mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1118/1524)

Sos ogórkowo-czosnkowy. 366

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć

Kuchnia Beaty
Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz. 171

gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta - śmietana 12% - mąka 2 łyżeczki Wykonanie Żołądki moczę w zimnej wodzie, dokładnie płukam, oczyszczam i wykrawam zbędne części. Następnie kroję w plasterki(...)rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś

Kuchnia z widokiem na ogród
SZASZŁYKI 124

SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć(...)wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką

Kuchnia w opałach
Żeberka wieprzowe w miodzie 184

około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso- można dodać kilka łyżek ciepłej wody Mięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu

Proste Potrawy
Kurczak z warzywami po staropolsku 220

staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło  pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku  rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw po staropolsku, przykryłam i dusiłam około

Blondynka Gotuje
Odchudzona fasolka po bretońsku 361

mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula  przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy

Truskawkowa Fiesta
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 271

smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 238

kiedy to zapachy roznoszą się po całym domu i można wręcz zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno(...)porcji) Szarpana wieprzowina: 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 2 białe cebule 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów 50 ml octu winnego 1 duża słodka

Food Square
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6694

Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi(...)kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie

Kolizje Smaków
Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. PRZEPIS 98

naciowego, 2 garści czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (łącznie 800 g), łyżka papryki w proszku, duża garść drobnego makaronu do gotowania w zupie lub połamanego spaghetti, łyżka mielonego kuminu, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Jak zrobić marokańską zupę harira? W średnim garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno pokrojoną wołowinę, smaż chwilę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek(...)makaron i gotuj jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę, jeśli trzeba, ponownie dopraw. Rada: Zupa jest pyszna także wersji wegańskiej – wystarczy, że w przepisie pominiesz mięso. Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zielonej. Ponieważ nie każdy lubi ostre smaki, do zupy osobno podaliśmy marokańską pastę z papryczek harisa. Artykuł Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca

Kulinarna Polska
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 246

jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu z pieca, nieustabilizowane soki wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną(...)małym ogniu). A Wy jak kładziecie piersi z kaczki? Na zimną czy na rozgrzaną patelnię?   Składniki: (2 porcje) 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego

Moja Delicja
Kurczak cacciatore 77

pestkami pół szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej ostrej papryki sól pieprz oliwa Udka obieramy ze skóry (oczywiście można to pominąć), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną(...)sosie układamy udka. Jeżeli macie obawy, że oliwki się spalą, możecie włożyć je pod kurczaka. Całość pieczemy bez przykrycia, około 45 minut w 180 stopniach – do miękkości mięsa. W połowie pieczenia udka można odwrócić. Artykuł Kurczak cacciatore pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pierś z kurczaka z granatem 90

oliwy 2 łodygi dymki 2 ząbki czosnku 40ml soku z granatów 1 łyżka miodu 2cm kawałek imbiru 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 łyżki soku z cytryny duża szczypta suszonego tymianku sól i pieprz ziarenka granatu do podania natka kolendry(...)przełożyć je do naczynia do zapiekania (żaroodpornego). Piersi z kurczaka polać przygotowaną marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 20 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Upieczoną pierś z kurczaka przybrać ziarenkami granatu oraz świeżą kolendrą, podawać z kuskusem i sałatką libańską .  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pierogi z serem na słodko 110

połączenie ciasta przygotowanego z mąki oraz wody, ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jako nadzienia do pierogów wykorzystać można całego mnóstwa produktów. W pierogach świetnie sprawdzają się owoce, warzywa, mięso czy nabiał. Ja dzisiaj chcę podzielić się z Wami bardzo łatwym przepisem na pierogi z serem na słodko . Na blogu znajdziecie podstawowy przepis na ciasto na pierogi . Według tego przepisu zrobiłam(...)pierogi podałam polane topionym masłem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pierogi z serem na słodko Składniki na słodkie pierogi z serem. 1 kg mielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki budyniu waniliowego 8 łyżek cukru kryształu Dodatkowo: masło bez soli 1 łyżka soli do gotowania pierogów Ciasto na pierogi: Ciasto przygotować według przepisu TUTAJ

MeCooks
Chili con carne 86

podawać gościom. Powiem Wam, że u mnie żaden Sylwester nie obędzie się bez tego dania. Chili con carne   Chili con carne Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny 1puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili(...)oliwek do smażenia szczypta cukru sól opcjonalnie starty ser cheddar gęsta śmietana listki świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania