Czasu na gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem na przepysznościową sałatkę z ciecierzycą, burakami, rukolą i innymi takimi. Wchłonęłam ją na dwa razy. My zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna. Składniki: 2 średnie buraki puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała czerwona cebula(...)buraki, pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowaną rukolę. Polewamy wszystko balsamico, oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i sezamem. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana
KardamonovyNajszybsza sałatka jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz(...)miski. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, rozdrobniony czosnek, słonecznik. Wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędę tutaj owijać w bawełnę… jedna z lepszych sałatek, jakie jadłam w ostatnim czasie. Szorujcie do sklepów po składniki i do roboty. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 mniejszy melon 200 g sera feta 2 szalotki (lub 1 czerwona cebula) 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę wrzucamy(...)Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki melona, pokruszoną fetę i pokrojone w półplasterki szalotki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Posypujemy siemieniem lnianym. Artykuł Sałatka z melonem i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPyszna. I na grilla i do moich sałatek z kaszy. Wchłonęłam ją właśnie z jedną z nich. Piszę o tej sałatce z bobem, która jest poprzednim przepisem. Róbcie, póki sezon trwa. Tymczasem uciekam. Mam w końcu moment dla siebie. Momencik. Ciao. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kardamonovytego mąkę i smażymy około minuty. Do zasmażki z cebulą dodajemy buraki i ocet, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Podobne przepisy: Sałatka z buraków i cebuli Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi Artykuł Buraki zasmażane pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyniej poszatkowane orzechy, pokrojone w paski pomidory i rzeżuchę. Sok z cytryny, olej, miód i rozdrobniony ząbek czosnku wrzucamy do małego słoika, zamykamy i energicznie potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z sałaty lodowej, rzeżuchy i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur(...)Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad
Kardamonovyprzepis wyląduje na blogu. Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość oleju. W sumie nie wiem właściwie po co się go dodaje, może dla konsystencji zalewy. W tej sałatce jest wszystko z czym dobrze czują się ogórki – cebula i koperek, pewnie dlatego smakuje tak dobrze. Zróbcie. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 700 g cebuli 1 szklanka octu pół szklanki(...)miski. Dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany koperek oraz resztę składników, mieszamy i odstawiamy na parę godzin (u mnie to było 12 godzin). Po tym czasie sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików (razem z zalewą) i zakręcamy wyparzonymi lub najlepiej nowymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Podobne przepisy: Ogórki w kurkumie i curry Ogórki z kolendrą Ogórki w zalewie gyros
Kardamonovyczego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje
Kardamonovywyląduje w koktajlach. Dziś np. miały być jedynie kiwi, gruszki i coś do rozrzedzenia. W lodówce miałam resztkę mleka owsianego, więc wylądowało w blenderze. Awokado miało być wykorzystane do sałatki meksykańskiej, ale sałatki póki co nie robię, więc wiadomo – blender. No i nieszczęsna sałata lodowa, którą próbuje wykończyć, dodając ją do koktajli. Ona zupełnie nie zmienia smaku napoju (przynajmniej
KardamonovyPrzeglądałam właśnie przepisy, o których zupełnie zapomniałam. Na komputerze zawieruszyła mi się jedna sałatka, którą jednak skasowałam, zdjęcie wyszło średnio na jeża. Tzn. poprawne, ostre. Po prostu nudne jak flaki z olejem. Na sałatki jeszcze przyjdzie pora. Natknęłam się jeszcze na pastę jajeczną, którą się robi migusiem. Jedynym problemem, może być czosnek niedźwiedzi, który nie jest stałym bywalcem wszystkich kuchni
Kardamonovyprzepisy, które wrzucam na bieżącą są już dawno zjedzone. Muszę siąść z My dziś wieczorem przy browarze i poustalać na co mamy ochotę za tydzień. Na pewno zrobię sałatkę jarzynową i upiekę jakieś mięsiwo. Może sernik? Zobaczę. Na sernik zawsze są chętni. Ciu, przecież jeszcze muszę zrobić coś „na wyjazdy”, z pustymi rękami przecież nigdzie nie pojedziemy. Już(...)przepisów na tego typu sosy. Przejrzyjcie je sobie, może coś wpadnie Wam w oko. Ja sobie nie wyobrażam Wielkanocy bez, chociaż jednego, takiego sosu. Dla mnie to podstawa, jak sałatka jarzynowa. Tego typu sosy pasują nie tylko do wędlin, ale też do jajek. Zróbcie. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki
Kardamonovyprzesyt. Zawsze i po każdych świętach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Dość majonezu, jajek i szynek. Wczoraj wieczorem zamarzył mi się koktajl z mrożonymi malinami. I sałatka, zielona. Ucieszyłaby mnie nawet sama sałata z winegretem. Taki też mam plan urodzinowy. W najbliższy weekend spotykam się z częścią mojej ekipy, z okazji moich urodzin właśnie. Nie, nie zaserwuje nikomu koktajlu, ale sałatki zdecydowanie
Kardamonovydarowałam ze względu na Tolę. Pewnie w innych okolicznościach przyrody dałabym, duuużo. Tak sobie teraz pomyślałam, że z powodzenie ten gęsty dip można użyć np. jako dressing do sałatek. Trzeba by było jednak go czymś rozcieńczyć, np. większą ilością rzadkiego jogurtu. Jakiś czas temu jadłam sałatkę z sosem z awokado i świeżą kolendrą, była przepyszna. Przepis chyba był z książki
Kardamonovyniewielkich ilościach (jest więc światełko w tunelu na towarzysza na przyszłość). Wczoraj jednak się uparłam. Chciałam przed majówką wrzucić na bloga coś ciekawego. Ileż można publikować sosy i sałatki? Tzn. można dużo, ale trzeba urozmaicać trochę bloga. W zanadrzu mam jeszcze jeden gotowy przepis na sałatkę, jutro będzie kolejny + dodatkowy sos. Nie wiem kiedy je opublikuję, może uda mi się
Kardamonovy