uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła Olej do smażenia Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym(...)roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi
Bajeczna KuchniaRosół zawszę gotuję kilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek(...)KRÓLIKA umyj i podziel na części. Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy. WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może przez to zmętnieć. WSTAW NA MINIMALNY OGIEŃ (u mnie 1) i gotuj pod szczelnym przykryciem kilkanaście godzin. W wolnym gotowaniu jest
Kuchnia bezglutenowa LoliGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony(...)szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz
kgwjanczewomoże drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną(...)dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy
Kolorowy PrzepisownikUwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli czerwonej 6 liści sałaty 3 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu pieprz sól przepis Przygotowanie hamburgerów(...)piórka, pomidora kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę i dodajemy keczup, całość odkładnie mieszamy . W osobnej misce wołowinę łączy z posiekaną cebulką, mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około
Smakowite DaniaSkładniki: podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 5 litrów, makaron nitki - ile potrzeba, przyprawa w płynie - do smaku kupiłam szybkowar 9-cio litrowy, wybrałam większą pojemność bo i tak szybkowar maksymalnie napełnia się wodą(...)przyprawy, zalać wodą, szczelnie zmknąć pokrywę gdy się zagotuje to indukcję ustawić na najniższe stopnie /gaz też na mały płomień/ i gotować tylko 20 minut z tego rodzaju mięsa drobioweg - włoszczyzna, mięsko jest ugotowane i dobre w smaku na koniec gotowania po spuszczeniu ciśnienia zostawić szybkowar bez otwierania na 5 minut rosół przelać przez drobne sito do garnka, jest klarowny
W Mojej Kuchni Lubięśrednim ogniu do zrumienienia, na maśle. Dodajemy do niego pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażmy do zeszklenia, mieszając, około 5 minut. Na patelnię dokładamy osuszone wątróbki, dodajemy pieprz mielony i suszony tymianek. Smażymy wątróbki mieszając i uważając, żeby nas nie popryskały, około 6-8 minut. Wątróbki mają być mocno ścięte z wierzchu, ale po przekrojeniu powinny uronić krwawą(...)ciągu dwóch, maksymalnie 4 dni i obowiązkowo przechowywać go w lodówce. Pasztet można też zalać rozpuszczonym i sklarowanym masłem – taka skorupka z tłuszczu zapewni brak dostępu powietrza do mięsa. Pasztet ‘zalakowany’ w ten sposób możecie przechować w lodówce do 1,5 tygodnia – pod warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem
Karo in the Kitchenpapryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić
Buniabaje w kuchniPrzepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu u Martyny (befitbestrong). Jako, że ja chętnie testuję nowe pomysły na pieczone ziemniaki, z przyjemnością przetestowałam również i ten
Smaki Na Talerzuprzygotowania pieczonych podudzi z kurczaka potrzebne są tylko cztery składniki . Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, owijamy boczkiem i pieczemy przez godzinę w piekarniku. Po upieczeniu kurczak smakuje wyśmienicie, mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Pieczone podudzia z kurczaka podać można z ulubioną surówką na przykład z kapusty lub z sosem. Może to być sos czosnkowy, ketchup(...)Facebook: MeCooks Podudzia z kurczaka Składniki na podudzia z kurczaka w boczku. 70 dkg podudzi z kurczaka 6 długich plastrów wędzonego boczku 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić pieczone podudzia z kurczaka w boczku. Podudzia z kurczaka opłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na talerzu. W kubeczku wymieszać sól z pieprzem
MeCooksugotowane ziemniaki 1/2 ugotowanego, małego selera 2 średniej wielkości marchewki 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej 1 czerwona papryka, średniej wielkości 2 cebule, raczej małe 1 łyżka, słodkiej, mielonej wędzonej papryki 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, chili do smaku Warzywa po ugotowaniu oczywiście musisz obrać(...)preferujemy drobną kosteczkę Dodaj kukurydzę z puszki porządnie odsączoną na sitku. Ja odsączam kukurydzę razem z pokrojoną papryką która niestety też lubi puścić dużo soku ( jak na zdjęciu). Mięso z kurczaka oddziel od kości i też pokrój najlepiej, mniej więcej na takie kawałki jak warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Osobiście kurczaka kroję razem ze skórą, która ma najwięcej wędzonego aromatu
Ogrodnik w podróżyodrobiną oleju kokosowego zyskują fantastyczny delikatny orzechowy smak. Danie jest bardzo proste i szybkie można przygotować je na grillu ogrodowym lub na patelni. Szparagi podane z rybą lub kawałkiem mięsa będą idealną propozycją na letni obiad. Polecam! Print Szparagi grillowane .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szparagi z takimi dodatkami smakują każdemu. Course Dodatki Cuisine Polska(...)Servings 4 Author Anna Ingredients 1 pęczek zielonych szparagów 2 średnie pomidory olej kokosowy lub rzepakowy 1/2 średniej cytryny skórka starta z niej i sok sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 15 g ser Parmezan lub innego twardego np. Grana Padano 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 opakowania rukoli Instructions Szparagi umyć
SprawdzonaKuchnia.plBiała kiełbasa pieczona z dużą ilością cebuli, przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem - proste danie i bardzo smaczne. Taką kiełbaska nie tylko na Wielkanoc, ale też na
Lena GotujeSkładniki 1 mała szalotka ¼ szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2-3 ząbki czosnku opcjonalnie Wykonanie Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego . Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól(...)przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce do 1 tygodnia. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem, jeśli stwardnieje w zimnej lodowce. U mnie w pojemnikach szpinak,grzanki warzywa i mieso widoczne na fotkach,ziarna dyni i orzechy pinii,wszystko zalane sosem i drugie śniadanie gotowe..... moja córka nie lubi kanapek...... a takie śniadanko
mojej kuchniSkładniki 1 mała szalotka ¼ szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2-3 ząbki czosnku opcjonalnie Wykonanie Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego . Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól(...)przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce do 1 tygodnia. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem, jeśli stwardnieje w zimnej lodowce. U mnie w pojemnikach szpinak,grzanki warzywa i mieso widoczne na fotkach,ziarna dyni i orzechy pinii,wszystko zalane sosem i drugie śniadanie gotowe..... moja córka nie lubi kanapek...... a takie śniadanko
w mojej kuchni