masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oraz mielone migdały. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, 1 łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki bulionu lub wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małej mocy(...)każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym. Odstawimy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Podajemy z ryżem
cool and mintysuszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego boczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa 2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej(...)komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku. Owijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek
Kuba Gotujepieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. Składniki 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska świeżo mielony pieprz Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki. Jabłko myjemy, obieramy ze skóry i kroimy(...)jabłkowo-cebulowy układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wątróbkę można podawać z kaszą gryczaną. Wątróbka to wartościowe mięso. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, która wzmacnia odporność organizmu i spowalnia procesy starzenia. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo i dlatego polecana jest osobom cierpiącym
My Chcemy JeśćJorku po Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju, a wszystkie składniki oryginalnego chili con carne stanowią c lou meksykańskich upraw. Składniki: 700 g mielonej wołowiny 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 dużą czerwona cebula szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka(...)limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób przygotowania: Na patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż wszystko się zeszkli. Dodać uprzednio zmielone mięso, cynamon, gałkę, tymianek, posiekane chilli i pokrojone dość grubo obie papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę
Gosia gotujeświecie jest zbyt dużo głodnych ludzi, aby lekką ręką wyrzucać do śmietnika to, co jeszcze jest dobre. Przy odrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje. Moja dzisiejsza zapiekanka powstała z kilku ziemniaków, cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt(...)siadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczarki duszone na maśle są doskonałym dodatkiem do mięsa. Nie dodaję do nich cebuli, by smak grzybów był jak najbardziej wyrazisty. Bardziej "maślany" kolor uzyskuję przez dodanie odrobiny kurkumy, która lekko barwi pieczarki na żółto. Przyprawa ta nie ma wyrazistego smaku, więc nie zabija smaku pieczarek. Do przyrządzenia pieczarek duszonych na maśle lepiej jest wybrać te najmniejsze. W sklepie daje(...)trzeba się trochę namęczyć przy ich myciu, ale wyglądają znakomicie. Składniki (dla 3-4 osób): 500 g drobnych pieczarek 3 łyżki masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta kurkumy mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki płuczemy, by pozbyć się resztek podłoża i osuszamy na sicie. W rondlu rozgrzewamy nieco masła - tylko tyle, by grzyby nie przypaliły się, zanim puszczą
W SMAKodbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie również się sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być(...)Składniki (na 6-8 porcji) : 3 szklanki ryżu basmati 5 udek z kurczaka 2 duże cebule 1 szklanka bulionu 3 marchewki 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka rodzynek 80 g mielonych pistacji 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu 1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól oliwa z oliwek Przygotowanie
Food Squaresię zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa. W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku
Wyprawy kulinarnesynek stwierdził, że to najlepsze mięso jakie kiedykolwiek jadł ;). Polecam, nawet mięsożercom, dla odmiany, od czasu do czasu. Składniki na 6 dużych burgerów: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki tartego parmezanu garść posiekanej, świeżej mięty 1 jajko chili mielone, sól i pieprz do smaku
Obiad za dychęjajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką. Pierś z kurczaka pokroić na 6-8 małych kawałków i rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą by nie porozrywać
Buniabaje w kuchnijabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki whisky 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę oczyścić i umyć, usunąć nadmiar skóry oraz tłuszczu. Włożyć ją na co najmniej(...)piec przez 2-2,5 godziny , co jakiś czas polewać ją sosem oraz przewracać na drugą stronę. Kaczkę glazurowaną miodem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać pokrojoną na kawałki z dodatkiem upieczonych owoców oraz ziemniaków lub kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kaczka glazurowana miodem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne . Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca. Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu. To danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny(...)piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny
Chilli Czosnek i Oliwarównież pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa. Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te: Drożdżowe paszteciki z mięsem Paszteciki na przyjęcie – z serem, papryką i pieczarkami Kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami Składniki: 2 litry wody 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak(...)łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak) kilka suszonych grzybów 1 małe jabłko 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka majeranku świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalewamy całość
Słodkie okruszkiczerwona papryka 1 ż ó ł ta papryka 2 ł y ż eczki mielonej s ł odkiej papryki 1 ł y ż eczka mielonej ostrej papryki 2-3 gałązki natki pietruszki 3 z ą bki czosnku oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 800 g di spezzatino di bovino Amica(...)peperone piccante in polvere 2-3 rametti di prezzemolo olio d'oliva sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura Alcass PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy kawałeczki wołowiny, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy
La grande e la piccola cuocaKlasyczne danie, ale zrobione inaczej. Ryba panierowana jest w mielonych migdałach. Frytki zaś są pieczone, a nie smażone. Samo zdrowie:) Czas: 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Ryba panierowana w orzechach jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego przepisu najlepiej użyć filetów ze świeżej ryby. Mrożona ma w sobie dużo wody, którą panierka(...)osuszycie. I jeszcze jedna uwaga: rybę panierowaną pieczemy na ruszcie, nigdy na blaszce, ponieważ jeśli położycie rybę na blaszce panierka od spodu rozmięknie pod wpływem soku wydobywającego się z mięsa. Składniki: 400 g ryby, najlepiej morskiej, najlepiej świeżej, nie mrożonej 1 szklanka migdałów 1 duże jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego
Niedzielny kucharz