mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1166/1557)

Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 255

suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej(...)cebula 1,5 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1,5 łyżeczki suszonego) 2 łyżki calvadosa (ewentualnie wódki, spirytusu lub rumu) 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła dodatkowo: nitka lub sznurek Wykonanie: Morele i suszone grzyby zalać wrzątkiem (w osobnych miseczkach), odstawić na min. 15 minut. Cebulę drobno poszatkować

Pociąg Do Kuchni
Pieczone żeberka a la ratatouille 205

pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa(...)średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule (250g) 3 średnie kolorowe papryki (600g) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżeczki soli do potrawy + 2 łyżeczki do obróbki bakłażana Instrukcje Przygotowanie potrawy zaczynamy z pewnym wyprzedzeniem od bakłażana. Kroimy go w poprzek w plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 207

chociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja rodzinka(...)mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) . Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie w roztrzepanych jajkach i rozkruszonych płatkach kukurydzianych . Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby stężały . Smażymy na złoty kolor

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony na jabłkach , smaki jesieni 110

Jonatana ) 2 cebule 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki miodu 1 szklanka półsłodkiego, czerwonego wina ( ja użyłam domowego z dzikiej róży i czarnego bzu ) 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego ( dostępny na All.. lub w sklepach z orientalną żywnością, można też pominąć, choć daje super owocowy posmak ) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru(...)rozcinamy od strony pleców , pod skórę wciskamy kawałki masła , solimy do smaku . Na koniec całego , od zewnątrz i od wewnątrz nacieramy pastą z moździerza . Dokładnie pokrywając nią każdy kawałek mięsa . Na blaszce do pieczenia rozrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pozbawione gniazd nasiennych , jabłka ( nie obieramy bo zrobi się dżem ) Teraz z listy „dodatkowo” mieszamy w miseczce olej

Ogrodnik w podróży
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI (keto, LCHF, redukcja) 94

ząbki czosnku 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy) 25 ml oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska  lub  kłodawska pieprz czarny  mielony Dodatki: 100 g pomidorków koktajlowych 15 g orzechów pecan 100 g mixu sałat z rukolą, roszponką, jarmużem 15 ml oleju MCT lub oliwy z oliwek 5 ml (1 łyżeczka) soku(...)naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szparagi przygotować odcinając lub odłamując zdrewniałe końcówki. Więcej na temat wybierania i przygotowania szparagów znajduje się w dedykowanym artykule. Mięso z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem a w środku dodatkowo wyłożyć czosnek, liście szpinaku oraz pokrojone kawałki sera mozzarella. Całość nadzienia doprawić solą i pieprzem. Następnie kieszonkę zamknąć

Ola la LCHF
Żurek wielkanocny 112

Żurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurek na wędzonce , w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam

MeCooks
Masło czosnkowo-ziołowe 136

Najprostsze na świecie masło czosnkowo-ziołowe! Hit na grilla, do grzanek, pieczonych ryb czy mięsa. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je wykorzystać do podania GRILLOWANEGO ŁOSOSIA , czy PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW . Prosta rzecz, a sprawia, że każda potrawa zyska na smaku i aromacie. Wystarczy raz zrobić większą porcję(...)później korzystać, kiedy mamy na to ochotę. Składniki 50 g masła 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 3-4 listki świeżej bazylii gałązka rozmarynu sól i świeżo mielony pieprz o smaku Czas przygotowania 10 minut Liczba porcji ok. 12 porcji po 5 g Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 37 Białko: 0,05 g Tłuszcz

Analiza Smaku
Kotlety pulpety rybne w marynacie 111

ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy(...)Ostudzić. Kotlety : cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć

królestwo garów
Klopsiki duszone z młodą kapustą 403

jajko 2 łyżki kaszy manny cebula (posiekać) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty 2 marchewki cebula 2 ząbki(...)być w ziarenkach) łyżka majeranku pieprz i sól do smaku 3 łyżki masła klarowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą? Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.  Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest

Kuchcik gotuje
Kotlety z kalafiora 158

Dawno nie było tutaj dań w stylu #niemarnuję, dlatego z ogromną przyjemnością zapraszam dziś na Kotlety z kalafiora . To danie dla osób, które unikają mięsa, a gdy wyrzucimy z przepisu jajko, będą idealne również dla wegan. Kotlety z kalafiora powstały jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już(...)która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych mielonych, mało tego, powiedziałabym, że robi się je nawet krócej. Co ważne, są naprawdę mega łatwe. Wystarczy tylko wszystko zmiksować i potem usmażyć. Może być coś łatwiejszego? (pomijam zalanie gotowego

365 dni dookoła kuchni
Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty 158

żeby jakiś czas później wyciągnąć z lodówki i zjeść, pachnące przyprawami korzennymi, aromatyczne danie! Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 250 g mielonego indyka Szalotka lub mała cebula 2 średniej wielkości bakłażany Ząbek czosnku Łyżka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu Łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) Serek kozi(...)wzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około

Niedzielny kucharz
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 129

PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem.  Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.  Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka(...)momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.  Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.  Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.  Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 306

drobne elementy, nie powinno się ich piec zbyt długo bo mięso będzie suche i niesmaczne. Pałki po kolei wkładamy do woreczka, potrząsamy przyprawami do pełnego obtoczenia w nich mięsa, otrzepujemy do woreczka nadmiar przypraw i rozkładamy tak naszykowane pałki na ruszcie, zachowując między nimi odstęp dla lepszej cyrkulacji powietrza. Ruszt wstawiamy na środkowy poziom do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy(...)razu po upieczeniu – z surówką, frytkami, ulubionym sosem – zimny kurczak przestaje chrupać. SKŁADNIKI 800-900g pałek z kurczaka 1 pełna łyżka mieszanki ziół włoskich 1,5 łyżki suszonej mielonej cebuli 1,5 łyżki suszonego mielonego czosnku 1,5 łyżeczki drobnej soli 1 pełna łyżeczka mielonej papryki – słodkiej lub ostrej ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Karo in the Kitchen
Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami 181

średnie cebule białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu.  Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy(...)foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy ok. 60 min w 200°C.  Przed końcem pieczenia rozcinamy worek, żeby warzywa i mięso ładnie się przypiekły (ok. 15 min przed końcem). Rada: czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze

Moniki Smakołyki
Tuńczyk w sosie teriyaki 225

coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;) Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje.  Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć. Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był(...)Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)  pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę. Sos sojowy

Czerwona Porzeczka