łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni a następnie podlać wodą i dusić do miękkości - ok 40 - 50 minut. Dodać paprykę w proszku i posiekany ząbek czosnku. Dodać obrane i pokrojone(...)Wrzucić pokrojone w kostkę a wcześniej sparzone i obrane pomidory, jeszcze chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Ja kminek wrzuciłam razem z pomidorami gdyż nie lubię mielonego a ziarenka najlepsze są troszkę podduszone. Pod koniec duszenia można dodać czerwonego wina lub śmietany. A zamiast pomidorów przecieru pomidorowego. Wyszedł dość rzadki gdyż nie dodawałam ziemniaków więc zagęściła
sierotka maRysia w kuchniwieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca 500 ml wrzącej wody 2 cebule łyżeczka świeżo startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka kurkumy pół łyżeczki kardamonu laska cynamonu 5 goździków sól natka pietruszki śmietana 30% Wykonanie : Tamaryndowiec obieramy ze skorupki, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy(...)drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką
W kuchennej krainieskładniki * 4-6 kotletów schabowych * mąka do panierowania * olej marynata * 150 ml jogurtu naturalnego * 1/3 łyżeczki mielonego imbiru * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej * 2 rozgniecione owoce jałowca * 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę * 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól i pieprz Sposób wykonania Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając(...)można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć w jakimś naczyniu, które ma pokrywkę lub przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Następnie mięso osączyć z marynaty, ale niezbyt dokładnie, panierować w mące smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Mix smakuwina. Pate z wątróbki z dzikaCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 8 osóbSkładniki:600 g wątróbki z dzika2 szalotki100 g masła + 2 łyżki2 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej50 ml czerwonego wytrawnego wina2 jajkasólpieprzWykonanie:Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy(...)wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli wodnej i zapiekamy przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatityswoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony(...)się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez chwilę, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową - najlepiej świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2
Pomysłowa kuchniaZnowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej
zielonacukinkaKasza jaglana z warzywami w curry to wegetariański zdrowy obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1/3
KuchniaWeDwoje.plRozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko
Moja DelicjaZastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie
Kuchnia w czekoladzieJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i
Pasja Smakukurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA: 2 cebule 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry(...)godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego
https:KKuchniaMniampołówki garść oliwek, pokrojonych w plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż(...)zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with chorizo and pepper (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs
karmelowyolej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego(...)przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamniekoniecznie nudno. Po przeglądzie kuchni stwierdziłam, że mogę zrobić kluski wołyńskie. Kluski wołyńskie są dość uniwersalne - można jeść je na słodko (np. z truskawkami), na wytrawnie jako dodatek do mięsa czy gulaszu, ale mogą także same w sobie stanowić posiłek (np. polane masełkiem). Kluski wołyńskie - przepis na 4 porcje Do przygotowania klusek będziesz potrzebować: 200g mąki gryczanej, szklankę mleka, 300g(...)wsyp powoli przesianą mąkę i energicznie mieszaj. 3. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek zdejmij z palnika i dalej mieszając dodawaj na zmianę po jednym żółtku i mielony twaróg, po czym odstaw do ostudzenia. 4. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy mieszając. 5. W garnku zagotuj wodę z solą
Z notatnika dietetyka