mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1119/1557)

GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 241

SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju  1 szklanka piwa(...)PRZYGOTOWANIE :   Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin.  Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie

Kulinarne Fantazje Marioli
Czosnkowa kiełbasa, drobiowa ,parzona 205

główka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy ) 1 płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić(...)przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety , tylko tyle ,żeby naruszyć ,zewnętrzne włókna mięsa ) . Posypujemy je solą , cukrem , pieprzem ,wyciśniętym praską czosnkiem oraz startą, na tarce o drobnych oczkach ,cebulą . Całość mieszamy i pozostawiamy na noc , pod przykryciem w lodówce . Następnego dnia , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Jak przygotować tatara? 295

Nie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
lekki bigos z młodej kapusty z papryką... 230

ększe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę(...)minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą, można podać do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię
PASTA POMIDOROWA 172

oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C.  Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę(...)wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane. 309

Kotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać

Dieta moja pasja
Lin w śmietanie i "Złota dama" 188

cierpliwości niż w przypadku innych ryb w usunięciu łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać(...)ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania

Weekendy w domu i ogrodzie
Jarskie kaszotto z warzywami 201

Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczny obiad! Składniki: 100 g kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego(...)wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram na tarce, umyte pieczarki kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam

Wanilia i Kardamon
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 219

dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.  W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml  gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 236

kurierem do mniejszych miejscowości. Wystarczy wpisać na stronie kod pocztowy, aby dowiedzieć się czy poza podstawowymi produktami mogą dostarczyć nam świeże produkty lub wymagające szczególnych warunków transportu, takie jak mięso czy mrożonki. Po zrobionych zakupach nie pozostaje nam nic innego, tylko korzystać z uroków wiosny. Pięknej pogody Wam życzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka(...)oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie i dodając

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 156

bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym(...)listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Szwedzkie klopsiki 210

Klopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno(...)pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie

Atlas Smaków
Paprykarz węgierski 189

małym ogniu dusiłam 2 minuty.  Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam podgotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego i obranego ze skórki). Gotowałam dalsze 10 minut(...)rozrobiłam dokładnie śmietanę z mąką, dodałam do niej kilka łyżek sosu z garnka, żeby się nie zważyła, wlałam zawartość miseczki do garnka z paprykarzem, wymieszałam delikatnie, doprawiłam solą, pieprzem, mielonym kminkiem i jeszcze jedną łyżką papryki słodkiej. Zagotowałam i po 3 minutach zdjęłam z ognia.  Ja podałam z białym pieczywem, ale tradycyjnie podaje się z  haluszkami

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 315

straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego(...)pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki. 2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową

Tajskie smaki
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 225

rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana  2 łyżki sok jabłkowy  1 szklanka sól, pieprz, papryka  olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane(...)Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki.  Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku.  Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania