czerwonej 1 czerwona papryka grubościenna dresing : 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu ( może być miód z mniszka ) 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu sól do smaku Kapustę poszatkuj jak najcieniej się da, tak dosłownie na pergaminowe paseczki Przełóż do miski. Dodaj równie cienko pokrojoną paprykę i całość wygnieć rękoma(...)przez praskę Wlej do kapusty i ponownie po-maltretuj, ugniatając w łapkach. Ten zabieg sprawia, że kapusta jest miękka a składniki przenikają się szybciej. Serwuj na zimno do obiadu, mięsa lub w dowolny inny sposób. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z czerwonej kapusty do obiadu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypieczony w folii z ziołami – składniki 500 g filetu z łososia 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pęczka natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje. Czosnek obrać, drobno(...)przemieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki łososia, otoczyć go z każdej strony marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut. Na blacie rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na środku położyć mięso ryby, polać je marynatą, złożyć do środka górną i dolną część folii, boki zawinąć. W ten sam sposób przygotować każdy kawałek marynowanego łososia. Przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparyAlfredo z kalafiora Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny! Dania Danie główne Kuchnia Vegan , Wege , Włoska Keyword makaron shirataki , sos , spaghetti z cukinii Porcje 2 porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania(...)opcjonalnie - w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi) 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej + trochę do posypania cukinii 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego; spora 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 opakowanie makaronu shirataki spaghetti lub fettuccine Sposób przygotowania Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać
Modern Cave Girlziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżka majeranku, Sól i pieprz do smaku, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ostrej papryki. Jak zrobić tradycyjne flaki wołowe? Gdy korzystacie ze świeżych, nie gotowanych flaków, najpierw trzeba je zalać wodą, gotować ok. 30 minut(...)ugotowane flaki kupione w B… więc połowę pracy miałam za sobą, już ugotowane flaki znacznie skracają czas przygotowania flaków wołowych. Do garnka wkładamy wołowinę z kością, wlewamy wodę, gotujemy mięso ok. 30 minut, jeśli pojawią się szumowiny na powierzchni wody to je ściągamy łyżką cedzakową. Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone i ugotowane wcześniej flaki, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę
Księga-Smakuczyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej popularne danie z wykorzystaniem sosu to żeberka w sosie BBQ, które możemy upiec na grillu, a także w domu w piekarniku. Domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ilość soli, pieprzu(...)według własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć
Tajemnice Smakupush({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę
Księga-Smakujest tak smaczna, że moi chłopcy napchali się nią, a reszta obiadu w postaci pieczonej karkówki, została nie tknięta. Miało to swoje plusy, wieczorem były pyszne kanapki z pieczonym mięsem na zimno… Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej(...)duże ziemniaki 1/2 małego kalafiora 4 duże boczniaki ( lub dowolne inne grzyby) 2 szalotki lub cebulki bananowe 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku około 200 ml słodkiej śmietany lub mleka ( tyle żeby zatopić wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapiekałam w 0,5 l słoikach-, stąd
Ogrodnik w podróżykapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej panierce. Kotleciki z grzybów z orzechowym posmakiem możecie podać na pięknej świątecznej zastawie, którą znajdziecie na stronie ambition.pl . Znajdziecie tam też mnóstwo świątecznych (choć nie tylko) inspiracji(...)bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek
Bon appetit mon amiekapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej panierce. Kotleciki z grzybów z orzechowym posmakiem możecie podać na pięknej świątecznej zastawie, którą znajdziecie na stronie ambition.pl . Znajdziecie tam też mnóstwo świątecznych (choć nie tylko) inspiracji(...)bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania Przygotowanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek
Bon appetit mon amiewołowe) z warzywami grillowanymi: Keto kofty wołowe z grillowanymi warzywami Możecie wybrać też dania obiadowe spośród następujących propozycji: Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb) Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto sałatka z wołowiną (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto burgery z łososia (Paleo, LowCarb) Keto szparagi(...)Paleo, LowCarb) Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) Keto obiad- kotlety mielone w boczku (Paleo, LowCarb, AIP) Gnocchi z kalafiora na szpinaku (Keto, Paleo, LowCarb) Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb) Kolacja natomiast to raczej jakieś drobne keto przekąski – kabanosy , plastry chorizo
Modern Cave Girlminut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka 2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru pieprz naturalny i sól(...)napęcznieniu fasolę przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby fasola była nią pokryta. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 30 minut. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podsmażone mięso dodać do gotującej się fasoli i dusić pod przykryciem około 30 minut. Cebulę
Gotuj w domuWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Można już coś pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Co roku przygotowuję białą kiełbasę. W zeszłym roku była właśnie z musztardą
Kuchnia domowa Anidomowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii(...)cebuli 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna) 50 ml oleju kokosowego 40 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 1/3 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wersja pikantna) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu Cebulę
Ola la LCHFdłuższy czas. Spokojnie możecie przygotować kulki z połowy porcji. Z podanych składników wyszło mi około 50 sztuk. Składniki: 600g suszonych daktyli 250g wiórków kokosowych 40g surowego kakao mielonego 30g suszonych malin 200g wody źródlanej - opcjonalnie, zależy od jakości daktyli posypki do obtaczania kulek 38g białego maku 18g suszonych malin zmielonych na pył 11g chia Maliny suszone blendujemy(...)się bez problemu, niestety moje daktyle były dość sztywne. Nie poradził sobie z nimi blender, nie poradził sobie z nimi robot kuchenny, poradziła sobie z nimi bezbłędnie maszynka do mięsa. Masa jednak była niesamowicie zbita i gęsta, że dodatek wody był konieczny by połączyć daktyle z innymi składnikami. Jeśli musieliście również przepuścić daktyle przez maszynkę, lub masa jest bardzo
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a
Czerwień i błękitwięc żeby złapać oddech i w miarę jak najmniej dotkliwie przetrwać do kolejnych wczasów w ciepłych krajach, można zrobić smaczną, fantazyjną sałatkę. Lekka kompozycja soczystych, orzeźwiających owoców z delikatnym mięsem, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w cudowny sposób przeniesie nas do hotelowej restauracji na krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne(...)kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać
Fitsweet.mewięc żeby złapać oddech i w miarę jak najmniej dotkliwie przetrwać do kolejnych wczasów w ciepłych krajach, można zrobić smaczną, fantazyjną sałatkę. Lekka kompozycja soczystych, orzeźwiających owoców z delikatnym mięsem, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w cudowny sposób przeniesie nas do hotelowej restauracji na krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne(...)kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać
Fitsweet.meFilety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek(...)puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową
Wanilia i KardamonSkładniki (na 3-4 osoby): 1 spora polędwiczka wieprzowa 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą(...)przez ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni. Ważne, żeby polędwiczki nie przeciągnąć. Choć i tak wiadomo, że efekt końcowy w dużej mierze będzie zależał od jakości mięsa. Po pieczeniu - dajemy chwilę odpocząć mięsku. Kroimy w plastry. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym zrobionym w tzw. międzyczasie. No rewelka. Prosto, smacznie i lekko, a przy okazji odrobinkę inaczej
Kuchnia po mojemułyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżeczki pekolsmaczku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki przyprawy Rozkosznej 50 ml. zimnej wody Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego(...)minut w temperaturze 80 stopni. Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso
Bajeczna Kuchniaporze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy(...)duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy
Kolizje SmakówDoskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki. SKŁADNIKI 60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku \ WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy
słodki bratekDanie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka 6 -7 łyżek naturalnego gęstego kwaśnego jogurtu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam(...)ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki posiekanego imbiru 1 łyżka mieszanki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kuminu 4 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki czerwonego mielonego chili 1 puszka pomidorów 3 łyżki (45g) masła 2 pełne łyżki śmietanki kokosowej 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego, tłustego ok. 1- 1½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenimbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami, zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną
Piekielna Kuchnia PatiKaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo
Kuchnia z widokiem na ogródwersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi(...)czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie
Wyprawy kulinarneskrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa. Makaron ugotować al’dente. Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów (im mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić(...)sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty. Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną. Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami
SzczyptaSmaQMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól
Kulinarny karnet Christopherapowietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany
Z miłości do słodkościkoperku * różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony * gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz
Magiczne Życie Martywywar na porcji, włoszczyźnie i białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie Martybyć prawdopodobnie zrobiony z kawałka dziczyzny i oczywiście możecie jak najbardziej spróbować takiej wersji, jeśli macie dostęp do tego rodzaju mięsa. W „normalnej” sytuacji użyjemy standardowego steka wołowego, ale zwracając uwagę na to, aby było to mięso sezonowane/dojrzewające, dzięki czemu będzie kruche po krótkiej obróbce termicznej. Do soczystych kawałków mięcha dodałam smażony jarmuż – uważam(...)ząbek cebula biała – 1 szt. cukier – 1 łyżeczka natka pietruszki suszona – 1/2 łyżeczki olej rzepakowy – 1 łyżka masło – 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony bagietka rustykalna – 1 szt. SOS majonez – 2 łyżki chili w płatkach – 1/2 łyżeczki suszone pomidory – 2 szt. PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min) Do miseczki dodaj majonez, płatki
Nerds Kitchenzjeść coś innego niż kotlet schabowy. I stąd pomysł na delikatne wołowe pulpeciki z dodatkiem cukinii. Wołowe pulpeciki z cukinią Składniki: 1) 600 g mielonej wołowiny 2) jajko 3) pół małej cukinii 4) cebula(...)kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem. 3. W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4. Z masy
Na kulinarnym poligonieSałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Gotujemy i jemySałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami(...)czerwone jabłko ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki z cytryny ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie sałatki z kurczaka z jabłkiem, selerem, orzechami i rodzynkami Seler w zalewie wylewamy na sitko i zostawiamy, aby pozbyć się płynu. Jeżeli do sałatki wykorzystujemy seler korzeniowy obieramy
Korniszonkizastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się z wszystkimi warzywami i mięsem. Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy, możecie ją bowiem zapakować w pudełko lub pojemnik i spokojnie zjeść na zimno, smakuje tak samo świetnie 😊 To jest niewątpliwie(...)łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta) 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania SKŁADNIKI NA SOS: 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis na domowy kebab Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ szklanki ryżu 1 łyżka masła lub oliwy ½ łyżeczki kuminu 2 łyżeczki garam masala (lub ½ łyżeczki curry, 1/3 łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego) 2 łyżki siekanej pietruszki lub kolendry 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pod zimną wodą ryż. Zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)Krok 2 Przekrój filety wzdłuż, tak aby uzyskać po dwa cienkie płaty z każdego fileta. Posól je, popieprz, posyp przyprawą garam masala, odstaw na 20 minut. Krok 3 Nakładaj mięso na szpadelki do szaszłyków, spiralnie zakręcając je wokół patyczków. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj kebaby na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż mięso
Niedzielny kucharzdyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu ziołowego 400 ml mleka kokosowego kawałek – 2 cm świeżego imbiru Około 2 litrów wody (zależy jakie chcecie mieć gęste) Robimy! Pierś(...)oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy. Podajmy
Latosiowydomkurczaka 1 szklanka mąki olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 150ml mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona *** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki *** *** Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej(...)odkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy. Po kolei obtaczamy w niej kawałki kurczaka – najlepiej mięso nabijać na widelec i moczyć w mące *** *** Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, na złoty kolor – przez około 3 minuty z każdej strony *** *** Podajemy z ulubionymi sosami
Blog z Apetytemmożemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Poniżej moja propozycja pesto z rukoli z makaronem(...)szklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni
Fitsweet.mewyjątkowy aromat uzyskany dzięki zdecydowanym przyprawom (pieprz!), a także procesom podsuszania, wędzenia i parzenia. Co ciekawe i warte podkreślenia, do wytworzenia 100g kiełbasy krakowskiej suchej używa się 134g mięsa wieprzowego (procesy technologiczne jak suszenie czy wędzenie powodują utratę wody, stąd surowca musi być więcej niż gotowego produktu). Brak glutaminianu, fosforanów i białka sojowego to kolejne atuty tej kiełbasy. Nie myślcie(...)ziemniaków, selera i soczewicy z chrupiącymi chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej Składniki na 4 porcje : 800g mączystych ziemniaków 200g korzenia selera 100g czerwonej soczewicy 30g masła sól, pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 200g kiełbasy krakowskiej suchej, posiekanej w cienkie słupki łyżka posiekanego szczypiorku listki bazylii kilka pomidorków koktajlowych do podania Ziemniaki i seler obrać, pokroić w drobną kostkę
Dietologbardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować. Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe! Mam dziś dla Was taki właśnie przepis, a co najważniejsze(...)parmezan sól, pieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej
Garniec Magaliewykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej ulubionej receptury na najlepszego kurczaka pod słońcem. Okazały się dodatkiem wręcz idealnym. Słodycz winorośli cudownie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka, a solidna ilość wina sprawia, że jest on delikatny i soczysty. Jeśli jeszcze nie mieliście swojego ulubionego przepisu na kurczaka, to zapewniam, ten nim właśnie zostanie! * SKŁADNIKI(...)cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj
Food Squarepieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej(...)jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty
codojedzeniaWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)przygotowania: 3 duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli
Słodki Kompromispojawiają się w naszym jadłospisie. Ciekawa jestem, co by moi mięsożercy powiedzieli na taki pasztet, nie mając pojęcia z czego jest zrobiony:) Pasztet ten bowiem nie zawiera ani grama mięsa i mógłby być nawet wegański, gdybym jajko zamieniła na wywar z siemienia lnianego. Swoim smakiem pasztet jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań(...)przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej
Obiad gotowyDziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano
Jeść, by żyć w zdrowiuwykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z dowolnym kawałkiem mięsa sprawi również radość osobom lubiącym mięso. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Spaghetti z buraka od Fit&Easy , które bardzo ułatwiły i skróciły mi czas jego przygotowania. Gotowe makarony z buraka zdecydowanie przypadły mi do gustu(...)sztucznych barwników, polecam je wszystkim zabieganym i dbającym o zdrowe odżywianie. Składniki: (na 2 porcje) 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 500 g małych pieczarek 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu
Kuchcik gotujesmażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy(...)smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony
Smakowity Blog Kulinarnypierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej. Składniki na ciasto: mąka pszenna 300 g woda 200 ml sól 1 łyżeczka płaska Dodatkowo: zmielona łopatka 150 g zmielony schab 150 g czosnek 4 ząbki pieprz biały miliny 1 łyżeczka(...)mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy
Różowa kuchniaSKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i sałatkowym rarytasem. Zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni roztapiamy masło i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony, Lecz tylko przez chwilę, chodzi(...)zrumienienie zewnętrznej strony. Potem przekładamy polędwiczkę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni grzanie góra i dół z termoobiegiem) na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na około 5-6 minut aby mięso odpoczęło. Potem można podawać. Ja zaserwowałam z pure ziemniaczanym
ClauditteMissCookingWędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to naprawdę warto się pokusić Składniki: 2 kurczaki 1,5 kg Zalewa 2,5 litra wody zimnej 2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej) 1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego(...)ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka kolendry ziarnistej 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 ząbki czosnku Wykonanie: Zioła wsypujemy do moździerza rozcieramy razem, zalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie, czosnek rozgniatamy
kgwjanczewoPlacki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie(...)Placki ziemniaczane przygotowujemy według tego przepisu! Składniki: 250g pieczarek 1 cebula 1 kalarepka 300ml śmietany 12% lub 18% 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego wina białego Łyżka masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę
Kolizje Smakówpuszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest(...)kilku minutach zmiękną, odcedzamy i kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami - zwłaszcza jeśli były konserwowane dwutlenkiem siarki lub sorbinianem potasu trzeba je dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju. Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu
głodny alergik