mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i na gorącym oleju podsmażyć co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną cebulę i pokrojone pieczarki, podsmażać wszystko z 5 minut na większym ogniu mieszając wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz i gotować na średnim ogniu do miekkości mięsa
W Mojej Kuchni Lubięwrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach. Teraz możemy zabrać się za placki. Ziemniaki obieramy
Brzuszki Łakomczuszkikurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować
Buniabaje w kuchnijajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą
Buniabaje w kuchnifileta z dodatkiem otrębów. Idealna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki : * 2 mielone filety z kurczaka bądź z udek kurczaka * jajko * cebula * ząbek czosnku * 4 łyżki otrębów pszennych Sante * różowa sól himalajska Sante , pieprz * pół kubeczka jogurtu naturalnego * koperek Przygotowanie : Do mięsa dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek. Wymieszać z jajkiem
Magiczne Życie Martycurry. Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni). Do kurczaka w sosie curry możesz dodać ulubione warzywa(...)kuchni z południa Indii. W Kerali oprócz wymienionych w przepisie przypraw dodaje się także goździki, cynamon i kardamon oraz zielone papryczki chili. Kurczak curry około 750 g mięsa drobiowego bez kości np. pierś z kurczaka lub indyka 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego lub słonecznikowego sól
Cztery Fajeryogórkiem kiszonym i innymi dodatkami, zazwyczaj z mięs znacznie tańszych niż polędwica wołowa, która występuje w oryginalnym przepisie. Stroganoff, lub Strogonov to danie bez ustalonego pochodzenia i bez jednego, kanonicznego składu. W pierwotnej wersji, zapisanej po raz pierwszy pod koniec XIX w. w rosyjskim poradniku dla gospodyń domowych, składało się tylko z mięsa i śmietany, bez dodatku alkoholu i grzybów(...)znajdziesz przepis na burgery z kaszo-mięsno-warzywnej masy ). Są lekkie, bardzo smaczne i dostarczają dodatkowych elementów odżywczych. Przepis wzorowany na cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu soba Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki
Niedzielny kucharzSmaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli(...)sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie
https:KKuchniaMniamłyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy(...)fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami włoskimi (można je posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćłyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy(...)fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami włoskimi (można je posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy JeśćZazwyczaj staram się unikać panierek, żeby dbać o linię. Czasem jednak nachodzi mie taka ochora na chrupiący kawałek mięsa, że nie mogę się powstrzymać. Przy takich okazjach należy się odpowiednia celebracja obiadu, dlatego przygotowuję go zazwyczaj w sobotę lub niedzielę i nie ograniczam się do zwykłego kotleta. Gdy na stół wjeżdża panierka, to musi być obiad wyjątkowy! Z podanych składników(...)mleka + 2 łyżki 2 cebule 1 główka czosnku 1 łyżka rozmarynu 8 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych duża garść pieczarek 1 pęczek natki pietruszki 6 plastrów żółtego sera mielone chili (lub płatki w młynku) 1 łyżka masła 2 jajka sól i pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania wykałaczki Przygotowanie: Kawałek schabu oczyszczamy z błon
Prosto z Kotłakilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik(...)termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto
Pasje Jolki2 porcje: 150 g ryżu do risotto 300 ml wody sok z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy, ok. 100 g
KucharzycaKolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 nieduża czerwona papryka
Kuchnia domowa Ani