Bardzo lubię połączenie słodkich smaków ze słonymi. Nie tylko w mięsie, ale i w sałatkach jest to dokonała kombinacja! W dzisiejszej sałatce słodkie śliwki, gruszka i winogrona fantastycznie kontrastują ze słonym serem feta. Sałatka może być fajną propozycją na drugie śniadanie lub lunch zabrany ze sobą do pracy. Kapustę pekińską można zastąpić sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio(...)gruszki mała kiść zielonego winogrona ok. 200 g sera feta ok. 100 g śliwek 1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki majonez świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina soli świeże listki melisy - ok. 2 łyżki Kapustę pokroić na cienkie paseczki. Paprykę przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w cienkie paseczki. Winogrona przekroić
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki oliwy z oliwek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, papryka chilli (wg uznania ja dałam 1/2 łyżeczki) dodatkowo: 1000 g wody 1 łyżeczka soli 10 g oliwy z oliwek Przepisy Thermomix. Kurczak z ryżem po meksykańsku. Wykonanie(...)urządzenie Thermomix . Na pokrywę ustawiamy Varomę i gotujemy ryż i piersi z kurczaka czas 25 min/Varoma/obr.1 Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia. Ryż odcedzamy i przekładamy do naczynia z mięsem. Naczynie przykrywamy żeby nam ryż z mięsem nie wystygły. Z misy Thermomix wylewamy wodę. Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i paprykę. Kroimy czas 5 s/obr.5
Themo przepisykapusty z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą. Kapusta przygotowana z kapusty białej, nie kiszonej. Aromatyczna, delikatna, nieco pikantna, z owocami jałowca i koperkiem. Jak kapusta to koniecznie z grzybami i mięsem, tak u nas jest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu(...)duże cebule 500 g passaty 1750 l wody lub lekkiego bulionu 6 owoców jałowca (suszonych) 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk, mielony kminek do smaku olej rzepakowy do podania świeżo skrojony koper PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, usuwam wierzchnie liście. W dużym garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością soli. Wrzucam najpierw jedną kapustę
Zasmakuj Kuchnizdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne. Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują. Polecam dla tych co mięsa nie zjadają i tym co o zdrowie dbają. NATURalnie, wszystkim smakowało, no cóż trochę przygotowałam za mało :P Batat to moje warzywo ulubione, z nimi każde danie jest wyjątkowe(...)kawałek papryki habanero, ½ małego selera, ok. 15 cm pora, 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego- oregano, cebula, pomidor, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 duża łyżka sosu sojowo grzybowego, sól himalajska różowa do smaku, pęczek świeżego szczypiorku. Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej
Moniki SmakołykiPrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii(...)posiekać. Podsmażyć na kilku łyżkach oliwy przez chwilę. Dodać drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie
cucinarewarto je wprowadzić do swojego menu tym bardziej, że ośmiornica jest już coraz łatwiej u nas dostępna. Ośmiornicę najlepiej kupować mrożoną – nie trzeba jej obijać przed ugotowaniem, bo mięso samo skruszeje. Przed gotowaniem ośmiornicę trzeba “przestraszyć” – czyli trzymając za głowę ok. 3 razy zanurzyć macki we wrzątku i szybko wyjąć. Przepis na dwie porcje obiadowe(...)ząbki czosnku 2 łyżki mini kaparów 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być pół na pół z papryką ostrą lub wędzoną) pół pęczka natki pietruszki cząstki cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 20-25 minut). Po wystudzeniu kroimy na plastry. Rozkładamy je na talerzach lub jednym dużym naczyniu. Posypujemy solą
Poezja smakuNie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne. Co więcej wątróbka ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi z różnymi farszami mogłabym jeść codziennie, byle nie z mięsem i nie ruskie bo te już przejadły mi się na długo, więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad. Ciasto: 60 dag mąki tortowej Około(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 3 suszone pomidory z zalewy olejowej 4 łyżki oleju z chili 1 łyżeczka majeranku Szczypta curry Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Soczewicę ugotować do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką rozgnieść
Wanilia i Kardamonspecjalnie nastawiona na jakieś wow. Pierwsze użycie i oczy miałam jak 5 zeta co on potrafi, wreszcie trafiłam na taki co rozbija i przecina za jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia! Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu(...)sera z przerostem niebieskiej pleśni 1,5 szklanki wody ½ szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Kilka ziarenek kolorowego pieprzu Natka pietruszki do dekoracji Jak wykonać ? Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą
Wanilia i KardamonSkładniki na 6-8 sztuk naleśników: odrobina oleju 1 jajko 1 pełna szklanka mąki szczypta soli około 1 i 1/2 szklanki piwa Składniki na nadzienie: 100
My Culinary ArtKorzystam z pokrzywy póki jeszcze jest młodziutka i pyszna. Tym razem dodałam ją do kotletów mielonych. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami. składniki: 800 g łopatki wieprzowej 150 g listków młodej pokrzywy 2 jajka 1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka(...)bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy przesiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją obiętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików
Monia miesza i gotujePrzepyszne spaghetti bolognese znalezione na blogu Zielona Pietruszka Składniki na 3 porcje : 400g makaronu spaghetti 0,5 kg mielonej wołowiny 1 czerwona cebula łodyga selera naciowego 1 mała marchewka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki mleka szklanka bulionu wołowego ( można zastąpić wodą) puszka pomidorów bez skórki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu łyżeczka bazylii(...)posiekać. Podsmażyć na kilku łyżkach oliwy przez chwilę. Dodać drobno pokrojony seler naciowy i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie
cucinarezdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona(...)żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennaObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy Jeśćwersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli oregano 2 łyżki otrębów 300 gram kapusty Ryż zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 min. Po tym czasie płuczemy ryz i dodajemy do mięsa, następnie dodajemy starta marchewkę, poszatkowaną kapustę, otręby
NaKońcuJęzykaOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniełyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto
Buniabaje w kuchniopakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia nie jest zła, a tu dodatkowo dają nam listę zakupów, więc czemu by nie spróbować ;) A wspomniana lista okazała się nawet skromna: - 200 g makaronu rurki - 250 g piersi(...)tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją
Kulinarne zapędy Kokosakaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków nie siekaliśmy tylko wrzuciliśmy do pojemnika blendera i wszystko było gotowe w ułamkach sekund! I możemy być tylko wdzięczni, że żyjemy w czasach, w których mamy tego typu urządzenia(...)marki Tefal , gdzie docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender
Plate of Joyprzecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas(...)owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów
Marder&Marder Manufacturebazie świeżych grzybów leśnych Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 świeżych leśnych grzybów olej 2 listki laurowe ziele angielskie ( wg uznania(...)śmietany 18 % Przygotowanie: Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami
R'n'G Kitchenleczo z cukinią! Pojawia się często na blogach i polskich stołach, potrawa niezmiennie lubiana, idealna na jesienno-zimową słotę. Rozgrzewa, przyspiesza metabolizm i poprawia krążenie. Dla osób niejedzących mięsa polecam zamienić kiełbasę na tofu wędzone oraz słoninę na tłuszcz kokosowy. Takie rozwiązanie stosowałam niejednokrotnie i muszę przyznać, że smakuje równie dobrze co mięsna potrawa, na którą przepis znajdziecie poniżej :) Częstujcie(...)papryka zielona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 300 g cukinii (obranej, pokrojonej w kostkę) 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona słodka i wędzona papryka do smaku 1 pęczek świeżej natki pietruszki Jak przygotować? Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam olej (3-4 łyżki), szklę cebulę
