Zupa hamburgerowa to sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Prosta w przygotowaniu, gęsta , treściwa zupa , która zadowoli niejednego głodnego domownika. Zachęcam do skorzystania, polecam:) Składniki 700 g chudej mielonej wołowiny, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 2 łodygi selera, pokrojony w kostkę, 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 1,5l-2l wywaru z warzyw lub z kostki, puszka pomidorów krojonych(...)łyżeczki pieprzu cayenne, pieprz, sól, papryka słodka w proszku, do smaku, olej Rozgrzać olej na głębokiej patelni, następnie wrzucić cebulę, czosnek zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i chwilę poddusić. Dodać mięso smażyć razem z warzywami, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć całość do garnka , wlać rosół warzywny( na początek 1,5 l gdy będzie zbyt gęsta dodać resztę rosołu), dodać koncentrat pomidorowy oraz
gotuj ze mnąSmaczny bigos wegetariański – z suszonymi grzybkami i śliwkami, z soczewicą i winem. Pełne smaku i aromatu danie w wersji wegetariańskiej – dla mięso lubnych i nielubnych. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół , ale również na wszelkiego typu imprezy tradycyjne, zasiadane jak i w stylu stołu szwedzkiego. Bigos ten można tradycyjnie, powolutku gotować trzy dni, dzięki czemu ma naprawdę bogaty(...)suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego wina pół łyżeczki cynamonu mielonego 2 goździki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz czarny Jak zrobić smaczny bigos wegetariański: Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy
Dorota SmakujePolędwiczka wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem. 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu gryczanego, tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy), Polędwiczkę oczyścić z błon. Przeciąć w poprzek na pół. Cynamon wymieszać z kolendrą i chili. Polędwiczkę natrzeć łyżką miodu, obsypać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować łyżką miodu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby mięso „odpoczęło”. Podałam z sałatką z fig . Można również podać z ananasem grillowanym. zastawa
królestwo garówświetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości możecie oczywiście sami sterować dodając mniej lub więcej papryczki chilli) i na długo daje poczucie sytości. Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado. Przepis zaczerpnięty z bloga Jassicy Gavin Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy(...)połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej kolendry 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka chilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub papryki słodkiej 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem
Niedzielny kucharz300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata(...)folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie
Kulinarna Pokusaktórej głównymi składnikami są soczewica i ciecierzyca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Tradycyjnie zupa podawana jest z daktylami, jednak ja nie przepadam za połączeniami słodko, słonymi, więc pominęłam ten składnik. Poza tym przed podaniem należy(...)szklanka, cebula 1 szt, pietruszka korzeń 1 szt, marchew 1 szt, pomidory z puszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kolendra mielona 1 łyżeczka, kmin rzymski 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, papryka ostra pół łyżeczki, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana
kulinarne odsłony pati300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 2-3 łyżki soku z cytryny kilka łyżek brązowego cukru sól 1 czubata(...)folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie
Kulinarna Pokusażeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć(...)godziny, aż kapusta będzie miękka (u mnie to zajęło nieco ponad godzinę). Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać trochę wrzątku. Z zupy wyjąć żeberka, obkroić z nich mięso i wrzucić do zupy. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do zupy. Kapuśniak doprawić majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku nie jest potrzebna. Na koniec do zupy
Obiad gotowyPrzepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazgotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej. Składniki: - 2kg szynki solonej - ok. 100ml octu jabłkowego - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - owoc jałowca 5 szt - chilli - świeżo mielony pieprz - łyżeczka nasion kolendry - mała główka czosnku - papryka wędzona - czosnek suszony - olej rzepakowy - ok. 150ml wody Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam ją, na całą(...)dzień gotuję, w tej samej wodzie 1,5 godziny od momentu zawrzenia. Po ugotowaniu, odstawiam szynkę do całkowitego ostudzenia, w garnku z wodą, w której się gotowała. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Następnie zdejmuję foliową osłonę, lekko skrapiam szynkę olejem rzepakowym i posypuję papryką wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną - wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody
mojewypiekiinietylkoPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja DelicjaSzaro dziś i buro. Idealny moment na wrzucenie Wam przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie
KardamonovyWszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza wędzona karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jeśli robimy coś sami to smakuje wspaniale! Jeśli myślicie, że przygotowanie domowych kiełbas i wędlin jest trudne, to spróbujcie a przekonacie, że nie jest! Zajrzyjcie na stronę DobraKielbasa.pl gdzie znajdziecie przepisy, praktyczne(...)wyrobów od sprzętu po przyprawy. Tutaj znajdziecie produkty od Dobrej Kiełbasy . Oto jak przygotować soczystą wędzoną karkówkę. SKŁADNIKI • 1 kg karkówki wieprzowej • 6 ząbków czosnku • 2 łyżki majeranku • świeżo mielony pieprz • 2 łyżeczki przyprawy sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja ziół: kolendra, owoc
OstryKęsczarnego sezamu Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone(...)Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę
Tajemnice Smaku