mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1184/1524)

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 187

czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce(...)niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 176

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto(...)dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając

Plate of Joy
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 187

pracy koleżanka miała tą sałatkę na obiad – okazało się, że danie jest na tyle plastyczne, że można do niego dodać sporo składników (np zielony groszek, niektórzy dodają też mięso, ale to moim zdaniem profanacja). Oczywiście odchodzą tym samym od klasycznego przepisu, ale czasami jest to wskazane. Po takim kuszeniu nie mogłam nie spróbować – przygotowałam i oszalałam. Ta sałatka(...)ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i polewamy olejem. Odstawiamy na około 1 godzinę do „przegryzienia” się smaków. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 210

papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia  sól i pieprz(...)kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mirabelki eksperymentalnie 123

mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie. Tydzień temu les mirabelles bawiły się na weselnym garden party. Poza piękną rabatą floksów, którą fejsbukowi i instagramowi zaglądacze mieli okazję zobaczyć na profilu, wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną(...)ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ

les mirabelles
Domowa mielonka ze słoika 167

mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli

Niezły Młynek
Tarta z dynią 96

Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam. Ciasto: 250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do

Kucharzyca
Krem z gruszki i pietruszki 143

Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się

Kucharzyca
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 127

Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do

Apetyczna babeczka
Dyniowe burgery 99

świeżych drożdży 10 g miodu 20 g stopionego masła 8 g soli 1 łyżka sezamu do posypania bułek 1 jajo + łyżka mleka do smarowania bułek HAMBURGERY WOŁOWE 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia DODATKI 12 plastrów żółtego sera(...)Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka lub śmietanki i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. HAMBURGER WOŁOWY Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem oraz odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy  i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę, aby się lekko

Tajemnice Smaku
Domowa przyprawa do piernika 90

kruche ciasteczka i pierniczki. Sprawdza się również jako składnik marynaty do mięsa lub korzennych śledzi. Zachęcam Was do zrobienia domowej przyprawy do piernika, która świetnie sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i jako rozgrzewający dodatek do herbaty lub grzańca. Z jej dodatkiem przygotujecie aromatyczne marynaty do świątecznych mięs i korzennych śledzi. Wasze ciasta i pierniczki będą miały niepowtarzalny smak(...)mniej. Tylko od Was zależy jej skład i jakość użytych składników. Czas przygotowania: 15 minut Składniki na domową przyprawę do piernika: 6 - 7 lasek kory cynamonu lub 6 łyżeczek mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry 10 ziaren kardamonu razem z łupiną 1 łyżeczka

Kuchcik gotuje
Pindjur 112

żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu i śmiem twierdzić, że ta wersja jest wersją(...)czosnku drobno posiekanych (nie przeciśniętych) 2-4 strąki ostrej papryczki chilli (zależy od waszej tolerancji ostrości). Przygotowanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Obranie jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się

ladykitchen
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 91

posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych (wcześniej zalewając je mlekiem lub bulionem). Kromki czerstwego chleba można również pokroić w niewielkie kosteczki, dodać niewielką ilość oleju, ulubionych ziół i krótko zapiec w piekarniku. W ten sposób(...)Pieczywo można również wykorzystać do zagęszczania zup i sosów. Pysznym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zapiekanka. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem wykładamy chleb, ulubione składniki: pieczarki, paprykę, mięso, podsmażone warzywa czy kiełbasę. Na to wylewamy mieszankę jajek, śmietany i ulubionych ziół i przypraw. Na sam wierzch sypiemy starty, żółty ser. Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku

ProstePesto.pl
Pindjur 151

żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu i śmiem twierdzić, że ta wersja jest wersją(...)czosnku drobno posiekanych (nie przeciśniętych) 2-4 strąki ostrej papryczki chilli (zależy od waszej tolerancji ostrości). Przygotowanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Obranie jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się

ladykitchen
Sos marinara - prosty klasyk 🍝👌🏻🇮🇹 126

produkty. https://facebook.com/events/s/wspolne-gotowanie-online/1628355380621903/?ti=icl Składniki : biała cebula 2 ząbki czosnku pomidory świeże obrane i pokrojone lub z puszki ok 400g oliwa z oliwek suszona bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz ......... lubimy dodać odrobinę papryczki peperoncino (ale nie dużo) niektórzy dodają chlust białego wina jeśli pomidory są za kwaśne to odrobinę cukru kiedy ja gotuję to dodaję też łyżeczkę(...)gotujemy na dwa dni i „ulepszamy” dania z poprzedniego dnia. Juto zrobię pewnie zapiekankę z tego sosu i makaronu z jajkiem sadzonym albo z pulpecikami cielęcymi, bo mam zamrożone mięso.  Bądźcie bezpieczni i zdrowi

Cytryna&Co.

Proponowane wyszukiwania