mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1123/1557)

Kurczak po węgiersku 485

height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy(...)wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić otwory , przez które zapakujemy nadzienie " class

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z wołowiny 165

kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 261

około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki(...)Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Pieczony królik 226

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu(...)dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 227

pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy(...)obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 165

pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać(...)kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku

ClauditteMissCooking
KASZOTTO MARCHEWKOWE 234

jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 187

mój błąd. Stanąłem i przez to wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany(...)Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek. Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na górze układamy pomidory

BaRepas
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 185

Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze(...)kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry

Smakowity Blog Kulinarny
kapuśniak z kaszą i kurkumą.... 201

włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować(...)rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 170

mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 261

dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek(...)czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym

Miksturownik
Kurczak duszony z makaronem orzo, pyszny jednogarnkowiec 147

szklanki mrożonego groszku 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka korzeniowa 1 kawałek selera, gruby na 1 cm plaster 2 płaskie łyżeczki, mielonej kurkumy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 l bulionu drobiowego lub cielęcego, może być z kostki jeśli nie masz innego 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego(...)czosnkiem do smaku. Odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie w garnku w którym będziesz przygotowywać potrawę, najlepiej takim z nieprzywierającą powłoką, obsmaż mięso na maśle, dokładnie aż będzie złociste. Wyjmij, odstaw na bok, na tłuszcz który pozostał w garnku wsyp pokrojone drobniutko marchewkę , cebulę, selera i pietruszkę , smaż aż się zrumienią. Ponownie przełóż kurczaka

Ogrodnik w podróży
Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym 138

pęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego majeranku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku Ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości . Zostawiamy do ostygnięcia , a następnie obieramy , delikatnie ściągając skórkę , która sama schodzi z młodych ziemniaków . Każdego ziemniaczka przekrawamy na pół(...)cukrem ( lub miodem ) i wlewamy do ziemniaków . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na noc ale wystarczą dwie godziny . Serwujemy schłodzone z dowolnymi dodatkami , świetne do mięs z grilla lub pieczonego kurczaka . Z rybą także robią świetny obiad Smacznego ! Artykuł Młode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Roladki z karkówki 1566

część wieprzowiny. Nawet najlepszy przepis na roladki z karkówki legnie w gruzach  gdy mięso będzie kiepskiej jakości. O tym na co należy zwracać uwagę przy wyborze mięsa, w tym także i karkówki pisałam w poście o świadomych zakupach .  Roladki z karkówki Karkówka to mięso które wyjątkowo nadaje się na roladki. Roladki z tej części wieprzowiny wychodzą soczyste, delikatne(...)roladek z karkówki, a także innych mięs przydatna jest folia spożywcza. Zawijając w nią roladkę i skręcając końce ''sprasujemy mięso'', które dużo lepiej poddaje się obróbce i później prezentuje się na talerzu.  Tak zrobione roladki z karkówki ułóż na talerzu ( łączeniem do spodu) i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dzięki temu mięso stężeje, roladki zrobią się stabilne

Dieta moja pasja