mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1171/1557)

udziec indyka na obiad... 217

Składniki: 1,2 kg udziec indyka z kością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 8 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżka miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona(...)gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 140

makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie:  Polędwiczkę bardzo drobno(...)plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia a następnie sos,  przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru,  sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy

Moniki Smakołyki
Kurczak w sosie śmietanowo- kaparowym 228

Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem kaparów).  3. Pierś z kurczaka piersi grillujemy na specjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy

My Culinary Art
Kurczak w sosie mole 191

łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mania Gotowania
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 231

włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz mielony 2 łyżki masła olej z pestek winogron 1/3 szklanki wody 1 /2 łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem. Piersi   podzielić na 4 części każdą i   rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć.   Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej

Buniabaje w kuchni
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 138

WIELKA! I tak oto powstały pyszne burgery bez grama mięsa. Kto jeszcze ich nie robił- niech żałuje i koniecznie zrobi. Są obłędnie pyszne! Składniki na 4 kotlety : * brokuł * ząbek czosnku * pół cebuli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1 jajko * garść orzechów włoskich * garść bułki tartej * czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

Magiczne Życie Marty
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem 198

zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie(...)tartę. My używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Krok 3 Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową i czosnek. W głębokiej mięsie wmieszaj rózgą jajka, dodaj mleko. Krok 4 Wyciągnij ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 190 st. Wyłóż na wierzch ciasta szpinak, posyp groszkiem. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp szczypiorek

Niedzielny kucharz
Sałatka z różowego śledzia 173

mojemu wielkiemu zaskoczeniu udało mi się ostatnio zakupić w pobliskim sklepie różowe matiasy atlantyckie w oleju . Filety okazały się być bardzo dobrej jakości, śledź był smaczny a mięso miało zwartą, wręcz idealną strukturę. Z matiasów przygotowałam prostą sałatkę, do której dodałam również ogórka kiszonego, jajka i czerwoną cebulę. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem, kwaśną śmietaną i majonezem. Znajdziesz mnie na Instagram(...)śledzia atlantyckiego w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 10 dkg czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego 10 dkg ogórka kiszonego (obranego ze skórki) Jak zrobić sałatkę z różowego śledzia. Śledzie przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar oleju, po czym pokroić na kawałki

MeCooks
Konfitura z czerwonej cebuli 103

Sezon grillowy w pełni, ale zanim na stół trafią główne dania, to ja zaproponuję najpierw dodatki. Jednym z nich jest konfitura z czerwonej cebuli. To genialny dodatek do różnych mięs z grilla. Konfitura pełna aromatu o słodko-kwaśnym smaku. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, no może poza smażeniem, bo do tego trzeba kilku chwil, ale wystarczy tylko doglądać patelni(...)wina półwytrawnego (może być czerwone lub białe) 6)        125 ml wody 7)        sól, pieprz czarny mielony 8)        suszony tymianek Sposób przygotowania: 1.    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie

Na kulinarnym poligonie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 136

marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli lub do smaku 1 łyżeczka ziaren pieprzu i pieprz mielony do smaku Do zagęszczenia 1 łyżka masła lub tłuszczu wytopionego z boczku 1 łyżka mąki pszennej  Do podania ugotowane ziemniaki okraszone boczkiem podsmażonym z cebulką albo pieczywo Kapuśniak(...)całkowicie zakryte. Dodaję sól i zagotowuję. Zmniejszam ognień, zdejmuję szumowiny, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuję pod przykryciem około 1,5 godziny, do chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy. 2. Kapustę kiszoną siekam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 115

Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami Błyskawiczna zupa Tom Yum Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej na nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając. Krok 2 Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody

Niedzielny kucharz
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 151

wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czas przygotowania: 3 minuty Czas smażenia : 7 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 3 duże   Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej na nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając. Krok 2 Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody

Niedzielny kucharz
Burgery teriyaki / Teriyaki burgers 166

Składniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody(...)kukurydzianej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Karmelizowana cebula: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3 łyżki octu jabłkowego 2,5 łyżki cukru kokosowego czubata łyżka kaparów 1/2 szkl. wody Połowę mięsa zmiel na grubych oczkach, połowę na małych. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Mięso wymieszaj z cebulą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety grubości 1,5 cm. Cebule białe i czerwone

Delicious Place
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 178

łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min) Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy z lodówki na ok. 30 min przed smażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi, aby uzyskać okrągłe burgery o grubości ok. 1,5 cm. Na środku każdego kotleta wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie(...)dodawania tłuszczu). Umieszczamy na niej kotlety (tak, aby się nie stykały) i smażymy na mocnym ogniu z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie obsypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, odwracamy i smażymy przez kolejne 2-3 min, doprawiając także drugą stronę. Burgery powinny mieć ciemno-brązową barwę i być lekko różowawe po bokach. Jeśli chcecie well done, dosmażcie

Nerds Kitchen
Sałatka z ziołowymi polędwiczkami i owocowymi dodatkami 138

Polędwiczki w ziołach obtoczyłam i na oleju wysmażyłam.  Mieszankę sałat na talerzu poukładałam, do których mięso dodałam. Paseczkami marchewki ozdobiłam i owoce dołożyłam.  Physalis o d elikatnym słodko- kwaśnym  smaku  i nutą goryczki, z  granatem  orzeźwiającym, dodatkowo po ugryzieniu chrupiącym, ciekawie sałatkę urozmaiciły, i swoimi właściwościami, ją wzbogaciły. Całość doprawionym olejem skropiłam i czarnym(...)zioła i przyprawy: 1 płaska łyżka suszonej bazylii, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżka suszonego oregano, szczypta soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponad to: 2 garście mix-u sałatkowego (czerwona sałata, roszponka, sałata rzymska, sałatą fryzowana zielona), 1 marchew, 6 physalis

Moniki Smakołyki