kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków ok. 300 g czerwonych porzeczek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Porzeczki obrywamy z gałązek. Masło ucieramy razem z cukrem
Kulinarne przygody Gatityzróbmy go w domu. Zaręczam nie będziecie zawiedzeni. Było pysznie, a i pracy nie było zbyt wiele. Oprócz tego wiecie co jecie. Polecam. Składniki: ( na 4 cheeseburgery ) 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar ( razem około 500 g ) 4 bułki do hamburgerów z sezamem 4 plastry sporego pomidora 4 plasterki pomidora gouda 1 ogórek kiszony Sałata Cebula sałatkowa pokrojona(...)krążki 2 + 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy rosyjskiej olej Wykonanie: Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (t ylko majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc nie dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne ). Wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka
Smaki Ewygłodną Spróbujcie. Składniki: (na 1-2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu szczypta soli ziołowej 2-3 łyżki oleju 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki pesto pomidorowego z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki 2 większe pieczarki około 2 garści(...)makaronu (ilość przed gotowaniem) około 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (pierś z kurczaka). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą ziołową. Mieszamy aby przyprawy ładnie pokryły mięso. Smażymy. Po chwili dorzucamy pokrojone na półplasterki (obrane) pieczarki. Całość smażymy
Słodkie okruszkigęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej(...)cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty i natrzeć z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć
Gosia gotujeutarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku(...)szklanki mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z sezamu 3 łyżki zielonej pasty curry sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry 1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego
Mango Papajaaksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku. Składniki: duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g) sól mielony pieprz kolorowy 2 czubate łyżeczki majeranku 2 średnie cebule oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany 30% 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 20 g masła(...)siekanej natki pietruszki Wykonanie: Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa
Smak mojego domuheight: 1em;" /> Składniki : 1 szt polędwicy wieprzowej – jak największa ( np 0,6 kg – 0,8 kg ) 1 torebka cukru 1 torebka soli 3 łyżki łagodnej papryki mielonej 1 łyżka czosnku granulowanego 1 podkolanówka – koniecznie nowa Polędwiczkę płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcina my wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , zasypujemy cukrem(...)obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą od spodu i z wierzchu. Polędwica nie będzie słodka , nie musicie się tego obawiać mimo pozornie olbrzymiej ilości , nie wchodzi on w mięso . Cukier świetnie wyciąga wodę i powoduje zasychanie wierzchniej warstwy , którą zakonserwuje nam później sól . Odstawiamy na 1 dzień do lodówki . Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki , z cukru , dokładnie płukamy
Ogrodnik w podróżymięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej
Moniki Smakołykiczerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej do smażenia placków CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu
My Culinary Artzielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę(...)kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę i jeszcze
codojedzeniaostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę(...)czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewycebula 4 plastry pieczonej dyni 1/2 szklanki bulionu sól pieprz olej do smażenia wykałaczki Sos śliwkowy 1000 kg śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 1/2 mielonych goździków 2 łyżki cukru masło do smażenia 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól morska Wykonanie: Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce(...)pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem. Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy
Kulinarne przygody Gatitywyjściem z sytuacji , dla tych którzy nie lubią wyrzucać jedzenia . Chrupiąca panierka , przekona nawet Tadka niejadka do , zjedzenia pysznej kulki . Wegetarianie , też nie powinni marudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie Składniki : około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około(...)użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią
Ogrodnik w podróżykarkówka,skrzydełka to przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki: ok 500g polędwicy wieprzowej ok 300 g pieczarek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku ok 100 g żółtego sera słodka mielona papryka sól i pieprz Pieczarki i cebulę obrać,pokroić w małą kosteczkę,czosnek przecisnąć wyciskarką.Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła,dodać pieczarki i smażyć aż woda ,którą puściły(...)odparuje.Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem. Polędwicę umyć i osuszyć,pokroić w 2cm plastry,rozbić.Oprószyć solą,pieprzem i papryką z dwóch stron. Ser zetrzeć na tarce.Na każdy plaster mięsa nakładać porcję pieczarek,posypać serem.Zwinąć w roladki,pomagając sobie wykałaczkami.Posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym grillu.Piec ok 10- 15 min z każdej strony
Niespełnione zdolności kulinarneSzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść(...)fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami
Moniki Smakołyki