Dzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2
Pomysłowa kuchniaZnowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej
zielonacukinkaKasza jaglana z warzywami w curry to wegetariański zdrowy obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1/3
KuchniaWeDwoje.plRozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko
Moja DelicjaZastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie
Kuchnia w czekoladzieJeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i
Pasja Smakukurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA: 2 cebule 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry(...)godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego
https:KKuchniaMniampołówki garść oliwek, pokrojonych w plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż(...)zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with chorizo and pepper (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs
karmelowyolej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego(...)przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamjest paella? Paella to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej, które wywodzi się z Walencji. Tradycyjnie przygotowywana z szafranem, który nadaje jej charakterystyczny złoty kolor, oraz różnorodnych składników, takich jak mięsa, owoce morza i warzywa, paella jest serwowana prosto z szerokiej, płaskiej patelni zwanej paellera. Składniki na paellę z kurczakiem i warzywami 300g ryżu do paelli lub ryżu arborio 2 filety(...)pokrojona w paski 1 średnia cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 400g pomidorów z puszki, bez skórki około 1 litr bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek opcjonalnie: zielony groszek, kawałki czerwonej papryki do dekoracji posiekane, świeże zioła
Moja Książka Kucharskaniekoniecznie nudno. Po przeglądzie kuchni stwierdziłam, że mogę zrobić kluski wołyńskie. Kluski wołyńskie są dość uniwersalne - można jeść je na słodko (np. z truskawkami), na wytrawnie jako dodatek do mięsa czy gulaszu, ale mogą także same w sobie stanowić posiłek (np. polane masełkiem). Kluski wołyńskie - przepis na 4 porcje Do przygotowania klusek będziesz potrzebować: 200g mąki gryczanej, szklankę mleka, 300g(...)wsyp powoli przesianą mąkę i energicznie mieszaj. 3. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek zdejmij z palnika i dalej mieszając dodawaj na zmianę po jednym żółtku i mielony twaróg, po czym odstaw do ostudzenia. 4. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy mieszając. 5. W garnku zagotuj wodę z solą
Z notatnika dietetykamnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego. Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki(...)pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie miel i my wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera
e-PrzepisyKulinarnebardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura(...)czerwonej cebuli, po obraniu pozostanie około 500 g 2 ząbki czosnku pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki soli około 3 cm kawałek laski cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki chili w płatkach 4 łyżki cukru trzcinowego z melasą Dark Muscovado 40 ml octu balsamicznego z Modeny 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina Uwaga: ocet najlepiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu. Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii. Klasyczne knedle ziemniaczane możecie podawać z dodatkiem(...)główne . Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Wcześniej ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProsty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek(...)polecam. Składniki: około 125 g pieczarek (można dać więcej) 1 pełna łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku * czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami) *polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku
Słodkie okruszki