mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1185/1557)

Na zdrowie jelitom! Co warto jeść, by o nie dbać? 140

zbożowe (ryż, pieczywo, kasze, makarony, płatki, otręby), orzechy, warzywa, suszone i świeże owoce. Ważne są także dobre tłuszcze (zwłaszcza omega-3). Ich źródłem są np. mielone siemię lniane, ryby morskie, awokado, mielone nasiona chia, olej rzepakowy, orzechy włoskie. Tych produktów unikaj Jak pokazują badania, cukier sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w jelitach i niszczeniu ich śluzówki. Wpływa(...)bogatej w nie diecie łatwiej nie tylko przytyć, ale również nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości. Unikamy także alkoholu, który działa zapalanie na cały organizm. Dla zdrowych jelit ograniczamy czerwone mięso, wykluczamy produkty typu fast food, słone i słodkie przekąski. Warto jeść Z przypraw dobrze jest używać pieprzu kajeńskiego, cynamonu, kurkumy i imbiru. Robiąc zakupy, wpiszcie na listę owoce jagodowe, wiśnie, banany

Codogara
Sałatka z kaszą kuskus 157

wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli terenów północno-zachodniej Afryki. W zależności od rodzaju przygotowuje się go na dwa sposoby: gotuje się na parze (zazwyczaj nad gotującym się mięsem i warzywami) lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą.  W Polsce króluje druga wersja, dlatego często uważamy kuskus po prostu za kaszę instant. Kuskus możemy(...)będziesz potrzebować: 200g fasolki szparagowej, ok. 250ml bulionu warzywnego, 150g kaszy kuskus, 50g orzechów pekan, 5 kulek mini mozzarelli, łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki anyżu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, łyżkę sosu sojowego, natkę pietruszki. 1. Fasolkę zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, żeby zachowała chrupkość (jeśli używasz świeżej, najpierw usuń końce). 2. Bulion zagotuj i zalej

Z notatnika dietetyka
Gulasz jagnięcy z owocową nutą 142

kilkudziesięcioma laty. Składniki: 500 g jagnięciny 2 duże gruszki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 600 ml bulionu cielęcego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Cebule, czosnek i seler siekamy. Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy gruszki

R'n'G Kitchen
Soczysta pierś z kurczaka i zestaw surówek – pomysł na prosty obiad 290

sprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na zestaw surówek: Fasolka: 1 puszka zielonej ciętej fasolki szparagowej 1/4 cebuli niewielka ilość oleju pierz czarny mielony do smaku sól do smaku Buraczki: z tego przepisu – buraczki do obiadu Sałata na słodko: kilka liści sałaty jogurt naturalny lub śmietana cukier lub miód do smaku Dodatkowo(...)czasie wyciągamy piersi z kurczaka na głęboki talerz lub do miski. Studzimy, grubsze piersi możemy przeciąć wzdłuż na pół. W miseczce mieszamy przyprawy i olej, nacieramy nimi mięso (jak nam zostanie reszta marynaty, to dolewamy do mięsa). Miskę z mięsem odkładamy na kilka minut. A następnie grillujemy z obu stron nasze mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka podajemy z zestawem

Słodkie okruszki
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 146

inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 163

inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Shish barak 231

żeby pestkami granatu nie wprowadzać dodatkowej kwaśności. Do shish barak użyłam jagnięciny, ale możecie użyć wołowiny. Pamiętajcie, że to jest danie, które wywodzi się z kultury, która nie je mięsa wieprzowego. Składniki i przygotowanie: Ciasto na pierożki: 500 g mąki pszennej uniwersalnej 300-400 ml wody ¼ łyżeczki suszonych drożdży ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli. Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie(...)trzymamy pod przykryciem, Jeśli skończy wam się farsz, a zostanie ciasto, to możecie rozwałkować go na cieniutkie placuszki i upiec je na suchej i rozgrzanej patelni. Farsz: 400 g mielonej jagnięciny ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka soli 3 przeciśnięte ząbki czosnku średnia czerwona cebula

ladykitchen
Makaron z kurczakiem szpinakiem i suszonymi pomidorami 237

Świetna propozycja na obiad szczególnie dla tych co im wiecznie czasu brakuje. 30 minut i można zjeść smaczne i sycące danie. Składniki :  podwójna (nie za

Mechanik w kuchni
PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO 173

jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso. Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki. Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu(...)rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło. W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi

Ostra na Słodko
mousaka (μουσακά) 341

Składniki: (na 4 dorosłe, głodne osoby) 1/2 kg mielonej wołowiny 2 spore ziemniaki 1 średni bakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka(...)potrzeby obierania, skóra zostanie w ręku – taka sztuczka! Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić – nie rumieniąć – cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek

stajnia gołębie od kuchni
Placki z kalafiora 176

Nie wiem, czy jest jakieś warzywo, z którego nie da się zrobić placków. Dziś padło na kalafiora. Podobno najbardziej nudne warzywo. Nie wiem dlaczego ma taką

Kucharzyca
Boczek w piwie 202

Przeeeepyszny pomysł na zimową kolację. Bo kiedyż, jak nie zimą właśnie, taki pieczony boczuś z chlebem i musztardą smakuje najlepiej? Ja jestem jak najbardziej na TAK

Smaki Na Talerzu
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 540

się na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej(...)się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo lepiej, skoro się sam car dał na nie skusić. 😋 Kotlety są naprawdę smaczne, delikatne, soczyste

Dieta moja pasja
Chili con carne 227

ostrej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy. 3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek. 4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę. 5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę. 6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy(...)sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 min. INSTRUKCJA - Chili con carne - krok po kroku:  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Wołowina (mięso bez kości) 1160 500 89.9 87.95 1.75 Oliwa z oliwek 265 30 0 30 0 Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58 Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31 Cukier

Atlas Smaków
Pieczona młoda marchewka 210

Zaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem Składniki: pęczek młodej marchewki (ok

gutfut
Golonki duszone w kapuście. 193

mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie  golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy(...)Jeśli zajdzie potrzeba, podlewamy wodą, aby się nie przypaliło. Nasza cudowna zgnilizna ( kiszona kapusta) jest niedoceniana, a nie dość, że jest kopalnią wszelkiego dobra, to także jest skarbnicą smaku. Mięsa nie trzeba marynować, robić skomplikowanych zabiegów, dodawać wymyślnych przypraw, a dzięki niej smakują cudownie.  Moja młoda znajoma uraczyła męża takim obiadkiem,  zjadł i powiedział z wyrzutem...ale dlaczego

Dieta moja pasja
Z mięskiem i szpinakiem 183

Dzisiaj kuchnia serwuje makaron ze szpinakiem, który jest skarbnicą zdrowia i z mięskiem z kiełbasek, które, nie miejcie złudzeń, zawsze będzie inne w smaku niż zwykłe mielone. Makaron można przygotować na niezliczoną ilość sposobów.  Jest łaskawy dla wszelkich smaków. Jeden mały składnik potrafi zmienić dobrze znane danie w zupełnie inne. Niemalże cokolwiek wyciągniemy z naszej lodówki(...)dymki 3 ząbków czosnku łyżki kwaśnej śmietany soli i pieprzu wody oleju do smażenia 400 g makaronu łyżki startego parmezanu Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Z surowych kiełbasek wyjmujemy mięso i lekko je rozdrabniamy. Smażymy razem z zeszkloną cebulką. Myjemy szpinak i dorzucamy go na patelnię, gdy tylko mięso jest gotowe. Wszystko dusimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szpinak

Pichceniomania
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 191

rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego(...)Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu

Codziennik Kuchenny
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 202

Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie

My Chcemy Jeść
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 229

Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało

Zainspirowana w kuchni
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 344

surówka jest tania, oraz po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej(...)kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz mielony do smaku Jeżeli kapusta kiszona jest za kwaśna należy ją przepłukać, następnie dosyć drobno posiekać. Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach jabłka i marchew, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 234

pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy(...)rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski.  Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy krótko z każdej strony

Kolizje Smaków
Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 167

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy(...)potrzebujemy: 3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz. Olej rozgrzać i dodać cebulę. Podsmażać na słabym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać rabarbar, podsmażać kolejne 10 minut często

Jadło i czytadło
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 279

Składniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony(...)wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie jeszcze "dochodzi" kapustę z szybkowara wyjąć cedzakiem na talerz, ułożyć na niej porcje indyka - smaczny, szybki, syty obiad a mięso indyka z szybkowara nie jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ryżówka z pulpetami 285

koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów: bułkę namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i przyprawiamy

Miksturownik
Rostbef 278

oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu

Sajkofanka smaku
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 224

vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw (wyżej wymienione). Gdy są prawie miękkie dorzucamy warzywa. Gotujemy około(...)wszystkim możliwym podniebieniom. Jeśli jednak trafi się jakiś ewenement, który tego nie próbował, to uświadamiamy jakże błyskotliwą myślą, że sos ten smakuje... KOPERKOWO. :) Genialnie komponuje się on z delikatnym mięsem, które fakt faktem za wiele nie potrzebuje bo już samo w sobie jest bardzo dobre, ale kto by pogardził smacznym i szybkim dodatkiem? Dla tych, którzy sosu koperkowego nie lubią

