mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1167/1524)

Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 168

kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści laurowych sól, pieprz do smaku Sposób Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby przykryła(...)wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, potłuc, połączyć z  odciśniętą z nadmiaru wody kapusta kiszoną, wymieszać, przyprawić mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać z ugotowanym wcześniej żeberkiem

Kuchenne aromaty
Kurczak z ryżem jaśminowym i papryką 226

piersi z kurczaka – papryka czerwona i żółta – cebula – sól i pieprz – szczypta chili i pieprzu cayenne – 1 łyżeczka imbiru mielonego – szczypta curry – 1 łyżeczka papryki słodkiej sos – 2 łyżki octu balsamicznego – 2 łyżki miodu   Przygotowanie: Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ipokroić w kostkę. Paprykę żółtą(...)balsamiczny wymieszany z miodem i smażyć chwilę aż sos zgęstnieje. Na drugiej patelni zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone papryki, dusić pod przykryciem kila minut Gotowe warzywa połączyć z mięsem i wymieszać, chwilkę smażyć aby smaki się połączyły. Podawać z ulubionym ryżem np. jaśminowym, który ma piekny aromatyczny zapach. Artykuł Kurczak z ryżem jaśminowym i papryką pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Podudzia kurczaka z bulgurem zapiekane w aromatycznej glazurze i "Jezioro szczęścia" 174

cebula 6 podudzi kurczaka 2-3 łyżki oleju płaska łyżeczka kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz mielony 3 ząbki czosnku łyżka miodu 180 ml keczupu (wzięłam domowej roboty) 180 ml ciemnego piwa Podudzia kurczaka polać oliwą, a następnie posypać przyprawami i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)Kaszę przełożyć do formy do zapiekania. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozłożyć na kaszy. Na cebuli ułożyć podudzia. Keczup wymieszać z miodem i piwem. Gęsty płyn wylać na mięso. Całość włożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni C. przez 35 minut w rękawie, a potem jeszcze 10 minut po zdjęciu rękawa

Weekendy w domu i ogrodzie
Lasagne bolognese 259

włoskim stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego(...)szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Seler, marchew, cebulę pokroić na drobne kawałki. Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Wszystko podrumienić, mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką

I LOVE LIFE
Polędwiczki z dorsza w cieście 233

Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej

Smaki Na Talerzu
Kotlety z fasoli – kuchnia podkarpacka 252

Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka  Kotlety z fasoli to propozycja dla tych, którzy lubią czasem warzywami zastąpić mięso. Miękkie i delikatne kotleciki najlepiej smakują podane z ziemniakami i sosem pieczarkowym. Przepis pochodzi z okolic Przeworska od Pań z Zespołu z Maćkówki („Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” Stowarzyszenie ProCarpatia). Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka Składniki na około 20 niewielkich(...)łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 6 łyżek bułki tartej (do panierowania) olej do smażenia Groch moczymy przez noc i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch mielimy. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Do masy dodajemy cebulę, namoczone, odciśnięte bułki, jajka i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy niewielkie

Trzeci talerz
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 197

należy przygotowywać spaghetti bolognese , to warto, bym podzieliła się też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża(...)świeże pomidory, bez skóry garść liści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego

Even Better Food
rozgrzewająca zupa imbirowa 166

świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler, fasolka szparagowa) 2-3 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy przyprawy: słodka mielona papryka, papryka ostra, sól, pieprz natka pietruszki Udko umyć, zalać woda, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę zeszklić, dodać(...)patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 210

zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej(...)wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych

karmelowy
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 166

Fritatta, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta

My Chcemy Jeść
Skrzydełka a’la KFC + film 355

Składniki na 3 porcje : 10 – 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego imbiru Ciasto : 3 białka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka Dodatkowo : mąka pszenna do panierowania olej do smażenia(...)imbir, słodką i ostrą paprykę, czarny pieprz i bazylię, wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy a następnie dzielimy na 2 części. Połową przypraw posypujemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy nimi mięso, po czym wstawiamy je na godzinę do lodówki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i dodajemy drugą połowę przypraw, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego ( w razie

Smakowite Dania
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 174

korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad - (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka(...)Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz   Przygotowanie:   1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości

Powiedz dietom nie
Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich 236

rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny(...)www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf Sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek. - See more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf Przygotowanie: Mięso kroimy na kotlety. Ponieważ miały to być zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy

Kuchnia po mojemu
Rice pudding 186

Letnie ciepłe dni zachęcają do wyboru lekkich potraw, pudding z ryżu jaśminowego Sonko jest idealny do tego typu dań, prostota składników gwarantuje wspaniały smak, a z

Apetyczna babeczka
Kurczak w kremowym sosie z czosnkiem i parmezanem 100

sosie śmietanowym z cytryną i czosnkiem jest nie z tego świata - pokochasz ten smaczny przepis!       Do tego przepisu używam filetów z kurczaka bez kości i skóry. Mięso jest zrumienione i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i soczyste. Kurczak duszony jest w sosie śmietanowym z parmezanem, natką pietruszki, czosnkiem, kaparami i sokiem z cytryny. To danie(...)sosie śmietanowym: 2 duże filety z piersi kurczaka, przekrojone wzdłuż na pół  około 2 łyżki bardzo drobno startego parmezanu + 2 łyżki mąki pszennej  sól i grubo mielony czarny pieprz oliwa i masło (pół na pół do smażenia, a także jako baza sosu) Sos śmietanowy do kurczaka: 1 łyżka mielonego czosnku 1 łyżka kaparów 1 mały kubeczek

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania