mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido (ok. 1,2 kg) duża cebula 2 papryki chili pak choi duży, słodki pomidor (prawie 400 g; świetnie do tego nadają się tzw. odmiany czarne) 250 g tofu płaska łyżeczka mielonej
Weekendy w domu i ogrodziemięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym
Pyry na Gazmięsa, a za to z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bo jak sama nazwa wskazuje taki garnek musi być również pożywny . Polecam :) Składniki - 30 dag cienkiej kiełbasy ( dałam podwawelską i czosnkową ) - 20 dag boczku wędzonego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - pól dużej główki młodej kapusty - 2 duże pomidory - gałążka lubczyku - kminek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródszałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona(...)pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz ,dodać pomidory, całość zmiksować i zagotować. Składniki na ryż gotowany 300 g ryżu basmati
mojej kuchniBloga. Nic dziwnego , robi się je szybko ( wystarczy jeden garnek) , są sycące i pyszne. W sam raz na zimowe obiady. Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe z kaszą kusus i mięsem z kurczaka. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI(...)filety z kurczaka pojedyncze 20 dag pieczarek 1 papryka żółta 1 pęczek pietruszki 500 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki kaszy kuskus Sól pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej rzepakowy do smażenia PRYGOTOWANIE: Do garnka o grubym dnie przekładam 1 łyżkę masła następnie
Gotowanie Patkimięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym
KardamonovyJest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)cebuli 3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe) 3 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Szczypta chilli 400 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10% *** Cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy
Blog z Apetytemmiałem może wtedy z 7 lat. Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej dogrzewa, zaczyna za mną chodzić zapach grillowanego mięsa, aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest(...)podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest w stu procentach wypróbowana i po prostu powala na kolana. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem
kuron.com.plspróbujcie. Składniki: 4-5 pojedynczych piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka Skworcu 15 łyżek mąki kukurydzanej 15 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Skworcu szczypta soli 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku Skworcu 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu mleko Dodatkowo: do obtoczenia kawałków kurczaka: mąka pszenna i kukurydziana zmieszana w tych samych proporcjach(...)około 20 łyżek każdej) olej do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroję na małe kawałki. Przekładam do miski i obsypuję przyprawą do kurczaka. Mieszam, aby przyprawa pokryła mięso. Wstawiam do lodówki na około 30 minut. Do miski wsypuję po 15 łyżek mąki kukurydzianej i pszennej, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz granulowany czosnek i słodką czerwoną paprykę. Wstępnie mieszam. Następnie powoli
Słodkie okruszkiszałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona(...)pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz ,dodać pomidory, całość zmiksować i zagotować. Składniki na ryż gotowany 300 g ryżu basmati
w mojej kuchniDziś padło na Sloppy Joe. Jedna z podstawowych kanapek, która "nie wygląda" - i ma nie wyglądać! Za to oszałamia smakiem i konsystencją. Składniki (na 2 kanapki) -250 g mielonej wołowiny -1/2 cebuli -1/2 czerwonej papryki -1 łyżka musztardy -4 plasterki sera topionego tostowego -1/2 szkl. wody -100 ml keczupu -sos tabasco/piri piri/worchester (wedle uznania) -ostra(...)pieprz cayenne -sól, pieprz, kminek -2 pszenne bułki -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Cebulę i paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać kminek, paprykę lub cayenne, sól, pieprz i ostry sos. Całość dokładnie wymieszać. Po chwili dodać cebulę i paprykę, keczup i musztardę. Całość smażyć około minuty. Zalać
Zielona KuchniaJeśli nie uda się Wam kupić grzybów pioppino, możecie je zastąpić innymi, sezon w pełni :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 2 garście grzybów proppino 1 mała cukinia 300 gram mielonej wołowiny 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek świeży rozmaryn suszony tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na oliwę z oliwek(...)całe grzybki, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Cukinię kroimy w plasterki, lub półplasterki i dorzucamy do cebuli z grzybami. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, nadajemy kształt kuleczek i dodajemy do reszty składników. Dusimy, aż cukinia zmięknie, a pulpeciki się zetną, nie mieszamy za dużo, aby mięso się nie rozpadło
Quinoa Raz!również element diety osób dbający o zdrowie. Dlaczego? O tym przeczytacie poniżej. Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy(...)składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze grillujemy
Słodkie okruszkikisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków ok. 300 g czerwonych porzeczek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Porzeczki obrywamy z gałązek. Masło ucieramy razem z cukrem
Kulinarne przygody Gatityzróbmy go w domu. Zaręczam nie będziecie zawiedzeni. Było pysznie, a i pracy nie było zbyt wiele. Oprócz tego wiecie co jecie. Polecam. Składniki: ( na 4 cheeseburgery ) 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar ( razem około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona(...)krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc nie dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne ). Wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka
Smaki Ewygłodną Spróbujcie. Składniki: (na 1-2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu szczypta soli ziołowej 2-3 łyżki oleju 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki pesto pomidorowego z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki 2 większe pieczarki około 2 garści(...)makaronu (ilość przed gotowaniem) około 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (pierś z kurczaka). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą ziołową. Mieszamy aby przyprawy ładnie pokryły mięso. Smażymy. Po chwili dorzucamy pokrojone na półplasterki (obrane) pieczarki. Całość smażymy
Słodkie okruszkigęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej(...)cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty i natrzeć z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć
Gosia gotujeutarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku(...)szklanki mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z sezamu 3 łyżki zielonej pasty curry sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry 1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego
Mango Papajaaksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku. Składniki: duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g) sól mielony pieprz kolorowy 2 czubate łyżeczki majeranku 2 średnie cebule oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany 30% 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 20 g masła(...)siekanej natki pietruszki Wykonanie: Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa
Smak mojego domuheight: 1em;" /> Składniki : 1 szt polędwicy wieprzowej – jak największa ( np 0,6 kg – 0,8 kg ) 1 torebka cukru 1 torebka soli 3 łyżki łagodnej papryki mielonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 podkolanówka – koniecznie nowa Polędwiczkę płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcina my wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , zasypujemy cukrem(...)obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą od spodu i z wierzchu. Polędwica nie będzie słodka , nie musicie się tego obawiać mimo pozornie olbrzymiej ilości , nie wchodzi on w mięso . Cukier świetnie wyciąga wodę i powoduje zasychanie wierzchniej warstwy , którą zakonserwuje nam później sól . Odstawiamy na 1 dzień do lodówki . Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki , z cukru , dokładnie płukamy
Ogrodnik w podróżymięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej
Moniki Smakołykiczerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej do smażenia placków CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu
My Culinary Artzielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę(...)kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę i jeszcze
codojedzeniaostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę(...)czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewycebula 4 plastry pieczonej dyni 1/2 szklanki bulionu sól pieprz olej do smażenia wykałaczki Sos śliwkowy 1000 kg śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 1/2 mielonych goździków 2 łyżki cukru masło do smażenia 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól morska Wykonanie: Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce(...)pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem. Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy
Kulinarne przygody Gatitywyjściem z sytuacji , dla tych którzy nie lubią wyrzucać jedzenia . Chrupiąca panierka , przekona nawet Tadka niejadka do , zjedzenia pysznej kulki . Wegetarianie , też nie powinni marudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie Składniki : około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około(...)użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią
Ogrodnik w podróżykarkówka,skrzydełka to przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki: ok 500g polędwicy wieprzowej ok 300 g pieczarek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku ok 100 g żółtego sera słodka mielona papryka sól i pieprz Pieczarki i cebulę obrać,pokroić w małą kosteczkę,czosnek przecisnąć wyciskarką.Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła,dodać pieczarki i smażyć aż woda ,którą puściły(...)odparuje.Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem. Polędwicę umyć i osuszyć,pokroić w 2cm plastry,rozbić.Oprószyć solą,pieprzem i papryką z dwóch stron. Ser zetrzeć na tarce.Na każdy plaster mięsa nakładać porcję pieczarek,posypać serem.Zwinąć w roladki,pomagając sobie wykałaczkami.Posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym grillu.Piec ok 10- 15 min z każdej strony
Niespełnione zdolności kulinarneSzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść(...)fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami
Moniki Smakołykipapryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji) 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kardamonu sól i mielony pieprz do smaku Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest(...)kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowoc granatu 1/2 szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta kuminu 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Granat umyć i osuszyć. Odciąć górną część owocu (mniej więcej na 1/4 wysokości(...)przecięciu było widać nasiona. Dolną część owocu naciąć wzdłuż miejsc, gdzie znajduje się niejadalna, biała błona. Nieco oddzielonych od błon nasion w czerwonych łupinach zostawić do późniejszej dekoracji mięsa. Pozostałe wrzucić do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia
W SMAKmasła 2 szklanki bulionu 1 pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry szczypta chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek(...)Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (użyłem odmiany 'Muscat
W SMAKWĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam(...)stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym
W kuchni Karmel-itkischabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę(...)małym ogniu. W tym czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące
Blondynka Gotuje400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego ) – 60g komosy ryżowej – 2 liście laurowe – 2 szczypty kminku mielonego – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szczypty pieprzu cayenne – sól, pieprz – szczypiorek Chorizo kroimy wzdłuż(...)strony, przekładamy na talerz z chorizo. Pierś z kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę
Be Fit Be Strong