Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo
Kuchnia z widokiem na ogródwersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi(...)czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie
Wyprawy kulinarneskrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa. Makaron ugotować al’dente. Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów (im mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić(...)sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty. Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną. Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami
SzczyptaSmaQMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet Christopherapowietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany
Z miłości do słodkościkoperku * różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony * gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz
Magiczne Życie Martywywar na porcji, włoszczyźnie i białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie Martybyć prawdopodobnie zrobiony z kawałka dziczyzny i oczywiście możecie jak najbardziej spróbować takiej wersji, jeśli macie dostęp do tego rodzaju mięsa. W „normalnej” sytuacji użyjemy standardowego steka wołowego, ale zwracając uwagę na to, aby było to mięso sezonowane/dojrzewające, dzięki czemu będzie kruche po krótkiej obróbce termicznej. Do soczystych kawałków mięcha dodałam smażony jarmuż – uważam(...)ząbek cebula biała – 1 szt. cukier – 1 łyżeczka natka pietruszki suszona – 1/2 łyżeczki olej rzepakowy – 1 łyżka masło – 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony bagietka rustykalna – 1 szt. SOS majonez – 2 łyżki chili w płatkach – 1/2 łyżeczki suszone pomidory – 2 szt. PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min) Do miseczki dodaj majonez, płatki
Nerds Kitchenrozgrzewającą, ale warto zwrócić uwagę, że najwięcej spożywa się curry w krajach, gdzie jest gorąco np. Indie i potrawy przyprawia się tam bardzo ostro. Podstawą proszku curry jest zawsze mielona kurkuma, papryczka chili, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i cynamon. Każda z przypraw wchodzących w skład proszku curry ma unikalne właściwości, ale dopiero ich połączenie ma prawdziwą(...)curry poprawia trawienie. Dodatkowym walorem dzięki zawartej w curry kurkumie jest słoneczny kolor, który wprawia nas w dobry nastrój i poprawia samopoczucie. Curry najczęściej stosuje się do przyprawiania sosów, mięsa i różnych warzyw, zarówno tych duszonych, jak i pieczonych. W sklepach dostępne są 3 rodzaje curry — żółte, czerwone i zielone. W Polsce najpopularniejsze jest żółte curry , gdyż przeważa
Kuchcik gotujeporcje 1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Pół łyżeczki czosnku granulowanego Pół łyżeczki pieprzu mielonego 5-6 łyżek oleju Pesto 25 g listków bazylii 35 g orzechów włoskich lub piniowe 70 g parmezanu 70-80 ml oliwy 1 ząbek czosnku Odrobina soli i pieprzu Dodatkowo 300 ml śmietanki kremówki 30% Polędwiczkę umyć(...)pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie polędwiczkę i wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie na mocno rozgrzanej patelni polędwiczkę przyrumienić z każdej strony. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut następnie wyciągamy i odstawiamy na około 5-10 minut aby mięso "odpoczęło" Sos Wszystkie
Andzia Pichcizjeść coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem cukinii. Wołowe pulpeciki z cukinią Składniki: 1) 600 g mielonej wołowiny 2) jajko 3) pół małej cukinii 4) cebula(...)kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem. 3. W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4. Z masy
Na kulinarnym poligonieSałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Gotujemy i jemySałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Korniszonkizastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się z wszystkimi warzywami i mięsem. Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy, możecie ją bowiem zapakować w pudełko lub pojemnik i spokojnie zjeść na zimno, smakuje tak samo świetnie 😊 To jest niewątpliwie(...)łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta) 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania SKŁADNIKI NA SOS: 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis na domowy kebab Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ szklanki ryżu 1 łyżka masła lub oliwy ½ łyżeczki kuminu 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego) 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)Krok 2 Przekrój filety wzdłuż, tak aby uzyskać po dwa cienkie płaty z każdego fileta. Posól je, popieprz, posyp przyprawą garam masala, odstaw na 20 minut. Krok 3 Nakładaj mięso na szpadelki do szaszłyków, spiralnie zakręcając je wokół patyczków. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj kebaby na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż mięso
Niedzielny kucharz