W kuchni Karmel-itkiKolorowa surówka do obiadu . Surówka z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Zawsze do obiadu jest surówka, to budzi u mnie wspomnienia. W domu zawsze do mięsa mama przygotowywała surówkę, ile domów i mam, tyle dobrych przepisów na surówki do obiadu. U nas surówka do obiadu jest niezbędna, musi być i już. Jakoś nie staram się powielać przepisów na surówki, zawsze wyjdzie(...)surówkę do obiadu: ½ główki sałaty lodowej kawałek zielonego ogórka 4 żółte pomidory kilka rzodkiewek szczypiorek Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz kolorowy świeżo mielony Sposób przygotowania kolorowej surówki do obiadu z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy. Ogórka wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznaczy, że kurczak jest idealnie upieczony? To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję(...)dodatki łatwo przypalają się i psują smak kurczaka. Składniki: Kurczak zagrodowy (1,9 kg) 2 płaskie łyżeczki soli ewentualnie do posypania kurczaka: curry, suszony tymianek, oregano, pieprz czarny mielony, papryka mielona 1/2 cytryny 4 marchewki 1/2 pęczka tymianku olej do posmarowania kurczaka do posmarowania kurczaka: 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Kurczaka wyjąć z lodówki
Codziennik Kuchennymuszelki, penne pojedyncza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku baby ząbek czosnku ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny) pieprz sól Do podania: tarty parmezan(...)błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso i smażymy na rumiano. Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około 4 łyżki wody z makaronu. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż szpinak
PatiGotujelubi brokuły ? Ja bardzo! Na ogół jem brokuły blanszowane ale tym razem przyrządziłam brokułowy slaw ze świeżych brokułów. Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik(...)przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem. Brokułowy slaw Składniki: na 2-3 porcje 1 brokuł, ok 400 g 100 g orzechów pekan lub włoskich 50 g rodzynek 1 mała
codojedzeniakory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni(...)wczesnojesiennego słońca :) Koniecznie zamknijcie kawałek śliwkowej przytulności w słoikach dla siebie! Dżem śliwkowy z cynamonem ok. 3 słoiczki Potrzebujesz: 1kg wypestkowanych śliwek 1 szklanka białego cukru 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i umieść w garnku. 2. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15min
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświeżej kolendry, 3 zielonych papryczek chili, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek nasion kminu rzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udka kurczaka obrałem ze skóry i pozbawiłem kości, a następnie pokroiłem je na paski o szerokości półtora(...)łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem
Wyprawy kulinarneorzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek Przyprawa : 2 łyżeczki soli pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku pół łyżeczki suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sos farmerski : 1,75 szklanki maślanki pół szklanki majonezu 2 łyżki posiekanej dymki 2 łyżki posiekanej natki 1 łyżka octu(...)łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natarłem kurczaka, przełożyłem go do miski. Polałem maślanką, włożyłem do lodówki na około 1 godzinę. Co jakiś czas odwracałem mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Po tym czasie wyjąłem kurczaka, upiekłem na patelni gilowej , po 5 minut z każdej strony, a potem pokroiłem na kawałki. Wymieszałem sałatę
R'n'G Kitchenziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki(...)rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy
ladykitchensól morska 1/2 łyżeczki, gorąca woda 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto(...)stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac
W Mojej Kuchni Lubiępowieszone na ogrodzeniach agroturystyk będą Was witać już na drodze z Montepulciano. W samym miasteczku znajdziecie mnóstwo małych sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie(...)wybór serów i lampkę wina... Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny
Chilli Czosnek i OliwaMiruna patagońska jest warta polecenia ze względu na delikatne białe mięso, łagodny aromat i małą ilość ości. Bardzo smakuje dzieciom :) Smak plasuje się pomiędzy dorszem a pangą, ale od tej ostatniej jest zdecydowanie zdrowsza. Od czasu gdy zobaczyłam film jak panga hodowana jest w wietnamskich rzekach-ściekach, nigdy jej nie tknę i staram się kupować wyłącznie(...)dioksyn niż ryby z Bałtyku. Sekretem chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej jest dodatek mielonego siemienia lnianego - dzięki niemu dobrze trzyma się podczas smażenia, jest krucha i delikatna. Składniki: filet z miruny 500 g mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki sól około
głodny alergik