skórek wieprzowych ok. 25 dag słoniny serce, płucka, ozorek przyprawy do smaku: czosnek( 2-3 ząbki) sól majeranek kolendra zgnieciona pieprz czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić(...)ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby
Moje domowe kucharzeniemięso przygniecione np. widelcem lub palcem będzie nadal lekko elastyczne, zaś nakłute szpikulcem w najgrubszym miejscu wyda z siebie albo już przezroczysty, albo jeszcze delikatnie krwisty płyn. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dajemy mu jeszcze kilka minut „odpocząć”, a potem kroimy w plastry (jeśli się za bardzo pospieszymy, może po pokrojeniu upuścić zbyt wiele soków). To danie atrakcyjne i smakiem(...)450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy na dość miękko przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy
Kulinarna Pokusaprzepis na kotlety schabowe inaczej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kotlety schabowe inaczej? Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję(...)Składniki: Schabowy inaczej – składniki na marynatę: 1 jajko klasy M 2 czubate łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny do smaku Schabowy inaczej – dodatkowo: 6 plastrów schabu – ok. 450 g bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis
Kulinarne PrzebojeZe wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. I jest jednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk
Niedzielny kucharzGotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 25 minut Poziom trudności: łatwe To danie
Niedzielny kucharzPlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około
Kuchnia co dniaUlubione placki ziemniaczane w prostszej wersji bez jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie
Czerwień i błękitpaski 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 500-600 g polędwiczki wieprzowej sól morska szczypta słodkiej papryki w proszku 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżki oliwy Dressing miodowo-cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1½ łyżki miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut. W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing
karmelowystandardowego kurczaka, Zagrodowy ma bardziej delikatne i jaśniejsze mięso. Smak jest zupełnie inny niż kurczaków standardowych - soczysty, delikatny i kruchy. Zresztą kurczak jest wartościowym składnikiem diety, pod warunkiem oczywiście, że jest prawidłowo chowany, dlatego Kurczaka Zagrodowego warto włączyć do swojego menu. Myślę, że takie bogate w witaminy, białko i minerały mięso, które przy tym jest niskokaloryczne i pyszne, zadowoli(...)kurczak o wadze ok. 1,5 kg 4 plasterki cytryny 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki ziół prowansalskich 2 gałązki tymianku 2 łyżki masła słodka papryka mielona sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 250 g brokułu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 200 g pieczarek 9 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 3 łyżki oleju 1,5 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonyrozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej(...)passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy
Kardamonovywtedy łatwiej regulować ostrość dania. Ale od czasu do czasu dobra przyprawa meksykańska nie jest zła 😉 Wołowina po meksykańsku - przepis na 4 porcje Do przygotowania wołowiny będziesz potrzebować: 500g mielonej wołowiny, cebulę, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kilka gałązek zielonej kolendry, łyżkę oleju, pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj(...)wykorzystać ich właściwości. 2. Kukurydzę i fasolę odsącz na sicie z zalewy. 3. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę oraz czosnek, aż się zrumienią. 4. Na patelnię dodaj mięso, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej i pieprz do smaku, po czym smaż kilka minut mieszając. 5. Dodaj na patelnię kukurydzę i fasolę i jeszcze chwilkę przesmaż. 6. Przed podaniem posyp gałązkami
Z notatnika dietetykaDuszenie to bardzo fajny sposób na przygotowanie fasolki. W ten sposób nabiera fantastycznego aromatu i smakuje rewelacyjnie na obiad z kawałkiem ryby lub białego mięsa, lub jako lekka kolacja na zimno. Dodatek filecików anchois sprawia, że danie ma charakterystyczny lekko rybny smak. Wszystkie składniki komponują się ze sobą idealnie. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a obiad pod przykrywką robi się(...)minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g czosnek – 2 ząbki fileciki anchois – 30 g pomidory w puszce, krojone – 400 g chilli świeże lub mielone – ½ sztuki lub łyżeczki rozmaryn suszony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Fileciki razem z olejem i pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmaż delikatnie na patelni. Dodaj pomidory i przyprawy. Fasolkę umyj
wiecejwarzyw.plKiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry(...)część) 400 g małych, gotowanych ziemniaków garść pomidorków koktajlowych kilka liści szałwii kilka plasterków cytryny 30-50g masła (spory plaster pokrojony w kostkę) chlust oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania
Cytryna&Co.Kotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść(...)liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Kolorowa kuchnia Elki1 duża cebula, drobno pokrojona 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku lub pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry duża szczypta kurkumy 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę(...)tarce parmezan a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) Sos mięsny do makaronu - przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję
Cztery Fajery