Łosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy(...)ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce
Calzonella.comwołowiny -2 łyżki oleju -1 duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie(...)piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez
Smakuj życie!jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar(...)chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kuminu 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: kilka czerwonych, suszonych papryczek namoczonych w wodzie (ilość zależy od tego jak bardzo ostry sos chcecie
Codzienne GotowanieOczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy, łyżeczką vegety, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej(...)ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewyszaszłyki drobiowe. Smakują nawet niejadkom. Cóż więcej dodać - mogę już tylko polecić, więc polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Boczek parzony Cebula Papryka czerwona Vegeta Pieprz Słodka mielona papryka Pieprz Olej Patyczki do szaszłyków Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 3 cm. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość oleju. Całość mieszamy(...)chwilę do zamarynowania. Boczek kroimy w mniejszą kostkę około 1 ½ -2 cm, cebulę na ćwiartki ( ćwiartki dzielimy na 2-3 warstwy ) a paprykę w kawałki o podobnej wielkości co mięso. Nakładamy na patyk naprzemiennie produkty. Najlepiej rozpocząć od boczku i zakończyć boczkiem, wówczas są małe szanse, że się coś zsunie. I na grilla. SMACZNEGO (function
Smaki EwyTrochę roboty było trzeba ale wyszła pysznaaaaa <3 Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/: 400g mielonej piersi z kurczaka 400g czerwonej papryki 100g makaronu niskowęglowodanowego świderki 200g zielonej fasoli mrożonej 200g koncentratu pomidorowego cebula sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Makaron(...)fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDelikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko' sól,pieprz bułka tarta ok 1/3 szklanki sos: Bulion warzywny 1 szklanka pól kubka śmietany 12 % pęczek koperku ok. 5 cm korzeń chrzanu sól,pieprz do smaku Wykonanie(...)Pierś z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą,Wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy posiekany koperek, starty korzeń chrzanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na gorący bulion wrzucamy pulpeciki, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 10 minut. Pod koniec gotowana wlewamy śmietanę. Mieszamy. Podajemy razem z sosem
Z Majeczką w kuchnijuż wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1/2 małej marchewki(...)mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa sok z jednej pomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć
Gosia gotujejakiś czas temu postanowiłem zapoczątkować inną tradycję u siebie w domu- Niedzielne Chilli con carne!! Mam nadzieję, że mój syn mi wybaczy :) - Mężuś Składniki: 1.5 kg miesa mielonego z indyka pół puszki kukurydzy pół puszki fasoli 3 łyżeczki przyprawy chilli con carne 2 łyżki oregano 3 łyżki papryki ostrej 3 łyżki papryki slodkiej 7 ząbków czosnku 2 cebule(...)pomidorów krojonych 2 papryki czerwone 1 chilli Przygotowanie : Przyprawa chilli con cararne wg uznania. Drobno posiekaną cebulkę smażymy na masełku. Dodajemy kukurydzę i paprykę również bardzo drobno posiekaną. Mięso w garnku marynujemy dodatkiem oliwy i soli czosnkowej. Dolewamy 300 ml bulionu wieprzowego lub drobiowego Mieszamy dzielac miesko na malutkie kawaleczki Dodajemy pomidory Gotujemy na wolnym ogniu
ClauditteMissCookingtłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół(...)jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C
OstryKęsdodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki. Co bedzie nam potrzebne? -platy lasagne -mieso mielone wolowe lub wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty(...)ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18% Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i dodajemy sos pomidorowy albo sloiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki wymieszanego w pol litrze wody,oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz jest idealny moment, żeby
Z Kuchni Do Kuchniporcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula(...)pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy
Tajskie smakisama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia(...)wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka masła 50ml słodkiej śmietany (najlepiej 18%) Instrukcje Perliczkę
Kulinarna Pokusałyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy(...)pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl . Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy
My Chcemy Jeść