ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz(...)czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia
Marder&Marder ManufactureSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżka, kapusta kiszona 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 mała, woda 3/4 szklanki majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać kacze udka opłukać, osuszyć(...)pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie mięso z kaczki jest soczyste, miękkie, nie rozwala się, a z majerankiem na kapuście kiszonej z pieczarkami to sam przysmak...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g(...)minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczorembułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja: świeża natka pietruszki snacki z marchewki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, siekamy. Natkę płuczemy(...)marchewką (ja akurat mam taką małą tarkę do snacków:) ale chyba kupię sobie większą - lepsiejszą;)). Rady: Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu
Kolorowy PrzepisownikOjczyzną awokado jest Ameryka Południowa. To właśnie stamtąd awokado przywieźli do Europy hiszpańscy konkwistadorzy. Awokado to główny składnik sosu guacamole. Pierwsze przepisy na guacamole powstały już
My Chcemy JeśćDzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku . Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i
kruche babeczkiOto jedno z moich ulubionych dań makaronowych, które ostatnio przygotowałam. Proste w wykonaniu. Potrzebujemy tylko kilka składników. Podstawą tego dania jest makaron, szpinak, śmietana i parmezan
Czerwień i błękitZwykłe, zwyczajne, a jednak nieprzeciętne w smaku. Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. A także alternatywa dla mięsnego obiadu. 500 g ugotowanych fioletowych ziemniaków 300
KucharzycaPierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na
Czerwień i błękitDanie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja DelicjaTak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze
Kuchnia z widokiem na ogródzapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla(...)pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił
Zawsze głodna!ukośne plasterki, ryż Przepis: Krok 1. W miseczce dokładnie wymieszać czosnek, sos sojowy, mirin, ocet i cukier. Przebić udka kurczaka ostrym nożem. Dzięki temu sos wchłonie się do wnętrza mięsa. Krok 2. Na dobrej jakości, nie przywierającej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka z każdej strony na piękny złoty kolor. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Na patelnię wlać(...)można go szybko odparować albo odlać. Dzięki temu sos Teriyaki będzie gęsty i błyszczący). Po wlaniu sosu patelnią kilka razy potrząsnąć, aby sos rozprowadził się po patelni i pokrył mięso z każdej strony. Patelnię przykryć i gotować jeszcze kilka chwil. Krok 3. Następnie odkryć patelnię i gotować, aż sos zgęstnieje. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty gęstym i lśniącym
Moja Książka Kucharska