mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1157/1524)

Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 255

schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się rodzinka, więc tak upieczony schab będzie podany na obiad, a jeśli coś zostanie to będziemy mieli pyszną wędliną na kanapki jak ostatnio. Ten schab wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo soczysty i smaczny. Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną mieszanką, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie 68

odkryłam. Nie ma co, klasyka na moim blogu również musi się pojawiać. Ten rodzaj pierogów jest przeze mnie ukochany, najlepszy. Żadne tam z owocami, z czekoladą i innym mięsem. Nie. Pierogi ruskie wymiatają. Wchłonęliśmy ich dzisiaj chyba z pińcet. Przepis prosty. Można spokojnie zrobić podwójną porcję, niezjedzone pierogi zamrozić. Na samą myśl teraz, zaśliniam się okrutnie. Składniki: 3 szklanki mąki(...)około 80 pierogów) Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Muszą być aksamitne i bez grudek. Dodajemy do nich ser, dużo soli i jeszcze więcej świeżo mielonego pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto

Kardamonovy
Kefirowe udka pieczone z warzywami 157

resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni! Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy. Udka myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 157

resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni! Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin. Składniki: 6-8 udek 4-5 ziemniaków(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy. Udka myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 135

właśnie zimową surówką pełną, witamin jest surówka z kopru włoskiego i selera naciowego . Piękna, aromatyczna i zielona surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Swietnie pasuje do pieczonych mięs. Polecam! Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Składniki:  1 większy koper włoski 3-4 łodygi selera naciowego oliwa z oliwek extra virgin sok z cytryny sól, pieprz różowy(...)naciowy umyć i pokroić w cienkie plasterki i dodać do kopru. Warzywa skropić oliwą extra virgin i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać przybrać świeżo mielonym różowym pieprzem i podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pulpety wołowe z kapustą kiszoną i papryką 107

Mięsna i sycąca propozycja obiadowa z warzywami. #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezjajek Składniki na 2 porcje: – 200 g mielonej wołowiny – 25 g sezamu – żółta papryka – 15 g masła klarowanego – 300 g kiszonej kapusty z marchewką – łyżeczka oleju lnianego + przyprawy (sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski, zioła prowansalskie, słodka papryka) Dodatki: – natka pietruszki Sposób przygotowania Zmieloną(...)pulpetami. Duś ok. 10 min pod przykryciem, a w razie potrzeby dolewaj wody. Kapustę kiszoną z marchewką polej olejem lnianym, posyp natką pietruszki i podawaj razem z usmażonym mięsem i papryką. Wartość odżywcza Kalorie: 704 kcal Białka: 54 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 26 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO

Mrs. Endorfina
Wegański sos a’la bolognese 101

tradycyjny sos boloński składają się różne przede wszystkim mięsa, następnie włoszczyzna i pomidory. Mięsa zamieniłam na soczewicę, aby sos nadal pozostał bardziej treściwy, niż sos z samych warzyw. Dodałam także kukurydzę, w sumie dlatego, że miałam otwartą i nie chciałam aby się zmarnowała. Nadała delikatnie słodki smak, więc wymieniam ją w przepisie. 4 porcje: 200 g zielonej soczewicy(...)puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej Warzywa oczyszczamy. Marchew kroimy w kostkę, cebulkę siekamy z czosnkiem. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak, aby ta sięgała

Kucharzyca
Wątróbka z grilla 122

grillu można położyć wszystko, no prawie wszystko: różne mięsa , drób , ryby , sery , warzywa , owoce , grzyby . Polecam wątróbkę drobiową z grilla. Aby chronić jej delikatną strukturę i aby jej nie wysuszyć proponuję zawinąć ją w boczek. Jeden ładny, cienki plaster boczku wędzonego, na jeden kawałek wątróbki. wątróbka drobiowa, plastry boczku wędzonego (jeden na kawałek wątróbki), miód (może być wielokwiatowy), musztarda francuska(...)dość gęstą i smaczną pastę – mniej więcej 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka musztardy. Plasterek boczku posmarować pastą, ułożyć na nim wątróbkę i zawinąć go wokół wątróbki. Jeżeli będziemy mieli cienkie i odpowiedniej długości plasterki boczku, to obędziemy się bez wykałaczek. Wątróbkę ułożyć na tacce i grillować, co jakiś czas obracając. Grillowałam na grillu COBB , użyłam ruszt aluminiowy

królestwo garów
Wegański bigos 167

przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji gotowałam go kilka razy w wersji zmienionej według własnych upodobań smakowych. Przy okazji tego dania wykorzystałam własne śliwki wędzone na próbę(...)zielonej soczewicy łyżeczka cząbru 40 g suszonych grzybów cebula 800 g kapusty kiszonej 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 ziarna jałowca łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren białej gorczycy pół łyżeczki ziaren kolendry 12 ziaren pieprzu jabłko 12 połówek wędzonych śliwek 2 łyżki powideł

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA GYROS (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 858

kiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu 100 ml majonezu (patrz na skład(...)bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół

Ola la LCHF
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 139

możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów i błonnika. Poniżej moja propozycja pesto z rukoli(...)szklanka rukoli (mocno upchana) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych lub migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni

Fitsweet.me
Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem 169

Bób na pewno każdy lubi, a czemu nie połączyć go z mięsem kaszą i brokułem? Połączenie tych składników było strzałem w dziesiątkę i bardzo nam posmakowało

Kuchenne Wariacje
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 228

świetnie będzie pasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna łyżeczka chili w płatkach 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu garść szpinaku baby albo sałata rzymska mini

Karo in the Kitchen
Makaron z pieczonym łososiem 126

można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość wygląda atrakcyjniej i bardziej ekskluzywnie. Myślę, że taka kremowa, bogata w smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki

Fitsweet.me
Tarty chrzan na zimowe zapasy 223

silnie rozgrzewająco, zatem okres jesienno-zimowy to jego pora. Rekordy popularności chrzanu to okres Świąt Wielkanocnybch, ale obecny w kuchni jest cały okrągły rok. To świetny dodatek do tłustych mięs i ciężkostrawnych dań, niezastąpiony do ćwikły, sosów, białej kiełbasy i jaj. Całe lata kupowałam gotowy, tarty chrzan, ale to co dzisiaj widnieje na etykiecie to już naprawdę zgroza. Znajdziesz(...)warzyw, bo tarcie większej ilości ręcznie o d r a d z a m! To jest morze łez, a gryzie tak niesamowicie, że nie da się oddychać. Podczas mielenia maszynkę owinęłam folią spożywczą, a ani tak spłakaliśmy się okropnie. Najlepsza ilość do jednorazowego tarcia to około 500 g chrzanu i taką można spokojnie przeżyć. Nawet jeśli nie masz chrzanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania