mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1116/1557)

Konfitura z czerwonej cebuli 187

postaramy się w najbliższym czasie rozpalić ogień pod rusztem :) Zanim to jednak nastąpi, wcześniej przygotowaliśmy dla Was przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami i warzywami. Jest lekko słodka, ale jednocześnie ostra, z wyczuwalnym aromatem rozmarynu. Wspaniale by było, jeśli do jej przygotowania użyjecie świeżych gałązek tego zioła. Ja niestety nie miałam(...)pyszna! :) SKŁADNIKI: 5 dużych czerwonych cebul 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. 2. Na patelni na oliwie z oliwek delikatnie szklimy cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy miód - chwile karmelizujemy

W kuchni Katie
Schab dojrzewający 408

kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat. Wykonanie(...)oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach,Mięso opłukujemy pod zimną wodą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 239

pieprz Składniki na sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą na 2 cienkie kotlety. Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły

My Culinary Art
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 330

Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka(...)kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto

VioletoweKucharzenie
Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem 207

Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne.  Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ  jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Składniki:     królik (2 – 4 dowolne kawałki)  3 marchewki 2 pietruszki(...)ziemniaki 1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy

Mama Gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki 162

jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył(...)prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę

Czerwona Porzeczka
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 256

koperek do przybrania     Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką(...)jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki

mojewypiekiinietylko
galaretka z udek kurczaka... 183

pęczka włoszczyzna, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka gotowane na twardo, 3 łyżki groszek konserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek ostudzone udka pokroić na kawałeczki(...)rozpuścić w gorącym wywarze 0,60 litra do salaterki wsypać groszek, ułożyć pokrojone w plastry jajko na twardo, posypać pieprzem, posypać natką pietruszki i łyżką polać żelatyną teraz nałożyć mięso wymieszane z marchewka i zalać żelatyną do lodówki na kilka godzin odstawić, podawać skropione cytryną.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapomniane kaszubskie jadło. 140

znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać  w lodówce. Dawniej okrasę zalewano smalcem  z gęsich(...)mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.  I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone udka z warzywami 178

codzienny obiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe

Świat Smaku
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 168

tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki(...)małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy

My Chcemy Jeść
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 89

się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki. Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon(...)około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane Sos Dijon: 2 łyżki masła i oliwy (pół na pół) 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, starte albo posiekane (albo około 1 łyżka mielonego) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki rozmaryn i tymianek, według uznania 1/3 szklanki dobrego białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki musztardy Dijon około

Moja Książka Kucharska
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 172

łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 30% biały pieprz do smaku 1 kostka , bulionowa drobiowa Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek(...)kupy się trzymało Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu

Ogrodnik w podróży
SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? 89

chleba, np. biały chleb, ciemny chleb lub bułki. Jak wykorzystać sos chlebowy? Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki(...)mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak wykorzystać sos chlebowy?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki

Via Gusto
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 220

przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g(...)grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku

karmelowy