Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora
Moja Delicjakapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata) 2 piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros 4 ogórki kiszone 250g pomidorków koktajlowych 200ml jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Układamy(...)papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Kaloryczność: 390 kcal / porcja
Pyry na Gazsięgnęłam po kapustę pekińską. Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: główkę kapusty pekińskiej (postaraj się wybrać taką z dużymi liśćmi), 400g mielonej wołowiny, 200g ryżu (basmati lub jaśminowego), cebulę, jajko, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 800ml passaty lub przecieru(...)smaku. 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekaj, razem z domową przyprawą do zup , solą i pieprzem dodaj do mięsa, na końcu dodaj jajko i wymieszaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku . 3. Odetnij końcówkę kapusty i podziel ją na pojedyncze liście. Wkładaj
Z notatnika dietetykajedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy ją uwielbiają. Jeśli jeszcze(...)jestem Waszych opinii Składniki: 3 małe bakłażany 1 pełna łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Muszą być
Oryginalny smakWcześniej jadłam go tylko w restauracji. Mi osobiście smakował i to bardzo, zwłaszcza podany z sosem. Myślę, iż jest to danie warte wypróbowania. Mimo, iż nie zawiera w sobie mięsa jest dość sycące a dodatkowo jest tanie jeśli chodzi o przygotowanie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania falafela. Falafel: 40 dkg ciecierzycy z puszki 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczka suszonych płatków chili (lub świeżo krojona papryczka) 1/4 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej
mecookskapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap 200 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej wołowiny 250 g ryżu 100 g kapusty kiszonej 180 g koncentratu pomidorowego 1 pęczek koperku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych(...)pozostałych przepisów ;) Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy. Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy
R'n'G Kitchenjako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki(...)marynowane wiśnie na zimę. SKŁADNIKI: na 6-7 ćwierćlitrowych słoiczków 1,5 kg wydrylowanych wiśni, ponakłuwanych wykałaczką 0,5kg brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli do przetworów 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu 300ml octu jabłkowego 100ml wody Przepis na marynowane wiśnie na zimę. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotować słoiki i nakrętki - dokładnie umyć i wyparzyć, uszkodzone
Moja Książka KucharskaSkładniki : schab b/k - 1,5 kg majeranek - 1 łyżeczka papryka słodka mielona - 2 łyżeczki Marynata : woda - 1,5 l sól - 1 łyżeczka jałowiec - 4 ziarenka cukier 1/2 łyżeczki sól peklowa - 60 g czosnek - 4 ziarenka liść laurowy - 2 sztuki ziele angielskie - 5 ziaren Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do garnka. Marynata: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy(...)prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć. Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę
Kuchnia Danusinikt jej nie obrywa. Aż szkoda jak się patrzy na te kilogramy pyszności, opadnięte i gnijące na trawie. Ja zerwałam i dzisiaj proponuję Wam pyszny chutney do zimnych mięs czy serów. A jutro jeszcze będzie pyszny dżemik z tymi owocami w roli głównej. Zbierajcie, bo to ostatnia chwila. Składniki: 2 kg mirabelek po wydrylowaniu ( u mnie żółte(...)rodzynek 2 zielone papryczki chili 2-3 łyżki soli 2 i 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki czosnku ½ łyczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu otarta skórka z jednej cytryny Sposób przygotowania: Mirabelki umyć i wydrylować, przełożyć do dużego garnka, dodać obrane porzeczki i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na godzinę aby owoce puściły
Gosia gotujeryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej(...)kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około
Moja pasja smakuZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz
Moja Delicjasosu a i tak połowa rodziny stwierdziła, że danie jest za ostre. Za to syn powiedział, że to nareszcie jest prawdziwe chili. Dodam, że nie zauważył braku mięsa. Składniki (na ogromny gar): 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 szklanka posiekanej cebuli 300 g drobno pokrojonych pieczarek (w oryginale 8-10 sztuk(...)czerwonej papryki 1/2 szklanki drobno pokrojonej marchewki 1 papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki) 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku) 1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu kminku) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki) 2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów
Sto kolorów kuchnimniej, jeśli nie chcemy, by danie było zbyt pikantne) puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże) 2-3 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku ryż do podania Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zeszklić na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodać skórkę cytrynową(...)pomidorami. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente
Kulinarne Inspiracjedanie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i pociąć w zgrabne dzwonki. Składniki: świeży łosoś (mój kawałek miał 800 g) sok z 1 cytryny sól, pieprz kolorowy mielony przyprawa do ryby oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Łososia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pociąć w zgrabne kawałki. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kawałki łososia(...)oliwek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną rybę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby łosoś mógł "przejść" przyprawami. Na tacce grillowej ułożyć zamarynowane kawałki łososia i grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Po wyjęciu z grilla od razu podawać
UgotowaćPorcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 łyżka masła klarowanego 50 g świeżego masła 200 ml śmietany 18% 150 ml białego wina(...)sól PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJa