puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek(...)dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli nie jadacie mięsa- możecie śmiało z niego zrezygnować. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipotrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej(...)przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła(...)został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej
Karo in the KitchenLekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli
SzczyptaSmaQłyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie papryki czerwonej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże jajka mogą być 4 jajka 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie świeże pomidory opcjonalnie sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki chilli do smaku Dodatkowo zielona kolendra(...)klasycznej wersji, to tylko wskazówka i podstawa do przygotowania czegoś wyjątkowego. Dodajcie tofu zamiast jajek, jeśli jesteście na diecie wegańskiej. Jeśli natomiast jesteście mięsorzerni, dorzućcie troszkę ostrej kiełbaski, siekane mięso lub fasolkę. Do szakszuki koniecznie podajcie domowe pieczywo! Serek z jogurtu Bagietka ekspresowa Bagietka wieloziarnista 📖 Przepis Print Shakshuka (Szakszuka) .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsze
SprawdzonaKuchnia.plporcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek masło Sos kurkowy: Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć(...)włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego
Food Squaregodziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak(...)Kurczaka wkładamy do garnka, przykrywamy i umieszczamy w zimnym piekarniku. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy mięso przez 15 minut. Garnek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło
Kulinarne przygody Gatitykurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein(...)Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby
KasiaiKrzysiu.plOdkąd postanowiłyśmy ograniczyć jedzenie mięsa, a przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie, to kombinujemy. Trochę szukamy u innych wegeblogerów, a czasem jakiś przepis jest całkowicie luźną inspiracją. Tak właśnie było z tymi kotletami. Został nam ugotowany poprzedniego dnia kalafior, a przepis, który nam się podobał miał w składzie kalafior, ale surowy. Ponadto była kasza jaglana(...)akurat wyszła. Nie lubimy również pieprzu ziołowego... No nic to, zrobimy z tego, co mamy w kuchni. Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu
dobra gospodyni dom wesołym czynibrzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy, można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu(...)pieczenia 2 łyżki oliwy Salsa z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu
Wanilia i KardamonSkładniki: (na napełnienie 8-10 tacos) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka oliwa 2 zabki czosnku szczypta papryki 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 500g mielonej wołowiny, dobrej jakości 250ml bulionu wołowego, lub warzywnego tacos do napełniania (oryginalnie 12, mnie wyszło spokojnie 8) salsa 2 dojrzałe pomidory 1 zielona cebulka sałatkowa około 1 łyżki posiekanej(...)łyżce oliwy, w sporym garnku i na niewielkim ogniu. Obierz czosnek i przeciśnik przez praskę. Dodaj do garnka razem z papryka i kuminem. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć mięso i smaż, aż zbrazowieje. Wlej wywar, przykryj i gotuj przez 45 minut, do czasu, aż niemal cały płyn wyparuje. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Salsa: posiekaj pomidory i cebulkę, wymieszaj
Lejdi of the housełyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu Udziec schłodzony Przygotowanie: Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić(...)stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku
Kuchcik gotujełyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty. Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką. Formować(...)grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępałek z kurczaka ok 1 kg ziemniaków 2 niewielkie marchewki (lub 1 duża) 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona, natka pietruszki *** Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części(...)wielkości kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i kawałkami natki pietruszki, mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego *** *** Na wierzchu układamy przyprawione pałki z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy kawałek zimnego masła *** *** Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200’C i rumienimy potrawę
Blog z Apetytempapryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu
Kuchnia MagdaLenypapryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu
Kuchnia MagdaLenyDziś pomysł na nieco inne mielone, bo z dodatkiem musztardy i posiekanej natki pietruszki. Takie mielone są delikatne, ale zarazem wyraziste w smaku. Są miękkie i soczyste. Mają chrupiącą skórkę. Są takie jak lubię. Mam nadzieję, że wam też przypadną do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g szynki wieprzowej 1 małe jajko(...)mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam małe jajko, dodałam musztardę (płaską łyżkę), posiekaną pietruszkę i płaską łyżkę bułki tartej. Doprawiłam
Waniliowe Improwizacjetylko na jeden sposób? W kuchni niewiele jest rzeczy "tylko na jeden sposób" - i chwała jej za to! Zależnie od przeznaczenia pasty - do pieczenia można dodać odrobinę oliwy, świeżo mielony pieprz, rozmaryn, miód, suszoną paprykę, czosnek.... w zasadzie - czego tylko dusza zapragnie! :) Nie ograniczaj się i poszukaj niecodziennych połączeń - zaufaj swojemu nosowi i kubkom smakowym! One świetnie podpowiadają(...)dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład: zupę krem, sos do makaronu, sos do mięsa, pastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej! Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo
Gary Bez dnałyżki koniaku lub amaretto płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki kakao do obtoczenia Przepis na trufle z piernikami Herbatniki wkładamy do plastikowego woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników. Na talerzyku mieszamy(...)kakao. Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i obtaczamy je w kakao piernikowym. Zostawiamy na pół godziny, żeby stwardniały i podajemy. Sernik na zimno z kawą Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią kilka kropel esencji pomarańczowej lub skórka starta z pomarańczy 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
Ugotowane pozamiataneLasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki: 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej karkówki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów(...)makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy
Smak mojego domuPrażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję latem z kubkiem zimnej maślanki . Dzieciaki kochają tą potrawę , choć zawsze najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji . Składniki(...)osoby : 5-6 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 żółte papryczki chilli ( można pominąć ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru sól do smaku dodatkowo : olej rzepakowy do smażenia i 1 łyżeczka masła dla smaku Ziemniaki obieramy , płukamy i kroimy w cienkie , ale nie przeźroczyste plasterki. Ponownie płukamy zimną
Ogrodnik w podróżytalerzu olej MCT , olej z awokado , olej lniany 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub 1 szczypta chilli suszonego lub w proszku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanej kolendry Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić(...)wydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej. Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża
Ola la LCHFszalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku ostra papryka mielona , także do smaku grzanki : 4 kawałki czerstwego chleba 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy(...)patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie się zrumieni . Następnie , wkładamy mięso , mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy na małym ogniu około 6 minut . Po tym czasie , wlewamy passatę , cynamon, ostrą paprykę , doprawiamy solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się
Ogrodnik w podróżySKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju 1 szklanka piwa(...)PRZYGOTOWANIE : Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin. Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki. Na patelni na odrobinie
Kulinarne Fantazje Marioligłówka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy ) 1 płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić(...)przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety , tylko tyle ,żeby naruszyć ,zewnętrzne włókna mięsa ) . Posypujemy je solą , cukrem , pieprzem ,wyciśniętym praską czosnkiem oraz startą, na tarce o drobnych oczkach ,cebulą . Całość mieszamy i pozostawiamy na noc , pod przykryciem w lodówce . Następnego dnia , dodajemy
Ogrodnik w podróżyNie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ększe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę(...)minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą, można podać do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubięoczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę(...)wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie
Moja Książka KucharskaKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać
Dieta moja pasjacierpliwości niż w przypadku innych ryb w usunięciu łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać(...)ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania
Weekendy w domu i ogrodzieSycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczny obiad! Składniki: 100 g kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego(...)wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram na tarce, umyte pieczarki kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam
Wanilia i Kardamondzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem
Moniki Smakołykikurierem do mniejszych miejscowości. Wystarczy wpisać na stronie kod pocztowy, aby dowiedzieć się czy poza podstawowymi produktami mogą dostarczyć nam świeże produkty lub wymagające szczególnych warunków transportu, takie jak mięso czy mrożonki. Po zrobionych zakupach nie pozostaje nam nic innego, tylko korzystać z uroków wiosny. Pięknej pogody Wam życzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka(...)oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie i dodając
Smakowity Blog Kulinarnybulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania : M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym(...)listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut
Przepisy i porady kulinarneKlopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno(...)pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie
Atlas Smakówmałym ogniu dusiłam 2 minuty. Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam podgotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego i obranego ze skórki). Gotowałam dalsze 10 minut(...)rozrobiłam dokładnie śmietanę z mąką, dodałam do niej kilka łyżek sosu z garnka, żeby się nie zważyła, wlałam zawartość miseczki do garnka z paprykarzem, wymieszałam delikatnie, doprawiłam solą, pieprzem, mielonym kminkiem i jeszcze jedną łyżką papryki słodkiej. Zagotowałam i po 3 minutach zdjęłam z ognia. Ja podałam z białym pieczywem, ale tradycyjnie podaje się z haluszkami
Kuchnia Prezydentowej