Wypisz Wymaluj
Młoda kapusta ze skwarkami. 104

Składniki : 1 średnia główka młodej kapusty 2 - 3 łyżki smalcu ze skwarkami 1 gałązka koperku z nasionami 1 - 2 łyżeczki nasion kminku sól pieprz czarny mielony 2 - 3 gałązki młodego koperku 2 gałązki natki pietruszki Sposób wykonania :   K apustę oczyść, opłucz pod bieżącą zimną wodą , poszatkuj nożem na deseczce, wsyp do większego garnka. Kapustę zalej wodą , dodaj trochę(...)pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i solą , wymieszaj dokładnie. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 15 - 20 minut. Podawaj jeszcze ciepłą do drugiego dania z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) i mięsem.   R ada : Jeśli nie masz smalcu ze skwarkami możesz dodać oleju rzepakowego a najlepiej oliwy z oliwek.       Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Szybkie kopytka 134

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów. Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne. Zobacz przepis na Bitki z cebulą Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 10 łyżek mąki oraz trochę na podsypanie 2 jajka(...)ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej mąki i kopytka będą twarde. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo mielimy przy pomocy maszynki do mielenia. Jeśli nie macie ani tego, ani tego – wykorzystajcie tłuczek do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, pieprz i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta łososiowa – Rillettes 131

Author Anna Ingredients 300 g fileta z łososia 100 g wędzonego łososia 60 g stopionego masła 3 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku sok z cytryny do smaku bagietka lub chleb - do przygotowania tostów Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Filet z łososia umyć(...)Upieczony filet wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić. Zielony pieprz wyjąć z zalewy, drobno pokroić. Wędzonego łososia porozrywać lub pokroić na kawałki. Z łososia usunąć skórę i ości, mięso rozgnieść widelcem dodać pokrojony zielony pieprz, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, rozdrobnionego wędzonego łososia, masło, przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dobrze wymieszać, by powstała pasta. Mięso nałożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 194

swoim jadłospisie, burgery wegetariańskie i wegańskie cieszą się dużym powodzeniem. Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym Burgery przygotowane bez dodatku mięsa często bywają smaczniejsze od tych, które powstały z mięsa właśnie. Wszystko zależy od składników jakich użyjemy do zrobienia owych burgerów. Ogromną rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż to w nich właśnie najczęściej zawarty jest niemalże cały smak takiego wegańskiego(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania burgerów z ciecierzycy. Burger: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka świeżego oregano 1 łyżeczka kminku mielonego 55 dkg ciecierzycy z puszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli pieprz szczypta suszonych płatków chili 100 ml zalewy z soczewicy 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych

mecooks
Sandacz smażony 219

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu(...)drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Jeżeli będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa. Przed podaniem rybę oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
Boczek wędzony rolowany 410

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt. Peklowanie 17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch(...)wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godz. Osuszanie W wędzarni jeśli boczek jest jeszcze wilgotny bądź zimny 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza około 30-40 min. Mięso ma być suche i ciepłe. Wędzenie  4  h i 50-60 stopniach. Parzenie Woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5-10 min .Gdy ostygnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 209

kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy(...)niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy

Cooking Monster
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 261

minut – sos na górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej(...)łyżki do wysmarowania formy 2 pełne łyżki mąki pszennej (40g), TYP 500 lub 550 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy + 2 do posypania kalafiora ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który się dobrze rozpuszcza 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 jajka

Karo in the Kitchen
Torcik na zimno 222

zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek  50 g masła   Masa  I warstwa 1 kg sera mielonego  500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru  szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z  wiaderka ) 5 dag masła(...)twardej foli. Nie wiem czy są jakieś gotowe nakładki do podwyższania  tortownicy.  Herbatniki należy dobrze skruszyć. Można w woreczku tłuczkiem do mięsa, a potem blenderem. Masę połączyć z rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia.   Śmietankę ubijamy

W kuchennym oknie Ewy
Burgery teksańsko - meksykańskie 220

ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz(...)czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia

Marder&Marder Manufacture
szybkowar-majerankowe kacze udka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 225

Składniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżka, kapusta kiszona 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 mała, woda 3/4 szklanki majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać kacze udka opłukać, osuszyć(...)pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie mięso z kaczki jest soczyste, miękkie, nie rozwala się, a z majerankiem na kapuście kiszonej z pieczarkami to sam przysmak...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Butter chicken 199

się w kołdrę i spać, spać, spać.  Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g(...)minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje.  Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z  ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania