mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1105/1557)

Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 196

kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego  selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik(...)termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto

Pasje Jolki
Słodko-słone risotto z mango 115

2 porcje: 150 g ryżu do risotto 300 ml wody sok z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy, ok. 100 g

Kucharzyca
Kotleciki drobiowe z papryką i cebulą 435

Kolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 nieduża czerwona papryka

Kuchnia domowa Ani
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 280

naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy(...)minut. Po tym czasie grzyby odsączamy (wywar z grzybów zachowujemy!) i kroimy je w paski. Wywar odcedzamy z warzyw i mięsa (ziela i liście można wyłowić lub zostawić – wg uznania). Warzywa z gotowania nie będą potrzebne. Mięsa lekko studzimy, osuszamy. Boczek i szynkę kroimy na niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni

Poezja smaku
Papryka z farszem z pieczarek i soczewicy 211

Dziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem..   Do przygotowania(...)papryki 10-12 pieczarek  cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej  przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pokrojonego pomidora i ugotowaną soczewicę. Jeszcze

Mama z Motylem
Polędwiczka w sosie cydrowym 320

danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal(...)śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru niepełne 1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego) 1/2 łyżeczki ostrej musztardy garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Polędwiczkę kroimy w 1,5 cm plastry. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło

Poezja smaku
3 proste marynaty do mięs z grilla 167

rewelacyjną surówkę z młodej kapustki (link do przepisu) idealną do mięs z ognia.   Przy najbliższej okazji wypróbujcie moje 3 proste marynaty do mięs z grilla. Zapewniam, że będziecie do nich wracać. Przy okazji zostawcie komentarz i napiszcie: jakie inne przepisy grillowe Was interesują?   ZAPRASZAM do lektury(...)jogurtu 1 łyżeczka kolendry mielonej garść świeżej kolendry skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli pieprz czarny mielony   Przygotowanie:   Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj

kuron.com.pl
Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 249

Dawno już na blogu nie było naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej(...)ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy sos: 10 cm pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy 1 duży ząbek czosnku sól do smaku 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: kawałek twardego żółtego sera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil 246

piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY    Firma  Dezal Plus stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest nie tylko do pieczenia mięs, można w nim również przygotować ulubione warzywa, zapiekanki, a nawet gofry (zarówno te słodkie, jak i wytrawne). I co ważne, dla osób dbających o zdrowie czy będących na diecie, urządzenie pozwala(...)składnik różnych sałatek. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona) 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem

Słodkie okruszki
Zupa koperkowa z białą kiełbasą 92

Rano wróciliśmy z urlopu, czas nadrobić zaległości (z przyjemnością, żeby nie było). Ci od mięsa mówią, że zupa wyszła bardzo fajnie. Ja to bym ją najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku(...)mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym

Kardamonovy
Pstrąg pieczony z natką pietruszki 108

Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki i nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie. Składniki na pstrąga pieczonego z natką pietruszki 2 pstrągi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną

niecodziennikpary
Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 184

wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek  starty(...)cheddar do posypania świeża bazylia do dekoracji 1 op. świeżej rukoli 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 10 minut mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze

Szefowa kuchni
Przepis na Wigilię: Pieczona makrela 155

mięso się wysuszy. I jeszcze jeden atut pieczonej makreli: jest to ryba, która nie ma łusek, zatem jest łatwa w przygotowaniu, bo nie trzeba jej skrobać (ani też moczyć jak karpia). Pieczona makrela ładnie poza tym się prezentuje i z powodzeniem może być ozdobą wigilijnego stołu. Przepis pochodzi z bloga Themediterrraneandish.com Składniki: 2 makrela 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej

Niedzielny kucharz
Bigos z pak choi i dyni z tofu 178

mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido (ok. 1,2 kg) duża cebula 2 papryki chili pak choi duży, słodki pomidor (prawie 400 g; świetnie do tego nadają się tzw. odmiany czarne) 250 g tofu płaska łyżeczka mielonej

Weekendy w domu i ogrodzie