zjeść coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem cukinii. Wołowe pulpeciki z cukinią Składniki: 1) 600 g mielonej wołowiny 2) jajko 3) pół małej cukinii 4) cebula(...)kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem. 3. W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4. Z masy
Na kulinarnym poligonieSałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Gotujemy i jemySałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Korniszonkizastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się z wszystkimi warzywami i mięsem. Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy, możecie ją bowiem zapakować w pudełko lub pojemnik i spokojnie zjeść na zimno, smakuje tak samo świetnie 😊 To jest niewątpliwie(...)łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta) 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania SKŁADNIKI NA SOS: 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis na domowy kebab Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ szklanki ryżu 1 łyżka masła lub oliwy ½ łyżeczki kuminu 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego) 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)Krok 2 Przekrój filety wzdłuż, tak aby uzyskać po dwa cienkie płaty z każdego fileta. Posól je, popieprz, posyp przyprawą garam masala, odstaw na 20 minut. Krok 3 Nakładaj mięso na szpadelki do szaszłyków, spiralnie zakręcając je wokół patyczków. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj kebaby na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż mięso
Niedzielny kucharzdyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego 400 ml mleka kokosowego kawałek – 2 cm świeżego imbiru Około 2 litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste) Robimy! Pierś(...)oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy. Podajmy
Latosiowydomkurczaka 1 szklanka mąki olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 150ml mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona *** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki *** *** Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej(...)odkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy. Po kolei obtaczamy w niej kawałki kurczaka – najlepiej mięso nabijać na widelec i moczyć w mące *** *** Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, na złoty kolor – przez około 3 minuty z każdej strony *** *** Podajemy z ulubionymi sosami
Blog z Apetytemmożemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Poniżej moja propozycja pesto z rukoli z makaronem(...)szklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni
Fitsweet.mewyjątkowy aromat uzyskany dzięki zdecydowanym przyprawom (pieprz!), a także procesom podsuszania, wędzenia i parzenia. Co ciekawe i warte podkreślenia, do wytworzenia 100g kiełbasy krakowskiej suchej używa się 134g mięsa wieprzowego (procesy technologiczne jak suszenie czy wędzenie powodują utratę wody, stąd surowca musi być więcej niż gotowego produktu). Brak glutaminianu, fosforanów i białka sojowego to kolejne atuty tej kiełbasy. Nie myślcie(...)ziemniaków, selera i soczewicy z chrupiącymi chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej Składniki na 4 porcje : 800g mączystych ziemniaków 200g korzenia selera 100g czerwonej soczewicy 30g masła sól, pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 200g kiełbasy krakowskiej suchej, posiekanej w cienkie słupki łyżka posiekanego szczypiorku listki bazylii kilka pomidorków koktajlowych do podania Ziemniaki i seler obrać, pokroić w drobną kostkę
Dietologbardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować. Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe! Mam dziś dla Was taki właśnie przepis, a co najważniejsze(...)parmezan sól, pieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej
Garniec Magaliewykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej ulubionej receptury na najlepszego kurczaka pod słońcem. Okazały się dodatkiem wręcz idealnym. Słodycz winorośli cudownie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka, a solidna ilość wina sprawia, że jest on delikatny i soczysty. Jeśli jeszcze nie mieliście swojego ulubionego przepisu na kurczaka, to zapewniam, ten nim właśnie zostanie! * SKŁADNIKI(...)cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj
Food Squarepieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej(...)jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty
codojedzeniaWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)przygotowania: 3 duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli
Słodki Kompromispojawiają się w naszym jadłospisie. Ciekawa jestem, co by moi mięsożercy powiedzieli na taki pasztet, nie mając pojęcia z czego jest zrobiony:) Pasztet ten bowiem nie zawiera ani grama mięsa i mógłby być nawet wegański, gdybym jajko zamieniła na wywar z siemienia lnianego. Swoim smakiem pasztet jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań(...)przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej
Obiad gotowyDziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano
Jeść, by żyć w zdrowiuwykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z dowolnym kawałkiem mięsa sprawi również radość osobom lubiącym mięso. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Spaghetti z buraka od Fit&Easy , które bardzo ułatwiły i skróciły mi czas jego przygotowania. Gotowe makarony z buraka zdecydowanie przypadły mi do gustu(...)sztucznych barwników, polecam je wszystkim zabieganym i dbającym o zdrowe odżywianie. Składniki: (na 2 porcje) 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 500 g małych pieczarek 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu
Kuchcik gotujesmażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy(...)smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony
Smakowity Blog Kulinarnypierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej. Składniki na ciasto: mąka pszenna 300 g woda 200 ml sól 1 łyżeczka płaska Dodatkowo: zmielona łopatka 150 g zmielony schab 150 g czosnek 4 ząbki pieprz biały miliny 1 łyżeczka(...)mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy
Różowa kuchniaSKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i sałatkowym rarytasem. Zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni roztapiamy masło i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony, Lecz tylko przez chwilę, chodzi(...)zrumienienie zewnętrznej strony. Potem przekładamy polędwiczkę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni grzanie góra i dół z termoobiegiem) na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na około 5-6 minut aby mięso odpoczęło. Potem można podawać. Ja zaserwowałam z pure ziemniaczanym
ClauditteMissCookingWędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to naprawdę warto się pokusić Składniki: 2 kurczaki 1,5 kg Zalewa 2,5 litra wody zimnej 2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej) 1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego(...)ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka kolendry ziarnistej 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 ząbki czosnku Wykonanie: Zioła wsypujemy do moździerza rozcieramy razem, zalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie, czosnek rozgniatamy
kgwjanczewoPlacki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie(...)Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę
Kolizje Smakówpuszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest(...)kilku minutach zmiękną, odcedzamy i kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami - zwłaszcza jeśli były konserwowane dwutlenkiem siarki lub sorbinianem potasu trzeba je dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju. Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu
głodny alergiksłoików 1 l : 1,5 kg szynki wieprzowej, świeżej 2 brokuły średniej wielkości ( zwarte , twarde ) 4 łyżeczki czosnku granulowanego 4 cebule 6 ziemniaków średniej wielkości 2 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej smalec do smażenia ( olej brzydko się oddziela i szybciej niż smalec jełczeje , bezpieczniej i zdrowiej użyć smalcu ) 1 łyżka cukru sól , pieprz do smaku mąka pszenna rozrobiona(...)smalcu , aż pięknie się zezłoci . Przekładamy do szynki . Wszystko zalewamy bulionem , doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem , solą , cukrem do smaku . Dusimy , gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu , aż mięso zacznie robić się miękkie . Ziemniaki obieramy , kroimy w ćwiartki lub inne ale duże kawałki . Brokuły dzielimy na różyczki . Oba warzywa umieszczamy w garnku z prawie gotową wieprzowiną . Zakrywamy pokrywką
Ogrodnik w podróżykuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale jak widzicie można też znaleźć takie perełki jak przepis na leczo czy poniższy przepis na gulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych bratanków. W stosunku do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka modyfikacji. Smalec zastąpiłam olejem roślinnym(...)świeżych pomidorów Przyprawy do gulaszu węgierskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 lub 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól i cukier do smaku Ps. Ilość przypraw możecie oczywiście modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Wegetariański gulasz węgierski jak zrobić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryki. Przy jej smażeniu musimy tylko uważać, żeby się nie przypaliła, jeśli tak się stanie, będzie gorzka. Do naszych dań możemy też wykorzystać pastę paprykową, która tak samo jak mielona papryka występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. ------------------------------------------------------------- Węgierska zupa gulaszowa Czas przygotowania: ok 120 minut Składniki: 600 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula pokrojona w kostkę(...)pieprz mąka smalec do smażenia Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę, przyprawę gulaszową i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, p rzekładamy je do garnka i zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe, co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni
Kulinarne przygody Gatitybułki, sos, hummus, jak i domową wędlinę możecie przygotować odpowiednio wcześniej. Wówczas czas przygotowania śniadania rano znacznie się skróci. A jutro... kanapka dla wegetarian lub wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Będzie śniadaniowy burger.. nie byle jaki. Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej garść(...)łyżka masła pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek
Mango PapajaSałatka treściwa, z powodzeniem może zostać podana na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ziemniaczki są podsmażone i chrupiące. 1 porcja: 50-70 g
KucharzycaBardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad. 1 polędwiczka
https:KKuchniaMniamWytrawne muffiny, które można zabrać na wycieczkę, piknik i inne okazje "pod chmurką". Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220
Czerwień i błękitTym razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować
Kuchcik gotujeKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka
Pasja Smakusklejają. Przygotowuje się go w specjalnym narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się(...)skład której wchodzi najczęściej baranina, pomidory, cebula, seler i rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i bób. Doprawiona jest niezwykle aromatycznie – świeżą kolendrą, szafranem , pietruszką i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Częstym dodatkiem do niej ( choć sama w sobie już jest treściwa ) jest kuskus, makaron albo jaja na twardo. Dolewa się świeżej oliwy i skrapia sokiem z limonki przed
Ostra na Słodkomożesz zwiększać lub zmniejszać ilość cukru według własnego gustu. Sos BBQ według tego przepisu możesz używać do pieczenia skrzydełek, udek z kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować mięso . Tu ważna uwaga: Gordon Ramsay zrobił sos BBQ dodatkiem mocnego espresso. Jeśli nie lubisz kawy, albo tylko trochę nie dodawaj tego składnika. Jeśli jesteś kawoszem wsyp łyżkę espresso – kawowy(...)powrocie będzie na ciebie czekać pachnące, rozpływające się w ustach pieczyste. Składniki: 2 kg żeberek Marynata 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka nasion kolendry (lub 1/2 łyżeczki mielonej) ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (lub duża szczypta mielonego) Sos BBQ 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru
Niedzielny kucharzklarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin 1 l bulionu z przepisu na rosół 400 ml mleka kokosowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Skropić połową soku z limonki a następnie doprawić solą(...)obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać. Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili. Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki. Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną
Ola la LCHForaz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ a teraz składniki: Kurczak 1 filet z kurczaka 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii suszonej olej do smażenia Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona(...)pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy curry PRZYGOTOWANIE: Pierożki gotujemy w osolonej wodzi, odcedzamy. Filety z kurczaka myję j kroję w paski, doprawiam przyprawami.Na rozgrzany olej przekładam mięso i smażę na rumiano. Pozostawiam do przestygnięcia. Papryką myje i kroję w kostkę. Paprykę konserwowa kroję w kostkę. Szczypiorek myję i kroję drobno. W misce łącze wszystkie składniki . W osobnej
Gotowanie Patkirobię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie pasuje na rozpoczęcie(...)jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę mięso w całości i kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam w prezencie pyszne czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino
codojedzeniakiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje się być idealnym dodatkiem obiadowym. Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g kapusty kiszonej mała marchew lub pół dużej mała cebula lub dwie szalotki jabłko 2-3 łyżki oliwy(...)obierać ze skórki (szkoda marnować cenny błonnik). Marchew i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę (lub szalotki) pokroić w drobną kostkę. Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A. W moim rodzinnym domu w dzieciństwie tę surówkę się słodziło cukrem. Polecam
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejsza propozycja jest przeznaczona dla osób lubiących podsmażoną cebulkę. Proponuję Wam kotlety mielone z podsmażaną cebulką i jabłkiem. Kotleciki są delikatne i soczyste, a cebulka aromatyczna i pyszna. Składniki na kotlety: 0,6 kg mielonej karkówki 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku(...)cebule 1 jabłko 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Mi wyszło 19 kotletów. Kotlety smażymy (z obu stron) na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je na średnim ogniu, na złoto - brązowy kolor
Smak mojego domugości na naszym stole nie rzadziej niż raz w tygodniu. Ponadto przepis ten ukazał się w listopadowym numerze dwumiesięcznika Harmonia. Polecamy! Przepis jest tutaj. Siódme miejsce należy do kotlecików mielonych przygotowywanych na parze z dodatkiem sosu pomidorowego. Dietetyczne, zdrowe i pyszne danie, idealne dla małych smakoszy. Przepis znajdziecie tutaj. Na szóstym miejscu wylądował generał kurczak. Fajny przepis na pieczonego(...)nadziewany serem mozzarella. Polecamy na niedzielny obiad i nie tylko. Przepis znajdziecie tutaj. Tuż za podium znajdują się cudowne żeberka według przepisu pani Magdy Gessler z naszymi malutkimi modyfikacjami. Mięso jest kruche, aromatyczne i same rozpływa się w ustach. Zajrzycie po przepis i wypróbujcie koniecznie. Na trzecim miejscu znalazł się przepis na przepyszny makaron z kurczakim, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kolizje Smakówobłędny. Niesamowite połączenie smaków seler i ryż. Polecam, szybki, pyszny obiad lub kolacja. Potrzebujemy: Dla 4 osób 1 korzeń selera 250g mielonej wieprzowiny np. łopatki lub szynki 250g mielonej wołowiny 1 łyżeczka kminku 3 łyżki wódki 1 szkl. ryżu 200g świeżego szpinaku 3 łyżki dżemu z żurawiny 3 łyżki śmietany 12% 1/2 łyżeczki tymianku lub 3 gałązki świeżego(...)łyżkę oleju, wrzucamy seler, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Obsmażamy, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Uwaga: seler się karmelizuje trzeba uważać aby się nie przypalił. Mięso mieszamy ze sobą, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany koperek (kilka gałązek zostawiamy do ozdoby). Rozgrzewamy dużą patelnie, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Mięso wyrabiamy ręką. Mokrymi rękami formujemy około 20 sztuk
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany(...)średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz gałka muszkatołowa około 80 g masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić
Ugotowaćłyżki sosu Worcestershire 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka sambal oelek (dla fanów bardzo ostrego – 1,5) 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania do podania: puree ziemniaczane lub ryż listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce łączymy składniki marynaty: wyciskamy ząbek czosnku oraz(...)stron. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy indyka po ok. 2 minuty z każdej strony – aż się przyrumieni. Na patelnię wlewamy sos. Obracamy w nim mięso, aż całe się oblepi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 6-8 minut, aż indyk się ugotuje. Przekładamy na talerze i polewamy resztką sosu z patelni. Obficie posypujemy posiekaną natką
Poezja smakułyżeczka papryki słodkiej mielonej, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. 2. Cebulę i ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem. 3. Placki tortilli podgrzewam(...)tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Sosy mają idealną kremową konsystencję oraz wspaniały smak. Doskonale współgrały z mięsem i warzywami. Produkty warte polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia Kasimłodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz papryka mielona masło mąka olej A jak to zrobić: Kapustę umyć i drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać(...)minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę. Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem i papryką, dokładnie natrzeć mięso. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle zmiękną. Na półmisek wyłożyć kapustę
Kuchnia w opałach