelek 156

nikt jej nie obrywa. Aż szkoda jak się patrzy na te kilogramy pyszności, opadnięte i gnijące na trawie. Ja zerwałam i dzisiaj proponuję Wam pyszny chutney do zimnych mięs czy serów. A jutro jeszcze będzie pyszny dżemik z tymi owocami w roli głównej. Zbierajcie, bo to ostatnia chwila. Składniki: 2    kg mirabelek po wydrylowaniu ( u mnie żółte(...)rodzynek 2 zielone papryczki chili 2-3 łyżki soli 2  i 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki czosnku ½ łyczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu otarta skórka z jednej cytryny Sposób przygotowania: Mirabelki umyć i wydrylować, przełożyć do dużego garnka, dodać obrane porzeczki i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na godzinę aby owoce puściły

Gosia gotuje
Zielone curry z kurczaka 146

ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej(...)kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około

Moja pasja smaku
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 503

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz   Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz

Moja Delicja
Kurczak na ostro z imbirem 375

mniej, jeśli nie chcemy, by danie było zbyt pikantne) puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże) 2-3 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku ryż do podania     Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zeszklić na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodać skórkę cytrynową(...)pomidorami. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente

Kulinarne Inspiracje
Łosoś w marynacie cytrynowo-czosnkowej 161

danie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i pociąć w zgrabne dzwonki. Składniki: świeży łosoś (mój kawałek miał 800 g) sok z 1 cytryny sól, pieprz kolorowy mielony przyprawa do ryby  oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Łososia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pociąć w zgrabne kawałki. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kawałki łososia(...)oliwek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną rybę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby łosoś mógł "przejść" przyprawami. Na tacce grillowej ułożyć zamarynowane kawałki łososia i grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Po wyjęciu z grilla od razu podawać

Ugotować
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 414

Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 łyżka masła klarowanego 50 g świeżego masła 200 ml śmietany 18% 150 ml białego wina(...)sól PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem.  Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Salceson domowy 140

skórek wieprzowych ok. 25 dag słoniny serce, płucka, ozorek przyprawy do smaku: czosnek( 2-3 ząbki) sól majeranek kolendra zgnieciona pieprz czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić(...)ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby

Moje domowe kucharzenie
Polędwica wieprzowa „na zielono” 197

mięso przygniecione np. widelcem lub palcem będzie nadal lekko elastyczne, zaś nakłute szpikulcem w najgrubszym miejscu wyda z siebie albo już przezroczysty, albo jeszcze delikatnie krwisty płyn. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dajemy mu jeszcze kilka minut „odpocząć”, a potem kroimy w plastry (jeśli się za bardzo pospieszymy, może po pokrojeniu upuścić zbyt wiele soków). To danie atrakcyjne i smakiem(...)450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy na dość miękko przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy

Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe inaczej 38137

przepis na kotlety schabowe inaczej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kotlety schabowe inaczej? Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję(...)Składniki: Schabowy inaczej – składniki na marynatę: 1 jajko klasy M 2 czubate łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny do smaku Schabowy inaczej – dodatkowo: 6 plastrów schabu – ok. 450 g bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis

Kulinarne Przeboje
Paprykarz z kurczaka na węgierską modłę 80

Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, a następnie duszona krótko razem z cebulą, papryką i pomidorami. PAPRYKARZ Z KURCZAKA SKŁADNIKI pierś z kurczaka o wadze około

Kuchnia Tomka
Burgery z portobello 181

Ze wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. I jest jednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk

Niedzielny kucharz
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 136

Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 25 minut Poziom trudności: łatwe To danie

Niedzielny kucharz