przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran(...)kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego
Even Better FoodKlasyczne, znowu bez udziwnień. Można je jeść z czymś, można i bez niczego. Mogą być postawą makaronu, sosu, dodatkiem do kasz, mięs, pieczywa, co Wam tylko przyjdzie do głowy. Dobór ziół – dowolny. Bawcie się. I jeszcze jedno, kolejność smażenia warzyw pozostawiam Wam. Niektórzy smażą najpierw cebulę z czosnkiem, potem dodają pieczarki. Ja robię odwrotnie. A jakoś tak. Składniki(...)smażymy do odparowania wody. Dorzucamy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia grzybów i cebuli. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Posypujemy natką. Artykuł Smażone pieczarki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczerwona papryka 1,2 litra bulionu wołowego 2 marchewki 4 łyżki pasty ze smażonych pomidorów 100 ml soku z kiszonej kapusty 1 łyżka kminku mielonego 1 łyżka papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Pieczarki w talarki. Por w piórka. Czosnek siekamy. Brukselkę oczyszczamy, większe główki kroimy na pół. Paprykę kroimy w paski. Marchewki w talarki. Ziemniaki w dużą kostkę
R'n'G Kitchenkażdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik. Klopsiki w sosie kurkowym Składniki: 500 g mielonego wieprzowo wołowego 800 g mielonego z wołowiny 2 cebule 1 czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki masła(...)pietruszki skórka otarta z jednej cytryny sól do smaku garść szpinaku, obcjonalnie Obierz cebulę, czosnek i zmiksuj na puree. Dodaj przyprawy, śmietankę, jajko, sól i wymieszaj. Następnie dodaj zmielone mięso i wymieszaj farsz. Formuj małe okrągłe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle, poruszając patelnią tak aby klopsiki równomiernie się zrumieniły. Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj
codojedzeniatheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4-6 osób Klopsiki: 500g mielonej szynki wp. 2 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz(...)Dodatkowo: 350g makaronu spaghetti 1 opakowanie mozzarella Galbani Sposób przygotowania: Mozzarellę kroimy na ok jednocentymetrowe kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy ze sobą, a następnie doprawiamy. Nabieramy na dłoń łyżkę mięsa, spłaszczamy, umieszczamy w środku kawałek mozzarelli i dokładnie zwijamy. Każdą kulkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na łyżce oliwy podgrzewamy czosnek i bardzo
Kuchnia w czekoladzieDziś specjalnie dla Was mam lekkostrawne, aromatyczne danie, ze zdrową kaszą jaglaną i marchewkami mini Hortex i warzywami , idealne dla osób którzy nie jedzą mięsa , sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i ciepłą kolację , całość przygotowania zajmuje raptem 25 minut, resztę czasu zamiast spędzać w kuchni warto wybrać się na dotleniający spacer, dzielę się(...)mini Hortex 20 dag świeżego jarmużu 2 małe cukinie 100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili 2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni
Wanilia i Kardamonkurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki świeża kolendra około 100 g zielonych oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 cytryny 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy(...)kumin, wszystko mieszamy i zagotowujemy na większym ogniu. 4. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i kolendry, mieszamy, zmniejszamy nieco ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę. 5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy
kruche babeczkipiersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy 1 brokuł 1 duża czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić z wody i zostawić, aż lekko ochłodną, tak aby dało(...)równomiernie i obkleić również boki. Kurczaka umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć na patelnię i polać oliwą. Doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię umyć i również pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać
Passions hobbies lifeprzesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran(...)kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego
Even Better Foodsmak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 200 g sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden(...)zwłoki w dywan Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróżyłyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczki cukru, 200 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego. Przygotowanie: Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, mąkę żytnią i zalewamy wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy ją na blasze posypanej mąką (ja wykorzystałam okrągłą formę - tortownicę). Za pomocą ostrego cienkiego noża lub metalowej szpilki do mięsa, nacinamy ciasto w formie spirali, zaczynając od środka. Wierzch ciasta zwilżamy wodą(za pomocą mokrej dłoni). Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moniki SmakołykiJakiś czas temu przyrządziłam je (jeszcze w wersji dla mięsożerców) mojemu mężczyźnie i również zakochał się w nich. Od czasu naszej diety, czasami wspominamy dania, które były obfite w mięso, sery i inne produkty odzwierzęce. Mój facet często mówi, że ma ochotę na jakieś danie sprzed diety, a ja kombinuję, by chociaż trochę je przypominało, a mimo wszystko było wegańskie(...)mięsko". Z przepisu wychodzi 5-8 naleśników (jeden ok. 95kcal), w zależności od Waszej wprawy :). Składniki na naleśniki: - 450ml mleka sojowego + do rozcieńczenia - 130g mąki orkiszowej - 20g lnu mielonego (lub mielonego siemienia lnianego) - 100-200g - opakowanie lub dwa Vegeplastrów o smaku Cheddara POLSOJA (lub zwykły ser) - 400g - 8 parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki) Parówki
Be Fit Be Strongząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego majeranku 50 g masła sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy(...)garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Kuchnia Beatyrodzaju trunkami, począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków. Wersja tatara, który prezentuję dzisiaj, nadaje się idealnie dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem czy rybą oraz obawiają się surowych jajek, które najczęściej występują obok tatara. Postarałam się również tak połączyć poszczególne składniki, aby tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania(...)taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu 2 szalotki 3/4 gałązki świeżego tymianku (listki) 1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz (młynek) W swoim przepisie użyłam wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik. Dodatkowo: 3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję
Garniec Magaliezagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia mąka pszenna rukola Fit&Easy wrząca woda papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie:1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli(...)wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balsamicznego. Całość przekładamy do garnka. Herbatą deglasujemy patelnię, wszystko wlewamy do mięsa, dolewamy wody tak, aby mięso było całe przykryte płynem. Gotujemy do miękkości mięsa doprawiamy
Malinowe Pocałunki