smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościkiedy to zapachy roznoszą się po całym domu i można wręcz zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno(...)porcji) Szarpana wieprzowina: 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 2 białe cebule 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów 50 ml octu winnego 1 duża słodka
Food SquareFilet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi(...)kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie
Kolizje Smakównaciowego, 2 garści czerwonej soczewicy, 2 puszki pomidorów w zalewie (łącznie 800 g), łyżka papryki w proszku, duża garść drobnego makaronu do gotowania w zupie lub połamanego spaghetti, łyżka mielonego kuminu, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Jak zrobić marokańską zupę harira? W średnim garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć drobno pokrojoną wołowinę, smaż chwilę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek(...)makaron i gotuj jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę, jeśli trzeba, ponownie dopraw. Rada: Zupa jest pyszna także wersji wegańskiej – wystarczy, że w przepisie pominiesz mięso. Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zielonej. Ponieważ nie każdy lubi ostre smaki, do zupy osobno podaliśmy marokańską pastę z papryczek harisa. Artykuł Marokańska zupa harira z ciecierzycą. Bardzo sycąca
Kulinarna Polskajest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu z pieca, nieustabilizowane soki wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną(...)małym ogniu). A Wy jak kładziecie piersi z kaczki? Na zimną czy na rozgrzaną patelnię? Składniki: (2 porcje) 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego
Moja Delicjapestkami pół szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej ostrej papryki sól pieprz oliwa Udka obieramy ze skóry (oczywiście można to pominąć), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną(...)sosie układamy udka. Jeżeli macie obawy, że oliwki się spalą, możecie włożyć je pod kurczaka. Całość pieczemy bez przykrycia, około 45 minut w 180 stopniach – do miękkości mięsa. W połowie pieczenia udka można odwrócić. Artykuł Kurczak cacciatore pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyoliwy 2 łodygi dymki 2 ząbki czosnku 40ml soku z granatów 1 łyżka miodu 2cm kawałek imbiru 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 łyżki soku z cytryny duża szczypta suszonego tymianku sól i pieprz ziarenka granatu do podania natka kolendry(...)przełożyć je do naczynia do zapiekania (żaroodpornego). Piersi z kurczaka polać przygotowaną marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 20 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Upieczoną pierś z kurczaka przybrać ziarenkami granatu oraz świeżą kolendrą, podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego
Codzienne Gotowaniepołączenie ciasta przygotowanego z mąki oraz wody, ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jako nadzienia do pierogów wykorzystać można całego mnóstwa produktów. W pierogach świetnie sprawdzają się owoce, warzywa, mięso czy nabiał. Ja dzisiaj chcę podzielić się z Wami bardzo łatwym przepisem na pierogi z serem na słodko . Na blogu znajdziecie podstawowy przepis na ciasto na pierogi . Według tego przepisu zrobiłam(...)pierogi podałam polane topionym masłem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pierogi z serem na słodko Składniki na słodkie pierogi z serem. 1 kg mielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki budyniu waniliowego 8 łyżek cukru kryształu Dodatkowo: masło bez soli 1 łyżka soli do gotowania pierogów Ciasto na pierogi: Ciasto przygotować według przepisu TUTAJ
MeCookspodawać gościom. Powiem Wam, że u mnie żaden Sylwester nie obędzie się bez tego dania. Chili con carne Chili con carne Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny 1puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili(...)oliwek do smażenia szczypta cukru sól opcjonalnie starty ser cheddar gęsta śmietana listki świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu około 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 łyżki łagodnego ketchupu lub sosu pomidorowego Przygotowanie: Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i przekładamy do większej miski. Do małej miseczki lub innego(...)sól, pieprz, oliwę z oliwek lub olej, słodką i wędzoną paprykę, miód i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do naszych kawałków kurczaka. Dłońmi wcieramy ją w mięso, tak by pokryć każdy kawałek. Miskę z udkami przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej zostawić takie podudzia na noc w lodówce). Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie okruszkiZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów , usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa , świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)łyżeczka suszonego) 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora
Moja Delicjakapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata) 2 piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros 4 ogórki kiszone 250g pomidorków koktajlowych 200ml jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Układamy(...)papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Kaloryczność: 390 kcal / porcja
Pyry na Gazsięgnęłam po kapustę pekińską. Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: główkę kapusty pekińskiej (postaraj się wybrać taką z dużymi liśćmi), 400g mielonej wołowiny, 200g ryżu (basmati lub jaśminowego), cebulę, jajko, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 800ml passaty lub przecieru(...)smaku. 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekaj, razem z domową przyprawą do zup , solą i pieprzem dodaj do mięsa, na końcu dodaj jajko i wymieszaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku . 3. Odetnij końcówkę kapusty i podziel ją na pojedyncze liście. Wkładaj
Z notatnika dietetykajedno z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Głównym składnikiem jest miąższ pieczonego bakłażana, pasta tahini i przyprawy. Baba ghanoush najczęściej podaje się z pitą, jako danie główne oraz z dodatkiem mięs i warzyw. Może być w formie dipu lub pasty kanapkowej. Smak tej pasty nie każdemu przypadnie do gustu, osobiście nie jestem jej wielką fanką, chociaż niektórzy ją uwielbiają. Jeśli jeszcze(...)jestem Waszych opinii Składniki: 3 małe bakłażany 1 pełna łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Muszą być
Oryginalny smakWcześniej jadłam go tylko w restauracji. Mi osobiście smakował i to bardzo, zwłaszcza podany z sosem. Myślę, iż jest to danie warte wypróbowania. Mimo, iż nie zawiera w sobie mięsa jest dość sycące a dodatkowo jest tanie jeśli chodzi o przygotowanie. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania falafela. Falafel: 40 dkg ciecierzycy z puszki 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczka suszonych płatków chili (lub świeżo krojona papryczka) 1/4 łyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej
mecooks