mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1158/1524)

Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 135

właśnie zimową surówką pełną, witamin jest surówka z kopru włoskiego i selera naciowego . Piękna, aromatyczna i zielona surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Swietnie pasuje do pieczonych mięs. Polecam! Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Składniki:  1 większy koper włoski 3-4 łodygi selera naciowego oliwa z oliwek extra virgin sok z cytryny sól, pieprz różowy(...)naciowy umyć i pokroić w cienkie plasterki i dodać do kopru. Warzywa skropić oliwą extra virgin i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać przybrać świeżo mielonym różowym pieprzem i podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pulpety wołowe z kapustą kiszoną i papryką 107

Mięsna i sycąca propozycja obiadowa z warzywami. #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezjajek Składniki na 2 porcje: – 200 g mielonej wołowiny – 25 g sezamu – żółta papryka – 15 g masła klarowanego – 300 g kiszonej kapusty z marchewką – łyżeczka oleju lnianego + przyprawy (sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski, zioła prowansalskie, słodka papryka) Dodatki: – natka pietruszki Sposób przygotowania Zmieloną(...)pulpetami. Duś ok. 10 min pod przykryciem, a w razie potrzeby dolewaj wody. Kapustę kiszoną z marchewką polej olejem lnianym, posyp natką pietruszki i podawaj razem z usmażonym mięsem i papryką. Wartość odżywcza Kalorie: 704 kcal Białka: 54 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 26 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO

Mrs. Endorfina
Wegański sos a’la bolognese 101

tradycyjny sos boloński składają się różne przede wszystkim mięsa, następnie włoszczyzna i pomidory. Mięsa zamieniłam na soczewicę, aby sos nadal pozostał bardziej treściwy, niż sos z samych warzyw. Dodałam także kukurydzę, w sumie dlatego, że miałam otwartą i nie chciałam aby się zmarnowała. Nadała delikatnie słodki smak, więc wymieniam ją w przepisie. 4 porcje: 200 g zielonej soczewicy(...)puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej Warzywa oczyszczamy. Marchew kroimy w kostkę, cebulkę siekamy z czosnkiem. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak, aby ta sięgała

Kucharzyca
Wątróbka z grilla 122

grillu można położyć wszystko, no prawie wszystko: różne mięsa , drób , ryby , sery , warzywa , owoce , grzyby . Polecam wątróbkę drobiową z grilla. Aby chronić jej delikatną strukturę i aby jej nie wysuszyć proponuję zawinąć ją w boczek. Jeden ładny, cienki plaster boczku wędzonego, na jeden kawałek wątróbki. wątróbka drobiowa, plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki), miód (może być wielokwiatowy), musztarda francuska(...)dość gęstą i smaczną pastę – mniej więcej 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka musztardy. Plasterek boczku posmarować pastą, ułożyć na nim wątróbkę i zawinąć go wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku, to obędziemy się bez wykałaczek. Wątróbkę ułożyć na tacce i grillować, co jakiś czas obracając. Grillowałam na grillu COBB , użyłam ruszt aluminiowy

królestwo garów
Wegański bigos 167

przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji gotowałam go kilka razy w wersji zmienionej według własnych upodobań smakowych. Przy okazji tego dania wykorzystałam własne śliwki wędzone na próbę(...)zielonej soczewicy łyżeczka cząbru 40 g suszonych grzybów cebula 800 g kapusty kiszonej 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 ziarna jałowca łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren białej gorczycy pół łyżeczki ziaren kolendry 12 ziaren pieprzu jabłko 12 połówek wędzonych śliwek 2 łyżki powideł

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA GYROS (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 858

kiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu 100 ml majonezu (patrz na skład(...)bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół

Ola la LCHF
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 139

możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Poniżej moja propozycja pesto z rukoli(...)szklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni

Fitsweet.me
Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem 169

Bób na pewno każdy lubi, a czemu nie połączyć go z mięsem kaszą i brokułem? Połączenie tych składników było strzałem w dziesiątkę i bardzo nam posmakowało

Kuchenne Wariacje
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 228

świetnie będzie pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna łyżeczka chili w płatkach 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu garść szpinaku baby albo sałata rzymska mini

Karo in the Kitchen
Makaron z pieczonym łososiem 126

można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość wygląda atrakcyjniej i bardziej ekskluzywnie. Myślę, że taka kremowa, bogata w smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki

Fitsweet.me
Tarty chrzan na zimowe zapasy 223

silnie rozgrzewająco, zatem okres jesienno-zimowy to jego pora. Rekordy popularności chrzanu to okres Świąt Wielkanocnybch, ale obecny w kuchni jest cały okrągły rok. To świetny dodatek do tłustych mięs i ciężkostrawnych dań, niezastąpiony do ćwikły, sosów, białej kiełbasy i jaj. Całe lata kupowałam gotowy, tarty chrzan, ale to co dzisiaj widnieje na etykiecie to już naprawdę zgroza. Znajdziesz(...)warzyw, bo tarcie większej ilości ręcznie o d r a d z a m! To jest morze łez, a gryzie tak niesamowicie, że nie da się oddychać. Podczas mielenia maszynkę owinęłam folią spożywczą, a ani tak spłakaliśmy się okropnie. Najlepsza ilość do jednorazowego tarcia to około 500 g chrzanu i taką można spokojnie przeżyć. Nawet jeśli nie masz chrzanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z pieczonym łososiem 165

można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość wygląda atrakcyjniej i bardziej ekskluzywnie. Myślę, że taka kremowa, bogata w smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki

Fitsweet.me
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ 172

Twarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz

Calzonella.com
Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym 160

mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula Suszona bazylia Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz w ziarnach Suszona natka pietruszki Śwież natka pietruszki do dekoracji Jak zrobić? W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty(...)zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania.  Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem.  Formę wstawiamy do nagrzanego

VioletoweKucharzenie
Zupa z kalarepy, ziemniaków i pora 160

angielskiego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Skrzydełka umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki(...)paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso ze skrzydełek wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i dodać do zupy. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku

Czerwień i błękit
Chicken Curry 149

jedna cebula pokrojona w kostkę którą będziemy smażyć oddzielnie z nasionami musztardy 4-5 ZĄBKÓW CZOSNKU 4 ŁYŻKI OLEJU KORZEŃ IMBIRU POŁOWĘ KOLENDRY OKOŁO 2 SZKLANEK WODY 2 ŁYŻKI MIELONEJ KOLENDRY 1.5 ŁYŻKI CHILI PUDER 0,5 TURMERIC 0.5 PIEPRZU 0,5-1 ŁYŻKI GARAM MASALA 1 ŁYŻKA NASION MUSZTARDY SÓL 5 LIŚCI CURRY SPOSÓB: Na patelnie dodajemy olej(...)patelnie pożądnie mieszamy. Jeśli chcemy użyć pomidorów śmiało możemy kilka dodać ale wcześniej musimy pokroić w kostkę. Dodajemy Wodę,i kurczaka.Mieszamy dosyć intensywnie by pokryło nam się mięso. Gdy kurczak nam przechodzi Na drugą patelnie dodajemy 2 łyżki oleju rozgrzewamy bardzo mocno dodajemy łyżkę nasion musztardy i jedną pokrojoną cebule w kostkę dodajemy 5 listków curry i mieszamy

Viola cooks with passion
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 186

Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików  SKWORCU 0,5 szklanki   prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego(...)pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem. Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie

VioletoweKucharzenie
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 152

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową

My Chcemy Jeść
Pieczona fasolka 222

żółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Zostawiamy na noc. Drugiego dnia do fasoli dodajemy jeden liść laurowy, dwa goździki i cztery ziela(...)frankfurterki lub kabanosy kroimy na mniejsze części (kawałki lub plastry). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy mięso. Gdy się zarumieni dorzucamy do fasoli. Na tą samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę wraz z paprykami (można w partiach) przez ok. 3-4 minuty, dodając pod koniec

Poezja smaku
Chili con carne 178

mielonej wołowiny 2 małe cebule 4 ząbki czosnku mała papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru  pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao szczypta(...)dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut. Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając).  Dodajemy fasolę, kukurydzę

Moje Kuchenne Rewelacje
Drobiowe flaczki. 129

pietruszka  kawałek selera  listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka,  przyprawa do flaków  pieprz , słodka papryka  majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki   Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć wcześniej, żołądki i serca muszą się gotować(...)rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa z zielonego groszku 156

Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować

My Chcemy Jeść
okraszone ziemniaki z barszczem... 200

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 1 pęczek, czarny pieprz mielony, śmietana 12% - ile potrzeba, Kucharek - uniwersalna, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki majeranek Prymat 1 łyżka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka OKRASA: ziemniaki ugotowane 1 kg, boczek wędzony 50 dag, cebula 3 sztuki, szczypiorek 1 pęczek żeberka zagotować w niedużej ilości wody(...)żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą i posypane szczypiorkiem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Biały salceson z drobiowych łapek i żołądków 84

swoich restauracjach składniki na 2 salcesony wielkości małego talerzyka: 1,5 kg drobiowych łapek 1 kg drobiowych żołądków 2-3 podudzia 2 łyżki suszonego majeranku 1,5 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 główka czosnku 2 cebule 1/2 małego selera korzeniowego 2 łyżki żelatyny, porządne 1 łyżka cukru sól, pieprz(...)pływać. Gotuj około 2 godzin, od zagotowania, na naprawdę wolnym ogniu. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw do ostygnięcia. Teraz najbardziej żmudny etap, czas obrać nóżki z mięsa i chrząstek, co jest nader niewdzięcznym zajęciem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli w domu ktoś Ci podpadł, to właśnie sposób na zemstę, zleć mu tą pracę, a sam wypij kieliszek wina, czytając

Ogrodnik w podróży
Golonka pieczona w piwie 832

pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól Dodatkowo: 1/2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek Warzywa obieramy. Cebulę kroimy na pół. Czosnek kroimy na plasterki. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie warzywa zalewamy w dużym garnku bulionem. Dodajemy(...)Pieczemy około 15 minut, od momentu osiągnięcia przez piec wskazanej temperatury, następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez około półtorej godziny (lub dłużej – do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia się skórki). W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wierzch golonki płynem z naczynia. Pod koniec – jeśli jest taka potrzeba- można golonkę przyrumienić ustawiając w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Schab zapiekany ze szpinakiem 294

szpinaku ( u mnie mrożony )  2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła  2 łyżki mąki  0,5 szklanki mleka  20 dkg gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka  do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej(...)piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli.  Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła.  Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem.   Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab pieczony

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania