mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1131/1524)

Kotlety z selera z żółtym serem 255

menu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś w panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc to „ze serem(...)woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety

Karo in the Kitchen
Policzki wołowe w sosie winnym 179

robią się praktycznie same. Najtrudniejsze jest tylko wycięcie z nich zewnętrznych błon. Reszta jest nieskomplikowana. Uduszone mięso jest wyraziste, rozpadające się na włókna, delikatne i bardzo sycące. Doskonałe wołowe mięso w pełnym aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego(...)czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule

Poezja smaku
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 142

lodówki na godzinę albo dłużej. Ananasa (oczywiście świeżego) pokroiłam na kawałki i nakłułam go naprzemiennie z mięsem na patyczki do szaszłyków. Smażyłam je na grillowej patelni aż mięso się usmaży. Do nich przyrządziłam kaszę kus kus. Ale żeby nie była za sucha i monotonna, urozmaiciłam ją w następujący sposób: Pokroiłam obrane ze skórki pomidory,bakłażana i podsmażyłam(...)wymieszałam, posoliłam, popieprzyłam i już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ

potrawyregionalne
Śledzik z konfiturą i sałatką warzywną. 153

Sałatka w takim zestawieniu moim zdaniem jest super! Jak już pisałam wielokrotnie bardzo lubię żurawinę, więc ciągle szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę(...)tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI: 4-6 filety śledziowe  KONFITURA 2 gruszki  10 dag żurawiny 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól WYKONANIE: żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, na patelnie wlać sok z cytryny, dodać

Kuchnia Beaty
Bulion. Lane kluski. Rosół wołowy z grzybowymi kluseczkami 187

Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół na różnych rodzajach mięs . Ty razem zrobiłam inny. Dorzuciłam też grzybki suszone i czosnek, dzięki czemu rosół zyskał wyjątkowy aromat i smak(...)szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 138

duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki(...)cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami

Wanilia i Kardamon
Szczupak po prowansalsku 166

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek(...)główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie

Kulinarna Pokusa
Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym 138

Danie przygotowane podczas warsztatów z Kikkomanem i Tabasco 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki), seler naciowy, 1 marchew, 3 łodygi selera naciowego, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek szklarniowy, 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej), pęczek natki pietruszki, 1⁄2 pęczka kolendry, 5-7 ząbków czosnku, 1 cytryna, jogurt naturalny, TABASCO Original, sól, pieprz  Jagnięcinę wymieszać z  połową(...)pęczka posiekanej kolendry, 3-4 ząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem. Mięso doprawić do smaku.     Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach.  Upiec na grillu, lub na patelni grillowej.  Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną

królestwo garów
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 159

trwa.. ale zapewniam, że warto efekt końcowy wynagrodzi nam czas oczekiwania :) Polecam :) Składniki - 60 dkg serc indyczych - 2 duże marchewki - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy - olej Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki. Marchewkę obieram kroje w słupki, cebule(...)łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaje marchewkę i cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 232

domem kosztują niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka kilka plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek(...)pieprz i sól do smaku ryż Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z miodu, oregano i papryki przygotować gęstą mieszaninę i natrzeć nią mięso. Przyprawić odrobiną pieprzu i soli i  schować do lodówki na ok. 30 minut (w tym czasie przygotowałem sos pieczarkowy i wstawiłem do gotowania ryż). Na dużym ogniu rozgrzać

W SMAK
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 209

wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany(...)sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki

W SMAK
Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 195

mielonych.Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza,świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych.Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna,ze smakiem zachwycą każdego,bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek  ziela angielskiego zyskały nowy,ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny"rybi" posmak.Są bardzo szybkie do wykonania,ponieważ zamiast mielić rybę ,wystarczy ją jedynie posiekać.Składniki(...)cytrynymasło ghee lub olej do smażenia Wykonanie:filety pozbawić skóry,umyć ,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Odstawić chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekaćdo posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 383

ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy(...)podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut. Kurczak: 2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka , 2 jajka , pół szklanki mleka , mąka pszenna , sól ,  ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru , olej do smażenia. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka roztrzepać z mlekiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 244

koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy

Ratunku obiad
Serowa rolada z kurczakiem i pomidorową ciecierzycą 295

filety z kurczaka 2 puszki ciecierzycy gotowanej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów ok 3 łyżek suszonych pomidorów w proszku sól pieprz czarny mielony Ciecierzyce wysypać na sitko, przepłukać i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony(...)Piec przez około 40 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: cieciorka , filet z kurczaka , ser żółty , suszone pomidory

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania