dłuższy czas. Spokojnie możecie przygotować kulki z połowy porcji. Z podanych składników wyszło mi około 50 sztuk. Składniki: 600g suszonych daktyli 250g wiórków kokosowych 40g surowego kakao mielonego 30g suszonych malin 200g wody źródlanej - opcjonalnie, zależy od jakości daktyli posypki do obtaczania kulek 38g białego maku 18g suszonych malin zmielonych na pył 11g chia Maliny suszone blendujemy(...)się bez problemu, niestety moje daktyle były dość sztywne. Nie poradził sobie z nimi blender, nie poradził sobie z nimi robot kuchenny, poradziła sobie z nimi bezbłędnie maszynka do mięsa. Masa jednak była niesamowicie zbita i gęsta, że dodatek wody był konieczny by połączyć daktyle z innymi składnikami. Jeśli musieliście również przepuścić daktyle przez maszynkę, lub masa jest bardzo
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a
Czerwień i błękitwięc żeby złapać oddech i w miarę jak najmniej dotkliwie przetrwać do kolejnych wczasów w ciepłych krajach, można zrobić smaczną, fantazyjną sałatkę. Lekka kompozycja soczystych, orzeźwiających owoców z delikatnym mięsem, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w cudowny sposób przeniesie nas do hotelowej restauracji na krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne(...)kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać
Fitsweet.mewięc żeby złapać oddech i w miarę jak najmniej dotkliwie przetrwać do kolejnych wczasów w ciepłych krajach, można zrobić smaczną, fantazyjną sałatkę. Lekka kompozycja soczystych, orzeźwiających owoców z delikatnym mięsem, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w cudowny sposób przeniesie nas do hotelowej restauracji na krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne(...)kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać
Fitsweet.meFilety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek(...)puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową
Wanilia i KardamonSkładniki (na 3-4 osoby): 1 spora polędwiczka wieprzowa 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą(...)przez ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni. Ważne, żeby polędwiczki nie przeciągnąć. Choć i tak wiadomo, że efekt końcowy w dużej mierze będzie zależał od jakości mięsa. Po pieczeniu - dajemy chwilę odpocząć mięsku. Kroimy w plastry. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym zrobionym w tzw. międzyczasie. No rewelka. Prosto, smacznie i lekko, a przy okazji odrobinkę inaczej
Kuchnia po mojemułyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżeczki pekolsmaczku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki przyprawy Rozkosznej 50 ml. zimnej wody Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego(...)minut w temperaturze 80 stopni. Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso
Bajeczna Kuchniaporze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy(...)duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy
Kolizje SmakówDoskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki. SKŁADNIKI 60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku \ WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy
słodki bratekDanie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka 6 -7 łyżek naturalnego gęstego kwaśnego jogurtu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam(...)ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki posiekanego imbiru 1 łyżka mieszanki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kuminu 4 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki czerwonego mielonego chili 1 puszka pomidorów 3 łyżki (45g) masła 2 pełne łyżki śmietanki kokosowej 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego, tłustego ok. 1- 1½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenimbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami, zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną
Piekielna Kuchnia PatiKaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo
Kuchnia z widokiem na ogródwersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi(...)czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie
Wyprawy kulinarneskrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa. Makaron ugotować al’dente. Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów (im mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić(...)sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty. Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną. Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami
SzczyptaSmaQMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet Christophera