mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1147/1557)

Jarsko i ekologicznie 154

Ostatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki(...)sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka

codojedzenia
Piccata z dorsza z kaparami 314

porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby(...)cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy, kapary odsączamy z zalewy. Do bulionu dolewamy wino i sok z cytryny. Rybę solimy

Poezja smaku
Kopytka z sosem pieczarkowym 2341

podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam(...)się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione

kgwjanczewo
Pasztetowa domowa parzona 184

wątroby 600 g słoniny160 g kaszy mannyprzyprawy8 g pieprzu10 g  majeranku4 g  ziele angielskie200 g cebuli surowej 15 g soli  / na 1 kg mięsa przygotowaniePodgardle, boczek, słoninę podzielić na kawałki zbliżonej wielkości. Zalać gorącą wodą i parzyć w temp. ok 75 stopni przez  1,45h. Na 15 minut przed końcem parzenia dorzucić wątrobę(...)wywarem kaszę mannę i parzymy na małym ogniu przez ok 20 minut, cały czas mieszając.Boczek,podgardle, wątrobę i słoninę pokroić na  kawałki mieszczące się w maszynce do mielenia, a następnie mielić 3 razy używając  sitka  3 mm.  Można też wszystko rozdrobnić przy pomocy blendera.Zmielić  najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle

Stare Gary
Szpinak "uduszony" 143

Czas na szpinak. Teraz dostaniemy jeszcze świeży. Oczywiście można użyć mrożonego. Kupujcie ten mrożony w całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart. Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę. Przepis dotyczy jednego pęczka. Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor. Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki. Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy(...)pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
marynowane kacze udka w jabłkach... 157

Składniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać udka kacze opłukać(...)osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony i dusić je pod przykryciem do miękkości mięsa jabłka bez skórki pokroić na większe kawałki i dodać je do kaczki bez przykrycia je podsmażać z 15 minut, do smaku można dodać przyprawę w płynie i majeranku 2 łyżeczki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w ostrej panierce 219

paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso

Buniabaje w kuchni
Zupa z dyni i soczewicy 146

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido

My Chcemy Jeść
Nadziewana Papryka z Chorwacji – Punjena Paprika 119

zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 🫑 – 4 ⏰ – 120 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 4 duże papryki lub 8-10 mniejszych 250 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 1 cebula drobno pokrojona 2-3 ząbki czosnek drobno pokrojonego 150-200 g ryżu surowego, białego, suchego 2 jajka Świeże zioła Sól Pieprz świeżo zmielony(...)mąki 15-20 g cukru 500-700 ml passaty Sól Pieprz świeżo Jeśli mamy już składniki, Nadziewana Papryka, czeka by ją zrobić Po pierwsze w dużej misce wymieszaj, mięsa, ryż, ziołowa, jajka, sól, pieprz i papryki, według uznania.  W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego , wrzuć cebulę i czosnek, chwilę podsmaż

RafalCook
Kapuśniak z kiszonej kapusty 135

więcej. Możemy przełożyć go do słoików i przechować w lodówce ” na później”. Góralska wersja pysznej zupy kapuścianej, czyli kwaśnica , to świetna propozycja dla wszystkich, którzy jeszcze nie mieli okazji jej skosztować. Za naszą południową granicą możemy spotkać słowacką odmianę kapuśniaku, czyli równie pyszna kapustnica . Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kapusta kiszona(...)łyżeczka majeranek: 1 łyżka liść laurowy: 1 szt. jałowiec: 3 kulki ziele angielskie: 3 kulki sól i pieprz do smaku woda: 2 litry Kapuśniak z kiszonej kapusty Przepis: Czyste mięso zalewamy wodą, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż mięso będzie

Kuchnia Na Wypasie
#Zostańwdomu - zrób zakupy on-line 129

utraciło źródło dochodów. Naszą wspólną sprawą, jest aby zostały z nami. Epidemia kiedyś się skończy i życie wróci na normalne tory, ważne jest więc, żebyśmy w przyszłości po epidemii mieli z kim współpracować, kooperować i gdzie kupować. Podany niżej pakiet linków jest otwarty. Każdy kto zna rzetelną i dobra firmę, która jest godna polecenia i wsparcia, niech napisze(...)Olejarnia Niwki  Artykuły spożywcze z Turcji (kawy, herbaty, sery, przetwory, słodycze) - TureckiSklep.pl Wędzarnia Marózek - wędliny i ryby bez konserwantów Świeżo palone kawy z całego świata Land Cafe  Mięso z dostawą do domu - Crazy Butcher  Miód i produkty pszczele Miody Chwarszczańskie  Owoce morza i jedzenie z dostawą do domu - L'Arc Varsovie Kuchnia, dom i ogród

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Taco z chili 154

ilość zależy od tego jak bardzo pikantne dania lubicie, u mnie mała Jalapeño) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju pieprz sól Dodatki: muszle taco lub tortille kukurydziane mała sałata rzymska 200 g ostrego sera (np. cheddar) awokado lub guacamole marynowane(...)wrzucamy na nią przyprawy: kmin rzymski, koper włoski i ziele angielskie. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Znów smażymy kilka sekund. Następnie dorzucamy mięso, dokładnie łączymy je z przyprawami i rozkładamy równomiernie na całej patelni. Smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Następnie dodajemy

PatiGotuje
Mielonka wieprzowa - 2 171

pachwina  0,5 kg -podgardle bez gruczołów i skóry 0,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 2 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda 600 ml do całości -skrobia ziemniaczana 30 g do całości -puszki -zamykarka do puszek -szybkowar WYKONANIE Cały surowiec tniemy(...)czasie cały surowiec mielimy.U mnie rozdrabnianie odbywało się na maszynce zelmer 8, sitko fi 5 mm. Następnie przyprawiamy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby cała woda została wchłonięta przez mięso i przyprawy dobrze się wymieszały z mięsem. Na koniec przesiewamy przez drobne sitko skrobię ziemniaczaną do mięsa i również dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki i skrobia była w całym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 130

zanim Kolumb przypłynął do Karaibów w 1492 r., a to za sprawą wypraw rybackich, organizowanych przez angielskich żeglarzy, którzy docierali do wyspy Nowa Fundlandia już od 1480 r. Prawdopodobnie mieli ze sobą kociołki z chowderem. Potrawka na pewno była natomiast na pokładzie pierwszych statków z osiedleńcami-pielgrzymami, uciekającymi przed prześladowaniami religijnymi w Europie, którzy lądowali na przylądku Cape(...)dań kuchni amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto

Niedzielny kucharz
Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 176

sylwestrowe przyjęcie? Czemu nie! Świetna przekąska na ciepło podana na liściach sałaty. Nieskomplikowana i bardzo smaczna, a przy tym dekoracyjna. Lekkie taco z wołowiny 16 taco Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy 1 czosnek solo ½ czerwonego chili + 1 chili do podania 1 łyżka utartego imbiru 1 łyżka soi 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki(...)mała cebula 1 ogórek 50 g rukoli nasiona konopi lub sezamu do posypania Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj

codojedzenia