Cukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki: 1 - 2 młode cukinie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końce, starszą obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Powstałe plastry można przekroić na pół, mniejsze kawałki
Kuchcik gotujemięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona. Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu(...)polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek do pieczenia (u mnie firmy Gosia) Przygotowanie: Karkówkę
Kuchcik gotujeSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano sól pieprz oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać(...)grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą
Prosto i Smacznie z AnetąPaprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy(...)patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. W międzyczasie mięso doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły. Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie
Smak mojego domuutartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż(...)dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby
Tajskie smakidzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka(...)ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dorzucamy przyprawy i mieszając smażymy ok 15 minut. Uważamy by składniki nie przywarły. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 5 h. W poło,wie czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem
Dzieje kuchennej WiewióryPolecamy wam przepis na klasyczne żeberka z grilla. Składniki: 1 łyżka chili w proszku 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka mielonego kminku 4 łyżki brązowego cukru ¾ łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie(...)żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu
naRuszciezwiązała się z Portugalczykiem :) Składniki na ciasto:400g mąki60g margarynycała skórka z cytryny650 ml wodyskładniki na farsz I:50g margaryny2 cebule4 ząbki czosnku1 dojrzały pomidor30g boczku30g chorizo3 liście laurowe500g mielonej wołowinySkładniki sos:70g margaryny80g mąki625 ml mlekasok z cytrynynatka pietruszkisólpieprzgałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajkabułka tartaolej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie:Ciasto:W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny(...)będzie wałkować).Farsz i sos:Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie, w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy.Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz do smaku i gałkę muszkatołową
Bon Appetit Małgorzatyzbożowe (ryż, pieczywo, kasze, makarony, płatki, otręby), orzechy, warzywa, suszone i świeże owoce. Ważne są także dobre tłuszcze (zwłaszcza omega-3). Ich źródłem są np. mielone siemię lniane, ryby morskie, awokado, mielone nasiona chia, olej rzepakowy, orzechy włoskie. Tych produktów unikaj Jak pokazują badania, cukier sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w jelitach i niszczeniu ich śluzówki. Wpływa(...)bogatej w nie diecie łatwiej nie tylko przytyć, ale również nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości. Unikamy także alkoholu, który działa zapalanie na cały organizm. Dla zdrowych jelit ograniczamy czerwone mięso, wykluczamy produkty typu fast food, słone i słodkie przekąski. Warto jeść Z przypraw dobrze jest używać pieprzu kajeńskiego, cynamonu, kurkumy i imbiru. Robiąc zakupy, wpiszcie na listę owoce jagodowe, wiśnie, banany
Codogarawywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli terenów północno-zachodniej Afryki. W zależności od rodzaju przygotowuje się go na dwa sposoby: gotuje się na parze (zazwyczaj nad gotującym się mięsem i warzywami) lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. W Polsce króluje druga wersja, dlatego często uważamy kuskus po prostu za kaszę instant. Kuskus możemy(...)będziesz potrzebować: 200g fasolki szparagowej, ok. 250ml bulionu warzywnego, 150g kaszy kuskus, 50g orzechów pekan, 5 kulek mini mozzarelli, łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki anyżu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, łyżkę sosu sojowego, natkę pietruszki. 1. Fasolkę zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, żeby zachowała chrupkość (jeśli używasz świeżej, najpierw usuń końce). 2. Bulion zagotuj i zalej
Z notatnika dietetykakilkudziesięcioma laty. Składniki: 500 g jagnięciny 2 duże gruszki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 600 ml bulionu cielęcego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Cebule, czosnek i seler siekamy. Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy gruszki
R'n'G Kitchensprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na zestaw surówek: Fasolka: 1 puszka zielonej ciętej fasolki szparagowej 1/4 cebuli niewielka ilość oleju pierz czarny mielony do smaku sól do smaku Buraczki: z tego przepisu – buraczki do obiadu Sałata na słodko: kilka liści sałaty jogurt naturalny lub śmietana cukier lub miód do smaku Dodatkowo(...)czasie wyciągamy piersi z kurczaka na głęboki talerz lub do miski. Studzimy, grubsze piersi możemy przeciąć wzdłuż na pół. W miseczce mieszamy przyprawy i olej, nacieramy nimi mięso (jak nam zostanie reszta marynaty, to dolewamy do mięsa). Miskę z mięsem odkładamy na kilka minut. A następnie grillujemy z obu stron nasze mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka podajemy z zestawem
Słodkie okruszkiinspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej
Niedzielny kucharzinspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli(...)laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej
Niedzielny kucharzżeby pestkami granatu nie wprowadzać dodatkowej kwaśności. Do shish barak użyłam jagnięciny, ale możecie użyć wołowiny. Pamiętajcie, że to jest danie, które wywodzi się z kultury, która nie je mięsa wieprzowego. Składniki i przygotowanie: Ciasto na pierożki: 500 g mąki pszennej uniwersalnej 300-400 ml wody ¼ łyżeczki suszonych drożdży ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli. Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie(...)trzymamy pod przykryciem, Jeśli skończy wam się farsz, a zostanie ciasto, to możecie rozwałkować go na cieniutkie placuszki i upiec je na suchej i rozgrzanej patelni. Farsz: 400 g mielonej jagnięciny ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka soli 3 przeciśnięte ząbki czosnku średnia czerwona cebula
ladykitchen