mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1108/1557)

PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 200

WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam(...)stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam.  Ciasto rozwałkowuję na posypanym

W kuchni Karmel-itki
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 287

schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka mielona Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę(...)małym ogniu. W tym czasie do szklanej miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące

Blondynka Gotuje
Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem 127

400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego ) – 60g komosy ryżowej – 2 liście laurowe – 2 szczypty kminku mielonego – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szczypty pieprzu cayenne – sól, pieprz – szczypiorek Chorizo kroimy wzdłuż(...)strony, przekładamy na talerz z chorizo. Pierś z kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę

Be Fit Be Strong
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 248

Składniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2

Moja smaczna kuchnia
Zupa koperkowa z ziemniakami 120

ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA 6 ziemniaków 1 pęczek koperku 50 ml śmietanki kremówki 30 % sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: BULION Jeśli posiadasz bulion jarzynowo – drobiowy z dnia poprzedniego w ilości 1,5 litra, użyj go do przepisu. Jeśli nie masz bulionu, zupę ugotuj(...)przykryciem na maleńki ogniu przez co najmniej 60 minut. Pod sam koniec gotowania bulionu dodaj kostkę rosołową, pozwól jej się rozpuścić. Następnie łyżką cedzakową wyłów wszystkie jarzyny i mięso pływające w rosole i przystąp do kolejnego kroku. ZUPA KOPERKOWA Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, koperek poszatkuj. Dodaj do gorącego, przecedzonego bulionu i gotuj 20 – 30 minut do miękkości

ProstePesto.pl
Kurczak z warzywami i ryżem po chińsku 116

smaku sol\u0105 i \u015bwie\u017co mielonym pieprzem oraz mieszank\u0105 suszonych zi\u00f3\u0142.","text":"Na patelni\u0119 wrzucamy gotowane warzywa oraz ry\u017c i kasz\u0119. Ca\u0142o\u015b\u0107 dok\u0142adnie mieszamy i \u0142\u0105czymy ze sob\u0105. Doprawiamy do smaku sol\u0105 i \u015bwie\u017co mielonym pieprzem oraz mieszank\u0105 suszonych zi\u00f3\u0142(...)mięsa z podudzi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 niewielki brokuł 1 cukinia 1 papryka 1 ostra papryczka jalapeno 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/3 szklanki kukurydzy z puszki DODATKOWO 50 ml oleju rzepakowego suszony rozmaryn + mieszanka ziół sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: Mięso z podudzi kurcząt kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miseczki i przygotowujemy marynatę. Do mięsa

ProstePesto.pl
Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi 158

Przyprawy do jajek z jogurtem i serem: 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki majeranku 1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania: Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą(...)dokładnie smarujemy masłem. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki

Kolorowy Przepisownik
Pasztet 92

Pasztet to jedno z najbardziej tradycyjnych dań mięsnych, które cieszy się ogromną popularnością w Polsce i wielu innych krajach. To pyszne danie zwykle przygotowywane jest z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki 103

Pyszne, lekkie i zdrowe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teriyaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające

Niedzielny kucharz
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 99

Pyszne, lekki i łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające

Niedzielny kucharz
Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami 81

białego sera, ale zaryzykowałam. No i fajnie, ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami wyszło pięknie. My się zajadał, w międzyczasie rzucając tekstem: „mimo, że nie są z mięsem, są ekstra”. Psychol i tyle. Całość smacznie zagrała. Na początku chciałam ravioli potraktować jeszcze bazyliowym pesto, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to jednak za dużo. Decyzję, jak zawsze, pozostawiam(...)Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżki wody 1 łyżka oliwy 200 g białego sera 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól 1 łyżeczka masła garść sera bursztyn lub innego długodojrzewającego (przepis na 3 porcje) Z mąki, jajka, żółtka, wody, oliwy i szczypty soli, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie

Kardamonovy
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami 92

Lubię właściwie wszystkie wersje łazanek. Tak, te z z mięsem też. Te z kapustą kiszoną i słodką. Niestety w naszym domu tylko ja się nimi ekscytuję, wiec bardzo rzadko je robię. Od jakiegoś czasu chodziły za mną łazanki ze słodką kapustą, powstały więc łazanki z włoską kapustą i pieczarkami. Wyszły super. Smakowały nawet reszcie domowników, więc naprawdę wyszły dobrze(...)mnie podstawową przyprawą, jaką dodaję do wegetariańskich łazanek, jest mielona wędzona papryka. To ona nadaje ten dymny posmak, jaki normalnie uzyskujemy z wędzonego boczku. U mnie w kuchni, w której królują potrawy bezmięsne, to podstawa. Jeżeli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, koniecznie ją sobie kupcie. Ja nie potrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może

Kardamonovy
GĘŚ PIECZONA W CAŁOŚCI (MARYNOWANA W CZOSNKU I MAJERANKU) 106

Święta tuż tuż :) Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad to mam dla Was propozycję na pieczoną gęś, która wcześniej całą noc marynowała się w majeranku. Pyszne, kruche, aromatyczne mięso, które wprost rozpływa się w ustach i idealnie wypieczona skórka z wierzchu. Było to moje pierwsze podejście do pieczenia gęsi i na pewno nie ostatnie :)  Gęś podałam z pieczonymi ziemniakami(...)surówką z kapusty kiszonej, uwierzcie, że było bardzo smacznie :) Składniki: * 1 gęś (moja miała 4kg) * około 4 łyżeczek suszonego majeranku (użyłam  Skworcu ) * 3 ząbki czosnku * sól * pieprz czarny mielony * 6 łyżek oleju Wykonanie: Gęś umyć i osuszyć. W misce wymieszać olej z majerankiem, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś (również w środku

Zrób to smacznie
Filet z kurczaka z mieszanką chińską 126

Przygotowując posiłki dla mojej rodziny zazwyczaj sięgam po świeże warzywa. Tym razem jednak wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw chińskich, ponieważ domownicy mieli ochotę na kuchnię azjatycką. W celu nadania daniu orientalnego smaku, doprawiłam je kurkumą i imbirem. Taką potrawę robi się ekspresowo, a na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Składniki: 300 g filetu z kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej(...)cebula 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, imbir, kurkuma olej do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mieszankę chińską. Smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając

Danka Pichci